Spis treści
- Co to Mklik mączny?
- Mklik mączny — larwa
- Mklik próchniczek, mklik daktylowiec, mklik figowiak, mklik kauczukowiec
- Jak pozbyć się mklika mącznego?
- Robaki w domu. Widzisz je u siebie? Obejrzyj galerię, poznaj je!
Mkliki (Ephestia) są motylami należącymi do rodziny omocnicowatych, wyglądem przypominają mole. Rozpiętość ich skrzydeł wynosi, od 6 mm do 25 mm w zależności od gatunku. Poszczególne gatunki mklika, tego uciążliwego szkodnika, różnią się również barwą skrzydeł - od jasnoszarej, srebrnoszarej, niebieskoszarej, żółtoszarej do brązowoszarej. Na skrzydłach mklika widać charakterystyczne, wyraźne bądź rozmyte linie proste lub zygzakowate tworzące wzory oraz plamy.
Mkliki samice składają jaja na produkty spożywcze lub w ich okolicach. Średnio w ciągu całego życia ok. 200 jaj. Gąsienice mklika są owłosione, białawe z różowym odcieniem lub szarozielone. Okres rozwoju całego pokolenia waha się od 38 dni do 364 dni. Zależy to od danego gatunku, produktu jaki spożywają gąsienice, temperatury i od wilgotności otoczenia.
Co to Mklik mączny?
Najbardziej popularny w naszych warunkach jest mklik mączny (Ephestia kuehniella), który najczęściej poraża produkty mączne, kasze, a także orzechy, suszone warzywa, suchary, owoce i grzyby, kakao, nasiona roślin strączkowych i ziarna zbóż. Nagminnie mklik mączny występuje w młynach, piekarniach, magazynach i w sklepach z artykułami spożywczymi.
Zobacz też: Mole spożywcze zwalczanie
Mklik mączny — larwa
Larwy rozdrabniają pokarm, dlatego w skażonej przez mklika żywności znajduje się proszek zmieszany z odchodami, zbity w grudki. Mkliki odchodami, wylinkami i gęstym kożuchem przędzy zanieczyszczają artykuły spożywcze, uszkadzają sita w młynach i zatykają przewody maszyn.
Mklik próchniczek, mklik daktylowiec, mklik figowiak, mklik kauczukowiec
Mklik próchniczek i mklik daktylowiec uszkadzają ziarna zbóż i jego przetwory, zioła, suszone warzywa, owoce, tytoń, nasiona kakao i czekoladę. Natomiast mklik figowiak i mklik kauczukowiec możemy znaleźć w produktach spożywczych importowanych do Polski.
Jak pozbyć się mklika mącznego?
Najczęściej my sami przynosimy tego szkodnika do domu, mkliki są w naszych ulubionych kaszach, orzechach, czy produktach mącznych. Całkowicie nieświadomi stwarzamy mu doskonałe warunki do rozwoju i rozmnażania w domu, np. szafce kuchennej. Dlatego gdy tylko coś nas zaniepokoi, przeprowadźmy lustrację w naszych kuchniach.
Wszystkie produkty, co do których mamy podejrzenie, że szkodnik jest lub był w nich należy usunąć z domu. Po przyjściu ze sklepu trzeba dokładnie obejrzeć opakowania z produktami przemiału zbóż i systematycznie zaglądać do nich w szafkach.
Aby pozbyć się mklika należy przecierać półki i usuwać rozsypaną żywność. Mkliki mogą gnieździć się w mało dostępnych szczelinach i ciemnych zakątkach. Główna oznaką ich obecności jest oprzęd. Zwalczanie: mkliki można wymrozić w temperaturze -15°C lub zabić wysoką temperaturą 50-52°C.
Tekst: Magdalena Sokołowska