Włóż folię spożywczą do zamrażalnika. Podziękujesz sobie później

2022-11-08 15:01

Folia spożywcza to must have w każdej kuchni. Przezroczysty, elastyczny materiał doskonale przydaje się do pakowania i przechowywania żywności. Większość osób trzyma folię w szufladzie lub szafce. To błąd. Dużo rozsądniej jest włożyć przezroczystą rolkę do zamrażalnika. Wyjaśniamy dlaczego.

folia
Autor: getty images

Genialny wynalazek

Zanim folia spożywcza pojawiła się na sklepowych półkach w połowie XX wieku, do pakowania żywności wykorzystywano woskowany papier, który niestety nie przylegał szczelnie do jedzenia i przepuszczał powietrze. W efekcie pożywienie owinięte w papier dużo szybciej się psuło.

Folia spożywcza rozwiązała ten problem. Przezroczysty materiał nie tylko jest skuteczną barierą przed powietrzem, ale również wodą. Folia spożywcza blokuje również nieprzyjemne zapachy.

Oczywiście folię spożywczą można wykorzystywać nie tylko do pakowania i przechowywania jedzenia. Przezroczysta elastyczna folia to świetny materiał zabezpieczający – wystarczy owinąć nią kilka razy przedmiot, by uchronić go przed uszkodzeniami podczas podróży.

Niewiele osób wie, że folia spożywcza to również skuteczny pomocnik w walce z zaschniętym brudem i osadem np. na kuchence czy w piekarniku.

PRZECZYTAJ TEŻ: Genialny trik na czyszczenie kuchenki. Potrzebna ci tylko folia spożywcza

Folia spożywcza w zamrażalniku

Folia spożywcza ma wiele zalet – to fakt. Ale nie jest pozbawiona wad, szczególnie jednej, która potrafi naprawdę zdenerwować. Folia, mimo swojej skuteczności potrafi się kleić, zwijać i rwać. Czasem trudno też ją odwinąć z rolki, a nawet znaleźć jej początek!

Na szczęście istnieje genialny trik, który ułatwi korzystanie z folii spożywczej. Wystarczy włożyć rolkę folii do zamrażalnika.

Temperatura pokojowa panująca w szafkach kuchennych sprawia, że folia spożywcza staje się bardziej klejąca i łatwiej się rwie.

Natomiast dzięki niskiej temperaturze folia nieco sztywnieje i nie jest aż tak podatna na zerwania. Jednocześnie taka folia nie traci swoich właściwości, więc można nią spokojnie owijać naczynia czy żywność.

Jeśli planujemy użyć folii spożywczej, warto ją na kilka minut włożyć do zamrażalnika. A lepiej – po prostu trzymać ją tam na stałe. Mała zmiana, duże korzyści.

Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE