okap Elica
Autor: serwis prasowy KLASYKA ODCHUDZONA Okap wyspowy „Thin Island”, stal nierdzewna, wydajność 710 m3/h, poziom hałasu 54 dB, sterowanie Touch Control, wym. 120x57 cm, Elica, ok. 4500 zł. elica.com

Nowa normalność. Czy pandemia zmieniła to, jak urządzamy kuchnie?

2021-10-04 16:24 AGF
okap Elica
Autor: serwis prasowy KLASYKA ODCHUDZONA Okap wyspowy „Thin Island”, stal nierdzewna, wydajność 710 m3/h, poziom hałasu 54 dB, sterowanie Touch Control, wym. 120x57 cm, Elica, ok. 4500 zł. elica.com

Po wywołanym przez lockdown szoku poluzowaliśmy już obostrzenia, ale nie całkiem wróciliśmy na stare tory. Jak po pandemii zmieniły się nasze kuchnie? Jakie są nowe potrzeby i oczekiwania i jak zareagowali na nie producenci? Są już na ten temat pewne analizy. Czy prognozy się sprawdzą, czas pokaże.

piekarnik Gaggenau Bulthaup
Autor: serwis prasowy AUTOMAT I MANUAL Piekarnik „Gaggenau 60 cm BOP251132” ma m.in. możliwość pieczenia z termosondą i na kamieniu, pozwala zapisywać własne przepisy oraz personalizować programy automatyczne. Drzwi otwierane w lewą lub prawą stronę, ok. 14 750 zł. Aranżacja Bulthaup. electrodesign.pl

Raport o tym, jak będzie wyglądała kuchnia postpandemiczna, na zlecenie marki Siemens przygotował Zukunftsinstitut – niemiecka instytucja prognozująca trendy. Okazuje się, że w czasie kryzysu kuchnia zyskała na znaczeniu – odcięci od aktywności poza domem umilaliśmy sobie czas gotowaniem. To w niej nieraz mieściło się home office, nierzadko była tłem wideokonferencji. Tym tłumaczy się m.in. większe zainteresowanie urządzeniami wielofunkcyjnymi (więcej możliwości na mniejszej przestrzeni) oraz funkcjami smart, które dzięki temu, że przypilnują, żeby nic nie wykipiało, nie przypaliło się i nie rozgotowało, pozwalają pracować i gotować obiad jednocześnie. Wymóg zachowania dystansu społecznego spowodował, że zakupy robimy rzadziej, ale nie chcemy rezygnować ze świeżych produktów – wzrosło więc zainteresowanie lodówkami w rozmiarze XXL z funkcjami wydłużającymi okres przechowywania żywności. Producenci oferują też urządzenia z nowymi funkcjami ułatwiającymi utrzymanie higieny, jak zmywarki z opcją pary, która niszczy drobnoustroje, a przy tym zapobiega powstawaniu zacieków na naczyniach. •

piekarnik Gaggenau Bulthaup
Autor: serwis prasowy AUTOMAT I MANUAL Piekarnik „Gaggenau 60 cm BOP251132” ma m.in. możliwość pieczenia z termosondą i na kamieniu, pozwala zapisywać własne przepisy oraz personalizować programy automatyczne. Drzwi otwierane w lewą lub prawą stronę, ok. 14 750 zł. Aranżacja Bulthaup. electrodesign.pl
RENESANS PARY
Aleksander Dołżyński, ekspert firmy LG Electronics
Aleksander Dołżyński, ekspert firmy LG Electronics

Niektóre nowe technologie pojawiają się w AGD niemal niezauważenie – np. lodówki mimo takich samych wymiarów zewnętrznych stają się coraz pojemniejsze. Jednocześnie ich design jest bardziej minimalistyczny – zewnętrzne elementy są dyskretne, miejsce wystającego uchwytu zajmuje wpuszczony. Innym ważnym trendem jest łączność z internetem i możliwość zdalnego sterowania, np. włączenia funkcji Eko w lodówce, już kiedy w drodze na wakacje bawimy się smartfonem. W piątek, wracając z pracy, możemy włączyć produkcję kostek lodu, żeby były gotowe na wieczór. Kuchenne urządzenia stają się częścią całego systemu smart home. LG udostępnia aplikację „Smart ThinQ”, która pozwala sterować lodówką, zmywarką, pralką i klimatyzatorem sprzed telewizora, tym samym pilotem. Kolejną coraz szerzej stosowaną nowością jest wykorzystanie pary wodnej – w pralkach, a ostatnio także w zmywarkach. Umożliwia ona dezynfekcję i pomaga uniknąć zacieków na naczyniach.

LG Objet Collection
Autor: materiały prasowe Lodówka z zamrażarką z kolekcji LG Objet dostępna jest w ponadczasowych, wysokiej jakości wykończeniach, między innymi ze stali nierdzewnej (zieleń, srebro, matowa czerń) i szkła (w kolorze miętowym, różowym, beżowym i srebrnym). System LG LINEARCooling™ zapewnia wydajne chłodzenie i utrzymanie stabilnej temperatury (wahania ± 0,5 st. C), dzięki czemu żywność dłużej zachowuje świeżość. lg.com/pl
KOMUNIKACJA I INTEGRACJA
Piotr Osowski Dyrektor zarządzający Falmec Polska
Piotr Osowski
Dyrektor zarządzający Falmec Polska

Producenci AGD wielką wagę przywiązują do funkcjonalności i komfortu użytkowania oraz dbają, by podążały za aktualnym designem. Współczesny sprzęt jest coraz bardziej innowacyjny i wszechstronny. Jedną z nowości jest łączność bezprzewodowa. W naszym przypadku jest to Dialogue System, który kontroluje funkcje okapu bezpośrednio z poziomu płyty indukcyjnej. Komunikacja pomiędzy okapem a płytą odbywa się przy wykorzystaniu fal radiowych i nie wymaga instalacji w okapie dodatkowych urządzeń odbiorczych. Obecnie sterowanie okapem za pomocą pilota nie jest czymś wyjątkowym, bo jak można by uruchomić okap zainstalowany w suficie? Poza tym trendem jest łączenie w jednym urządzeniu kilku funkcji, np. gotowania i pochłaniania. W systemach zintegrowanych Falmec zastosowano najnowocześniejszą technologię i całe doświadczenie marki w dziedzinie oczyszczania powietrza.

NOWY NUMER

W październikowym „Dobrym Wnętrzu″ zapraszamy do poszukiwania inspiracji. Nie chodzi przy tym o dosłowne powtarzanie tego, co zobaczyliśmy, ale o pomysł, kształt, materiał. To dlatego architekci lubią wystawy sztuki.

Kup dostęp od 1 zł
Dobre Wnętrze – Październik 2021