Ściana w kuchni: płytki ceramiczne - sprawdzony materiał na ścianę w kuchni
Płytki ceramiczne spełniają wszystkie warunki jako materiał na ściany w kuchni: są niepalne, łatwo się je czyści, nie wchłaniją wilgoci. Bogactwo dostępnych formatów, wzorów i kolorów płytek ułatwi dopasowanie ściany do stylu kuchennego wnętrza.
Autor: Marcin Czechowicz
Słodkie kontrast - ściany w kuchni pomalowane farbą w kolorze malinowym połączone z jasnożółtą glazurą nad blatem roboczym
Pomimo tych wszystkich zalet, trzeba pamiętać, że okładzina z płytek ceramicznych nie jest jednolita. Po ich ułożeniu powstaje płaszczyzna składająca się z płytek i fug, które znacznie szybciej się brudzą i trudniej je wyczyścić. Należy to wziąć pod uwagę, wybierając płytki o małych formatach albo mozaikę (w przypadku płytek małych lub mozaiki jest znaczniej więcej fug niż w przypadku płytek wielkoformatowych). W kuchni, gdzie brudzi się bardziej niż w innych miejscach domu, ma to znaczenie – im mniej fug, tym łatwiej utrzymać ścianę w czystości.
Ściana w kuchni z płytek ceramicznych: jakie fugi i płytki?
Planując wykończenie ściany w kuchni płytkami ceramicznymi należy koniecznie dobrać odpowiedni rodzaj fugi. Dobrze sprawdzają się niewchłaniające tłuszczu i łatwe do czyszczenia spoiny epoksydowe. Można też wybrać płytki do układania bezfugowego – utworzą one na ścianie jednolitą płaszczyznę. Nie każdy rodzaj płytek sprawdzi się na ścianie w kuchni. Najlepsza na ścianę w kuchni jest glazura pokryta grubszą warstwą szkliwa, szkliwiony gres, a także szkliwiony klinkier. Ściana w kuchni nie powinna być wykończona trudnymi do utrzymania w czystości płytkami nieszkliwionymi (angobowanymi), gresem technicznym czy gresem polerowanym.