Renata marzyła o zielonej kuchni, więc sama ją zaprojektowała. Założyła w niej nawet aromatyczny zielnik

2022-09-30 13:05

– Oregano, rozmaryn, mięta… Prawie codziennie używamy tych ziół podczas gotowania – mówi Renata, właścicielka i projektantka kuchni. – Przy okazji tworzą na ścianie miniogródek, który ożywia przestrzeń i pięknie komponuje się z zielonymi szafkami.

Kuchnia
Autor: Monika Filipiuk-Obałek RENATA Z wykształcenia projektantka wnętrz – prowadzi pracownię Jachtoma Design. Poza architekturą pasjonują ją też nowe technologie. Zwłaszcza programowanie, które od niedawna stało się jej drugą pracą. Kuchnię dzieli z mężem Adamem (również programistą) oraz pieskiem Sweetym. Popisowym daniem w ich domu jest stek z warzywami.

Główną inspiracją przy projektowaniu naszej kuchni, jak i całego mieszkania, był duński koncept hygge, który kojarzy się z zaciszem, miejscem regeneracji. Uwielbiamy wnętrza przepełnione zielenią i motywami roślinnymi. Dzięki nim dom nabiera ciepła, autentyczności – uważa Renata.

Pomysł stworzenia zielnika w kuchni towarzyszył projektantce od momentu zakupu mieszkania. Urządziła go na ścianie, na której deweloper przewidział lodówkę. – Wolałam przenieść wysoki słupek na przeciwległą stronę i tym samym nieco odseparować kuchnię od salonu, a wolną ścianę oddać roślinom – tłumaczy. Aneks kuchenny zajmuje wnękę o wymiarach 250x200 cm.

Renacie udało się maksymalnie wykorzystać przestrzeń, rozmieszczając meble na planie litery U i na całą wysokość mieszkania (265 cm). – Zabudowa powstała na zamówienie. Uwielbiam ją za funkcjonalność i szarozielone fronty odbijające światło. Przedłużyły nam one jednak wykończenie kuchni o trzy tygodnie, bo okazało się, że przez pomyłkę dostaliśmy fronty… czerwone – śmieje się właścicielka. –

Lubię też biały blat z konglomeratu, na którym żaden okruszek nie umknie mojej uwadze, liczne schowki oraz system samodomykający ułatwiający korzystanie z szafek i szuflad. Obojgu z mężem przypadło nam też do gustu oświetlenie podszafkowe. Korzystamy z niego prawie przez cały dzień. Tworzy miły, relaksujący nastrój.

ZACISZNY KĄCIK

Dzięki postawieniu słupka na końcu zabudowy, tuż przed nim powstała wnęka, mało widoczna od strony pokoju. To świetne miejsce na podręczne drobiazgi (pojemniki na przyprawy, moździerz). W wysokiej zabudowie kryje się lodówka z szafką powyżej. – Celowo je połączyłam, by poprawić krążenie powietrza za lodówką. Kratkę wentylacyjną zamontowałam tak, by nie rzucała się w oczy, w bocznej ściance mebla – tłumaczy projektantka. Uchwyty dobrano do sprzętów pod kątem funkcjonalności. Podłużne do zmywarki i lodówki. Okrągłe do szafek i szuflad.

Kuchnia
Autor: Monika Filipiuk-Obałek

W NAROŻNIKU

Główną rolę pełni w tym miejscu okrągły zlewozmywak. Pod nim, za tzw. łamanym frontem, znajduje się szafka na kosze na śmieci, detergenty, przyłącza do zmywarki i zlewu. – Górne szafki narożne (nasz składzik pakowanej żywności) oddziela panel maskujący, umożliwiający szersze otwieranie drzwiczek – tłumaczą właściciele. Ściany pokrywają płytki 10x10 cm w kolorze złamanej bieli, z szarą fugą. Natomiast podłogę – lite deski dębowe, lakierowane na półmat, z frezowaną fugą podkreślającą kształt pojedynczych desek.

Kuchnia
Autor: Monika Filipiuk-Obałek Lampa wisząca – Leroy Merlin; torba na zakupy, młynki do soli i pieprzu, okrągła deska – Home & You; ceramiczna kanka – Fabryka Form

WERTYKALNY OGRÓD

Plastikowe doniczki ze świeżymi ziołami osłaniają białe pojemniki Sunnersta z IKEA. Renata zawiesiła je na trzech metalowych szynach, do których przeczepia też magnesy (np. „oko proroka” przywiezione z wakacji w Turcji lub etykietkę-motto właścicieli „W tym domu mieszka miłość”).

Kuchnia, zioła
Autor: Monika Filipiuk-Obałek Drewniane akcesoria kuchenne – Duka

BLIŻEJ PODŁOGI

Piekarnik nie znajduje się pod samym blatem. Dzieli go od niego praktyczna szuflada na pokrywki garnków – tej samej wysokości co szuflada w szafce obok oraz pod piekarnikiem. Jedyna różnica między nimi jest taka, że pierwszej brak uchwytu – otwiera się na docisk.

Kuchnia
Autor: Monika Filipiuk-Obałek Tkaniny kuchenne – Fabryka Form; deski podłogowe – Świat Podłóg
Kuchnia na planie litery L
Renata Jachtoma-Mendak, JACHTOMA DESIGN, jachtomadesign.pl
Renata Jachtoma-Mendak, JACHTOMA DESIGN, jachtomadesign.pl

To świetne rozwiązanie do małych mieszkań. Jest ergonomiczna, doskonale odpowiada układowi tzw. trójkąta roboczego. Najlepiej, by jej pierwszą część zajmowały szafki i sprzęty do przechowywania żywności, zapasów oraz naczyń. Drugą stanowiła „strefa mokra” ze zmywarką i zlewozmywakiem. A trzecią – gotowania i pieczenia – z piekarnikiem, płytą grzewczą i dłuższym blatem roboczym, podręcznymi szufladami na noże, garnki lub patelnie. Krótsze blaty powinny oddzielać każdą z trzech stref (przydadzą się do odstawiania zakupów czy brudnych naczyń). Warto też maksymalnie wykorzystać przestrzeń szafek narożnych, montując w nich wysuwane cargo, obrotowe kosze, łamane drzwiczki.

Plan kuchni
Autor: Norbert Suchorzewski
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE