Odpowiednie kieliszki do szampana pomagają temu trunkowi w jak najdłuższym zachowaniu pożądanego smaku i aromatu. Ważną kwestią jest również utrzymanie butelki szampana w odpowiedniej temperaturze.
Sprawdź też: kieliszki do wina - w czym podawać wino białe, czerwone, musujące >>>
Szampan w Sylwestra: smukłe kieliszki i odpowiednia temperatura
Szampana podajemy po schłodzeniu do 5-8°C (dużo niższa lub wyższa temperatura niekorzystnie wpływa na smak trunku). Przed podaniem, trzymamy szampan około 20 minut w lodówce, a po wyjęciu przechowujemy w specjalnym wiaderku (ewentualnie w innym naczyniu podobnych rozmiarów) wypełnionym lodem i zimną wodą. Do podawania szampana najlepiej nadają się smukłe kieliszki zwieńczone czaszą w ksztalcie fletu lub tulipana. Wąska czasza sprawia, że bąbelki nie uciekają zbyt szybko z trunku, a odpowiedni smak i aromat utrzymują się przez długi czas. Jeśli nie posiadamy tego typu kieliszków, szampana w ostateczności można podawać także w kieliszkach do białego wina. Ponadto kieliszki do szampana powinny mieć wysoką nóżkę, za którą będziemy je trzymać, by nie ogrzewać trunku ciepłem dłoni. Szampana najlepiej jest otwierać powoli i spokojnie, aczkolwiek w Sylwestra strzelanie korkiem jest całkowicie dozwolone! Kieliszki wypełniamy do 2/3 wysokości, czekając aż opadnie piana, a jeśli w trakcie przyjęcia zmieniamy gatunek szampana, musimy również zmienić kieliszki.