Rozkruszki w domu: jak się ich pozbyć. Rozkruszki i roztocza, gdzie je można znaleźć i jak szkodzą

2015-02-27 12:28

Szkodniki w mieszkaniu: rozkruszki. Sprawdź, jak się ich pozbyć. Najczęściej w mieszkania i magazynach pojawia się rozkruszek mączny, który poraża żywność.

pojemniki na żywność
Autor: Ryszard Piątkowski Rozkruszki mogą pojawić się w przetworach i artykułach fermentujących np. w winie, piwie i serach. Aby nie dopuścić do pojawienia się rozkruszków, należy przechowywać żywność w zamkniętych pojemnikach i suchym miejscu.

Spis treści

  1. Rozkruszki, czyli acarus siro w mieszkaniu
  2. Jak pozbyć się rozkruszka mącznego?
  3. Robaki w domu. Widzisz je u siebie? Obejrzyj galerię, poznaj je!

Rozkruszki (Acaarus), należą do rodziny roztoczy (Acarina). Są małymi (trudnymi do zauważenia gołym okiem), szkodnikami osiągającymi rozmiar ciała od 0,2-0,7 mm o barwie białej, beżowej. Samice rozkruszków żyją 4-6 tygodnie i w tym czasie składają ok. 250 jaj rocznie. W temperaturze ok. 25o C i wilgotności powietrza 75-80%, rozwój jednego pokolenia tych szkodników trawa 9 dni. Zatem w ciągu miesiąca mogą rozwinąć się 3 pokolenia. Rozkruszki w domu tworzą kolonie w produktach roślinnych i zwierzęcych, w przetworach i artykułach fermentujących np. w winie, piwie i serach. Ze względu, na miejsce żerowania, wyróżniamy różne gatunki. Najpopularniejszym jest rozkruszek mączny (Acarus siro).

Rozkruszki, czyli acarus siro w mieszkaniu

Rozkruszki występują w mieszkaniach i magazynach (przynajmniej pojedyncze egzemplarze), w żywności, szczotkach i szczelinach ścian. W 1 kg można znaleźć tysiące szkodników. Rozkruszki mączne żerując w żywności stopniowo zamieniają ją w pył, powodują jej zanieczyszczenie odchodami i wylinkami. Przyczyniają się do zagrzewania i zawilgocenia produktów, w których grzyby i bakterie mają idealne warunki do rozwoju. Zanieczyszczona żywność trafia do układu pokarmowego, gdzie pancerzyki nie są trawione, ale mogą powodować podrażnienia i zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Na ciele człowieka wywołują świąd i podrażnienie skóry tzw. „świąd magazynierów”. Rozkruszki mogą wywołać reakcje alergiczne. Nie przenoszą chorób. W wydzielinach szkodników jest guanina i skleroproteidy (związki, których nie przyswajają organizmy wyższe), kał pochłania wilgoć z otoczeni i stanowią doskonałą pożywkę dla mikroorganizmów. Rozkruszki na tylnej części ciała posiadają gruczoły, z  których wydzielają toksyny o nieprzyjemnym zapachu. Produkty przez nie porażone pachną stęchlizną, nie posiadają wartości i nie nadają się do spożycia.

Jak pozbyć się rozkruszka mącznego?

Prezentujemy domowe sosoby pozbycia się rozkruszków i działania, które zapobiegną ich pojawianiu się w mieszkaniu. Przede wszystkim, aby pozbyć się rozkruszków trzeba dbać by w pomieszczeniach wilgotność była niska. W domu uszczelniamy szpary i dach. Nie dopuszczamy, by woda skraplała się. Należy sprawdzać czy przechowywania w domu żywność nie ma objawów porażenia przez okruszki. Jeśli tak to produkty zaatakowane przez rozkruszki wyrzucamy, nie przechowujemy, nie przetwarzamy, nie karmimy nimi zwierząt. Aby pozbyć się rozkruszków w mieszkaniach żywność przechowujemy w suchych miejscach. Niestety dopiero temperatura poniżej 3 st. C, ogranicza proces żerowania i rozmnażania się rozkruszków.

Robaki w domu. Widzisz je u siebie? Obejrzyj galerię, poznaj je!

Elegancka kuchnia w bieli, architekci WZ Studio