Wyciskarka do owoców: porównanie wyciskarek do owoców i warzyw

2017-10-24 12:48

Wyciskarka do owoców i warzyw powinna znaleźć się w wyposażeniu kuchni każdego, kto ceni sobie zdrowe odżywianie oraz chce samodzielnie zadbać o zdrowie i urodę. Wyciskarka pozwoli nam cieszyć się świeżymi sokami z owoców i warzyw, zachowując przy tym ich wszelkie właściwości odżywcze. Jaką wyciskarkę do owoców i warzyw wybrać? Na co zwrócić uwagę przy jej zakupie? Specjalnie dla Was sprawdzamy 9 modeli wyciskarek do owoców dostępnych na rynku: zapoznaj się więc z naszym porównaniem wyciskarek!

Wyciskarka do owoców bardzo często mylona jest z sokowirówką. W rzeczywistości są to jednak dwa zupełnie różne urządzenia. Choć oba mają za zadanie wyciśnięcie soku, uzyskane efekty znacząco się różnią. Standardowa wyciskarka do owoców wyposażona jest w twardą śrubę, dzięki czemu może zgniatać nie tylko najtwardsze warzywa i owoce, ale także nasiona i liście. Uzyskany w tej sposób napój ma intensywny smak, aksamitną konsystencję, jest pełen wartości odżywczych i witamin. Soki, które możemy samodzielnie wycisnąć w domowym zaciszu dzięki wyciskarce do owoców i warzyw to źródło dobrego samopoczucia, urody i zdrowia.

Jak działa wolnoobrotowa wyciskarka do owoców?

Choć teoretycznie wyciskarki do owoców robią to samo, działają nieco inaczej. Już sama nazwa – wolnoobrotowe – mówi, że wykonują zdecydowanie mniej obrotów (od 40 do 300 na minutę) i mają dużą mniejszą moc, najczęściej od 150 do 400 W. Wrzucone do wyciskarki – w formie rozdrobnionej – składniki są miażdżone przez specjalny mechanizm typu wolno obracającej się spirali (śruby), która może się obracać w jedną lub w obie strony (zależnie od modelu wyciskarki), w wielu urządzeniach są to tzw. ślimaki (jeden lub dwa). Następnie zmiażdżone owoce lub warzywa są przeciskane przez sito albo przez filtr (co przyspiesza czyszczenie), niektóre firmy mają nawet dwa, w zależności od tego, czy chcemy uzyskać sok gęstszy, czy rzadszy. Pojemność pojemnika na miąższ to zazwyczaj ok. 1 l, a dzbanka na sok 1- 1,5 l. Wyciskarki wolnoobrotowe wyposażone są w funkcję blokady kapania i antypoślizgowe nóżki, niektóre mają też w zestawie dzbanki. Dzięki wolnym obrotom temperatura się nie podnosi, a soki się nie utleniają i można je nieco dłużej przechowywać. W wyciskarkach wolnoobrotowych można wyciskać wszystko, czyli poza owocami oraz warzywami twardymi także miękkie, a nawet zioła i warzywa liściaste, takie jak jarmuż czy sałata.

Wyciskarka do owoców

Jaką wybrać? Zapoznaj się z naszą galerią!

Wyciskarka do soków: o czym warto wiedzieć?

Wyciskarki do owoców różnią się nie tylko pod względem ceny czy wyglądu, ale przede wszystkim funkcjami. Niektóre idealnie nadają się do zgniatania owoców i warzyw, inne będą specjalizowały się także w wyciskaniu soków z nasion i liści. O czym warto wiedzieć przed zakupem wyciskarki do sokówi na co zwrócić uwagę podczas zakupu sokowirówki?

Sprawdź również: Kuchnia - galeria inspiracji!

  • Sercem każdej wyciskarki do owoców jest tzw. ślimak, czyli mocny wałek ślimakowy, który miażdży produkty, a potem wyciska z nich 2 razy więcej soku niż sokowirówka. Wyciskarka do owoców pracuje na wolnych obrotach, zatem podczas pracy nie wydziela się nadmierne ciepło niszczące cenne witaminy. Dzięki wolnoobrotowemu silnikowi pracuje bardzo cicho.
  • Ultem. Wysokowytrzymałe tworzywo (prod. General Electric), wielokrotnie twardsze niż plastik, nie reaguje z kwasami. Wolny od BPA (bisfenol A, związek stosowany do produkcji tworzyw sztucznych, uznany za szkodliwy).
  • Soki z wyciskarek są esencjonalne, pełne zdrowych składników: antyoksydantów (działają antynowotworowo, opóźniają starzenie), błonnika (wspomaga pracę układu pokarmowego, odtruwa), witaminy C (wzmacnia odporność, dodaje energii), beta-karotenu (regeneruje skórę, dodaje wigoru), polifenoli (poprawiają samopoczucie, dbają o układ krwionośny, odmładzają).

Sokowirówki i wyciskarki do owoców

Zapoznaj się z naszą galerią!

Domowy sok

Jak dowodzą badania zawartość witamin w sokach zarówno z sokowirówki, jak i wyciskarki wolnoobrotowej jest porównywalna, wszystko zależy od rodzaju użytych produktów. W soku przygotowanym z pomarańczy, kiwi, pomidora, szpinaku i granatu więcej witaminy C było w soku z wyciskarki, w soku z samego kiwi więcej witaminy K było w soku z sokowirówki. Witamina A w soku z pomidora, marchewki i szpinaku w większej ilości została pozyskana z sokowirówki, natomiast witamina E w soku z pomidora – z wyciskarki wolnoobrotowej (źródło Philips). Gdy chodzi o zawartość cukru, jego ilość w obu typach soków z obydwu urządzeń jest zbliżona. Na plus wyciskarkom wolnoobrotowym trzeba natomiast zaliczyć soki ze zdecydowanie większą zawartością błonnika oraz większe wartości odżywcze nektarów z uwagi na to, że można w nich wyciskać niemal wszystko.

Co wybrać: wyciskarkę do owoców czy sokowirówkę?

Jeśli nadal wahamy się, które urządzenie wybrać, to krótkie podsumowanie może pomóc w podjęciu decyzji.

  • Sokowirówki wysokoobrotowe - pracują szybko, nie wymagają krojenia owoców, są najskuteczniejsze przy produktach twardych, dają klarowny sok, który jednak może się rozwarstwiać, wymaga on szybkiego spożycia, najlepiej zaraz po wyciśnięciu.
  • Wyciskarki wolnoobrotowe - pracują wolniej, wymagają rozdrabniania produktów, nie utleniają, dają sok typu nektar (mętny), pracują bardzo cicho, można go przechowywać w lodówce do 48 godzin.

Najpiękniejsze aranżacje kuchni: GALERIE ZDJĘĆ