Złota zasada projektowania kuchni. Pamiętaj o niej, a wyjdzie ideealnie [PORADNIK KROK PO KROKU]

2022-09-23 13:06

Od zaprojektowania strefy gotowania zależy nie tylko efekt, lecz także ułatwienia i bezpieczeństwo w codziennej pracy. Tu nie można dopuścić do błędów. Nasz poradnik pomoże ci ich uniknąć i przejść bez stresu przez kolejne etapy urządzania kuchni.

Kuchnia
Autor: serwis prasowy marki Greston POWYŻEJ, PONIŻEJ To wszystko, z czego często korzystasz, powinno być umieszczone w zasięgu ręki. Rzeczy ciężkie (naczynia, garnki) – pod blatem, a lekkie, drobne (szkło, porcelana) – nad nim. Naczynia i narzędzia rzadko używane schowaj na najwyższym lub najniższym poziomie zabudowy. Na zdj. otwarte półki na tle płytek z kolekcji Evoke, ZYX.
ORGANIZACJA PRZESTRZENI

1. Jeśli jesteś na etapie planowania pomieszczeń albo zmieniasz ich funkcje, usytuuj kuchnię niedaleko wejścia do mieszkania. Skrócisz w ten sposób drogę transportową między nimi – najwięcej zakupów wnosi się właśnie do kuchni.

2. Zamierzasz połączyć ją z salonem? Gdy metraż na to pozwala, najbliżej aneksu kuchennego zaprojektuj kącik jadalniany (między nimi kursuje się najwięcej). Sofę w strefie wypoczynku warto ustawić tyłem lub bokiem do kuchni, bo widok osób krzątających się przy blacie nie da ci się odprężyć. Możesz też oddzielić kącik relaksu przegrodami optycznymi. Wykorzystaj do tego półwysep, wyspę, stół, ażurowy regał, półściankę.

3. Wielkość zabudowy kuchennej dopasowujesz do sytuacji przestrzennej, ale przemyśl też, jaki układ ciągu roboczego najlepiej spełni twoje wymagania. Jednoszeregowy np. zda egzamin, gdy jest krótki. Długi wymuszałby niepotrzebne pokonywanie odległości między sprzętami. Korzystniejsze układy to równoległy dwuszeregowy, na planie liter U, G oraz z wyspą.

WOKÓŁ STOŁU

Między nim a szafkami pozostaw odległość nie mniejszą niż 120 cm. Wtedy w tej przestrzeni swobodnie miniesz osobę siedzącą przy stole. Twoja kuchnia jest w wersji mini? Nie musisz wcale rezygnować z kącika jadalnianego. Wykorzystaj stół i krzesła składane albo montowany na ścianie odchylany blat ze sztaplowanymi stołkami.

Kuchnia z jadalnią
Autor: serwis prasowy marki marki Original BTC Na zdj. efektownie skontrastowane (na zasadzie ciepłe – chłodne) strefy pracy i jadalniana; lampa wisząca – Christie marki Original BTC, klosz z porcelany kostnej.

ZA BAREM

Wystarczy szerszy od szafek blat i hokery, by zyskać miejsce do jedzenia. Powieszone nad nim półki stworzą wraz z barem ładną granicę wizualną oddzielającą kuchnię od salonu. Projekt: Paulina Kisiel/studioturbo.pl

Kuchnia
Autor: Marek Swoboda

PRZY WYSPIE

Podobnie jak w przypadku stołu, usytuuj wyspę nie bliżej niż 120 cm od blatu roboczego. Z boku pozostaw minimum 90 cm dystansu do innych mebli czy ściany.

Kuchnia
Autor: serwis prasowy marki Classen Na zdj. wyspa zespolona z kącikiem do jedzenia; panele podłogowe Dąb Sedali, Classen, klasa ścieralności AC5, montaż za pomocą zamków, wym. 128,6x28,2 cm, grub. 0,8 cm.

POD SKOSEM

Oto dobry przykład, jak funkcjonalnie rozmieścić gotowe szafki w „trudnym” miejscu.

Kuchnia
Autor: serwis prasowy marki Salony Agata, agatmeble.pl Na zdj. zabudowa kuchenna Qubik, fronty od 74 zł, 3-stronny blat Egger, płyta Eurospan, wykończenie – laminat i dekor w kolorze dąb nebraska naturalny, wym. 188x60 cm, grub. 3,8 cm.
FUNKCJONALNOŚĆ

1. Zasady ergonomii pomogą ci tak zorganizować pracę przy blacie, żeby sprawnie przebiegała. Bez względu na układ zabudowy egzamin zda tzw. trójkąt roboczy, którego wierzchołki wyznaczają trzy główne sprzęty: jako pierwsza od wejścia do kuchni – lodówka, dalej zlewozmywak i kuchenka. Minimalne odległości między nimi to 40 cm.

