Silikonowe akcesoria kuchenne – jakie wybrać? Wady i zalety naczyń z silikonu

 Silikonowe akcesoria kuchenne

Silikon jako materiał ma bardzo wiele zalet. Potrafi znieść bardzo wysokie temperatury, nie szkodzi zdrowiu i jest łatwy w utrzymaniu czystości

Fot. Thinkstockphotos.com

Silikonowe akcesoria kuchenne dziś nikogo już nie dziwią, chociaż niektórzy wciąż z dużą dozą rezerwy podchodzą do materiału, jakim jest silikon. Czy silikon jest zdrowy i jakie akcesoria powinny pojawić się w każdej kuchni?

Silikon – co to jest? Wady i zalety silikonu

Zanim przejdziemy do zdrowotnych aspektów silikonu, warto najpierw wytłumaczyć, czym ten tajemniczy materiał jest. Silikon powstaje z połączenia krzemionki z tlenem. Podczas procesu produkcji silikonu nie używa się żadnych chemikaliów, dlatego silikon nie ma negatywnego wpływu na środowisko naturalne. Czy silikon jest zdrowy? A może powinniśmy przestać go używać przez jego szkodliwe działanie na ludzki organizm? Nic z tych rzeczy, silikon jest przyjazny dla ludzkiego organizmu, a jego użytkowanie jest w pełni bezpieczne. Ponadto, silikonowe akcesoria kuchenne nie wchodzą w reakcję z jedzeniem, nie wydzielają również toksyn, nie zmieniają smaku potraw. Silikon jest odporny na działanie wody i pary wodnej, a przy tym jest higieniczny i nie sprzyja rozwojowi bakterii. Zanim kupimy konkretny silikonowy produkt, warto zapoznać się z oznaczeniami na opakowaniu. Producent powinien umieścić piktogramy (lub informacje w innej formie) dotyczące przeznaczenia danego przedmiotu – np. że produkt może zostać dopuszczony do kontaktu z żywnością itd. Warto zwrócić również uwagę na kraj pochodzenia silikonowego akcesorium.

Jakie jeszcze zalety ma silikon? Jako materiał idealnie sprawdza się w kuchni. Silikonowe akcesoria kuchenne są odporne na niskie i bardzo wysokie temperatury. Silikon jest w stanie wytrzymać w temperaturę -40 stopni oraz +260 stopni! Dlatego doskonale sprawdza się do mrożenia, gotowania i pieczenia, można również wkładać go do mikrofali. Oprócz odporności na niskie i wysokie temperatury, silikonowe akcesoria kuchenne dobrze znoszą nagłe skoki termiczne. Z powodzeniem możemy wyjąć silikonową formę z rozgrzanego piekarnika i od razu włożyć do zamrażarki i nic jej się nie stanie. Silikonowe akcesoria kuchenne stygną wyjątkowo szybko. Już po 2 minutach od wyjęcia z piekarnika można bezpiecznie go dotykać bez obaw przed oparzeniem. Kolejnym argumentem za pieczeniem w foremkach silikonowych jest oszczędność czasu i energii – silikon bardzo dobrze przewodzi ciepło, dzięki czemu czas pieczenia w silikonowej formie skraca się o 10-20%.

Silikon ze względu na swoją elastyczność nie zajmuje dużo miejsca, można go zwinąć, złożyć i schować. Jest lekki, poręczny i bardzo łatwo się go czyści, ponieważ do jego powłoki nic nie przywiera. Wystarczy przemyć go ciepłą wodą z płynem, albo umyć w zmywarce. Mimo wielu praktycznych zalet silikonu nie jest on materiałem idealnym. Elastyczność, która uznawana jest za zaletę silikonu, często jest uznawana za jego wadę. Brak stabilności i sztywności nie w każdym przypadku jest atutem. Silikon, mimo iż jest w stanie wytrzymać wysokie temperatury, nie radzi sobie z cięciami i rysami. Jest zupełnie nieodporny na działanie ostrych narzędzi, dlatego lepiej nic na nim nie kroić. Ponieważ silikon jest dość drogim materiałem, nieuczciwi producenci często dodają do niego podejrzane substancje, by obniżyć koszty produkcji. To dlatego warto kupować silikonowe akcesoria od sprawdzonych i znanych producentów i firm.

Silikonowe akcesoria kuchenne, które warto mieć

Silikonowe akcesoria kuchenne to nieodłączna część każdej nowoczesnej kuchni. Jakie akcesoria z silikonu mogą ułatwić i umilić gotowanie? W kuchni warto mieć zawsze pod ręką silikonowy durszlak, który można nałożyć na garnek i odcedzić wodę, na rynku dostępne są durszlaki pełnowymiarowe przypominające metalowe modele, a także cedzaki, które nakłada się na górę garnka niczym pokrywkę. Przydatnym akcesorium są również silikonowe parowary, które umożliwiają gotowanie warzyw na parze. Liściaste herbaty oraz napary z ziół dobrze przygotować w specjalnym zaparzaczu silikonowym. Chcąc ugotować wywar warzywny, możemy wykorzystać podobny wynalazek, który wygląda jak duża wersja zaparzacza do herbaty. Do takiego koszyczka wkładamy warzywa i zioła, zamykamy i wkładamy do gotującej się wody. Kiedy wywar będzie gotowy, wystarczy wyjąć pojemnik. Inne silikonowe akcesoria kuchenne, które przydadzą się w kuchni to foremki do jajek w różnych fantazyjnych kształtach, silikonowe zamykane foremki do omletów, silikonowa łopatka, szpatułka i pędzelek czy silikonowe foremki do lodów wyciskanych i na patyku.

Ciekawym wynalazkiem, który zdecydowanie przyda się w kuchni, jest silikonowy obierak do czosnku. Wygląda jak zrolowany kawałek kolorowego silikonu, do którego wkładamy ząbki czosnku w osłonkach, a następnie rolujemy obierak kilka sekund, aż łupinki oddzielą się od ząbków. Innym akcesorium, które powinno znaleźć się w każdej kuchni, niezależnie czy dużo w niej gotujemy, czy nie, jest silikonowa rękawica, która od tradycyjnych, materiałowych jest dużo bardziej wytrzymała (pamiętajmy, że silikon może wytrzymać nawet 260-stopniowy żar). Jeżeli lubimy mięso i często przygotowujemy je w piekarniku, warto zaopatrzyć się w silikonową matę z wypustkami. Podczas pieczenia cały tłuszcz spłynie do rowków, a mięso tak przygotowane będzie zdrowsze i nie będzie ciężkostrawne. Fani pieczenia na pewno docenią silikonowe formy, do których nic nie przywiera, dzięki czemu wypieki będzie można wyjmować z foremek bez problemów. Warto również rozważyć zakup silikonowej stolnicy i wałka, które są praktyczniejsze i bardziej higieniczne niż ich tradycyjne, drewniane odpowiedniki.

Jak urządzić kuchnię marzeń? Oto nasze propozycje

 

Ocena: 0
Tekst: Barbara Ruppel , Tekst: Milena Tuzimek Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

POLECANE ARTYKUŁY