Rozkruszki w domu: jak się ich pozbyć. Rozkruszki i roztocza, gdzie je można znaleźć i jak szkodzą

2015-02-27 12:28
pojemniki na żywność
Autor: Ryszard Piątkowski Rozkruszki mogą pojawić się w przetworach i artykułach fermentujących np. w winie, piwie i serach. Aby nie dopuścić do pojawienia się rozkruszków, należy przechowywać żywność w zamkniętych pojemnikach i suchym miejscu.

Szkodniki w mieszkaniu: rozkruszki. Sprawdź, jak się ich pozbyć. Najczęściej w mieszkania i magazynach pojawia się rozkruszek mączny, który poraża żywność.

Rozkruszki (Acaarus), należą do rodziny roztoczy (Acarina). Są małymi (trudnymi do zauważenia gołym okiem), szkodnikami osiągającymi rozmiar ciała od 0,2-0,7 mm o barwie białej, beżowej. Samice rozkruszków żyją 4-6 tygodnie i w tym czasie składają ok. 250 jaj rocznie. W temperaturze ok. 25o C i wilgotności powietrza 75-80%, rozwój jednego pokolenia tych szkodników trawa 9 dni. Zatem w ciągu miesiąca mogą rozwinąć się 3 pokolenia. Rozkruszki w domu tworzą kolonie w produktach roślinnych i zwierzęcych, w przetworach i artykułach fermentujących np. w winie, piwie i serach. Ze względu, na miejsce żerowania, wyróżniamy różne gatunki. Najpopularniejszym jest rozkruszek mączny (Acarus siro).

Rozkruszki, czyli acarus siro w mieszkaniu

Rozkruszki występują w mieszkaniach i magazynach (przynajmniej pojedyncze egzemplarze), w żywności, szczotkach i szczelinach ścian. W 1 kg można znaleźć tysiące szkodników. Rozkruszki mączne żerując w żywności stopniowo zamieniają ją w pył, powodują jej zanieczyszczenie odchodami i wylinkami. Przyczyniają się do zagrzewania i zawilgocenia produktów, w których grzyby i bakterie mają idealne warunki do rozwoju. Zanieczyszczona żywność trafia do układu pokarmowego, gdzie pancerzyki nie są trawione, ale mogą powodować podrażnienia i zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Na ciele człowieka wywołują świąd i podrażnienie skóry tzw. „świąd magazynierów”. Rozkruszki mogą wywołać reakcje alergiczne. Nie przenoszą chorób. W wydzielinach szkodników jest guanina i skleroproteidy (związki, których nie przyswajają organizmy wyższe), kał pochłania wilgoć z otoczeni i stanowią doskonałą pożywkę dla mikroorganizmów. Rozkruszki na tylnej części ciała posiadają gruczoły, z  których wydzielają toksyny o nieprzyjemnym zapachu. Produkty przez nie porażone pachną stęchlizną, nie posiadają wartości i nie nadają się do spożycia.

Jak pozbyć się rozkruszka mącznego?

Prezentujemy domowe sosoby pozbycia się rozkruszków i działania, które zapobiegną ich pojawianiu się w mieszkaniu. Przede wszystkim, aby pozbyć się rozkruszków trzeba dbać by w pomieszczeniach wilgotność była niska. W domu uszczelniamy szpary i dach. Nie dopuszczamy, by woda skraplała się. Należy sprawdzać czy przechowywania w domu żywność nie ma objawów porażenia przez okruszki. Jeśli tak to produkty zaatakowane przez rozkruszki wyrzucamy, nie przechowujemy, nie przetwarzamy, nie karmimy nimi zwierząt. Aby pozbyć się rozkruszków w mieszkaniach żywność przechowujemy w suchych miejscach. Niestety dopiero temperatura poniżej 3 st. C, ogranicza proces żerowania i rozmnażania się rozkruszków.

Robaki w domu. Widzisz je u siebie? Obejrzyj galerię, poznaj je!

Elegancka i jasna kuchnia od WZ Studio
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

Przed Wami lipcowe wydanie M jak Mieszkanie . Zapraszamy gorąco do lektury, jednocześnie zdradzając 19 sposobów na uporanie się z upałem w domu.

Kup dostęp od 1 zł
M jak Mieszkanie - lipiec 2022