2. Każdy z tych sprzętów dotyczy też stref ułatwiających przygotowywanie posiłków. Przy lodówce najlepiej umieścić strefę zapasów z szafkami na produkty suche oraz strefę przechowywania na naczynia i akcesoria. Przy zlewozmywaku (w strefie zmywania) – zmywarkę oraz szafki na kosze do segregacji śmieci, środki czystości. Między zlewem a kuchenką znajduje się strefa przygotowywania (na sztućce robocze, przyprawy, miski, blender, itp.), wokół kuchenki – strefa gotowania (na garnki, patelnie).

POJEMNE SZUFLADY

Zapewniają łatwy dostęp do ich zawartości, nie musisz więc nurkować w szafkach. Ważne, by szuflady poruszały się lekko i cicho nawet przy dużym obciążeniu, jak te na zdj. Legrabox marki Blum. Wytrzymują obciążenie aż do 70 kg. Dzięki innowacyjnemu systemowi mocowania Expando T ich fronty mogą być bardzo cienkie (8 mm). Na dodatek nie tylko z płyt lakierowanych, laminowanych i fornirowanych, lecz także z kamienia, spieków kwarcowych, ceramiki czy betonu.

Kuchnia
Autor: serwis prasowy marki Blum

PLANUJEMY

Odległości między poszczególnymi sprzętami nie powinny być zbyt duże. Architekci radzą, by nie przekraczały 210 cm. Eliminuje się wówczas straty czasu i nadmiarowy wysiłek na niepotrzebne chodzenie po kuchni.

Plany
Autor: Norbert Suchorzewski
Zdaniem eksperta
Karol Staniszczak, Ekspert ds. produktów marki Primacol

Kuchnia to specyficzna przestrzeń, w której nie ma miejsca na ustępstwa. Dlatego farba, którą w niej zastosujemy, musi nie tylko ładnie wyglądać, ale przede wszystkim spełniać odpowiednie wymagania. Najważniejsze kwestie, na które należy zwrócić uwagę przy jej wyborze to: trwałość koloru i powłoki, odporność na szorowanie na mokro oraz minimalna zawartość lotnych związków organicznych (LZO). Większość tych informacji można znaleźć bezpośrednio na opakowaniu produktu. Trwałość koloru i powłoki to pewnik przy dobrej jakości farbach lateksowych. Odporność na szorowanie na mokro ma bezpośrednie przełożenie na późniejsze czyszczenie pomalowanych miejsc. Zgodnie z obowiązującą normą oznacza się ją specjalnymi klasami, przy czym Klasa I świadczy o najwyższej jakości w tej kwestii. Zawartość LZO także podana jest na wiaderku. W tym aspekcie warto wybrać produkt, który ma np. europejski certyfikat EcoLabel, co jest gwarantem minimalnej zawartości tych substancji. Farby Selecta marki Primacol Professional (w kolorze białym)spełniają wszystkie z powyższych wymogów, są więc produktami w pełni ekologicznymi. W zależności od wybranego typu, dają możliwość uzyskania powłoki w macie (Selecta 07), satynie (Selecta 10) lub połysku (Selecta 25).

DOBRA BAZA

1. Miejscem najbardziej narażonym na zabrudzenia jest ściana nad blatem roboczym. Poza płytkami ceramicznymi (gresowymi i mniej od nich odporną glazurą) ochronią je także inne okładziny łatwe do utrzymania w czystości. Należą do nich: płytki klinkierowe, panele szklane, farby przeznaczone do tego pomieszczenia (lateksowe, ceramiczne – tworzące trwałe powłoki), odpowiednio zaimpregnowane płytki i płyty kamienne, moduły i deski drewniane. Nie projektujesz kuchni na długie lata albo rzadko gotujesz? Modnym rozwiązaniem są m.in. tapety i fototapety wodoodporne.

2. Podłoga antypoślizgowa o najwyższej klasie ścieralności to podstawa. Płytki gresowe powinny mieć 5. klasę ścieralności, szkliwione PEI 3 (panele – AC3 i AC4 i klasę użyteczności 23), antypoślizgowość o wartościach od R10 do R12. Wybieraj gres o niskiej nasiąkliwości (E poniżej 3%), panele – wodoodporne i z fakturą, która zapobiega ślizganiu się.

MODNA ŚCIANA

Na ścianie płytki ceramiczne z kolekcji Slash marki Imola Ceramica, 7,5x30 cm.

Ściana w kuchni
Autor: serwis prasowy marki Imola Ceramica

NA SZKLE DRUKOWANE

Dzięki panelom ze szkła ścianę nad blatem ochronisz przed zabrudzeniem nie tylko skutecznie, lecz także w piękny i niepowtarzalny sposób.

Panel szklany kuchenny
Autor: serwis prasowy magicandstyle.com Na zdj. panel Jungle, Magic & Style, szkło Optifloat, bezpieczne (z warstwą folii), druk w technice UV – odporny na działanie temperatury i światła, montaż do ściany klejem montażowym do szkła i luster lub mocną taśmą dwustronną, grub. 0,4 cm, wym. od 100x50 cm, magicandstyle.com
WYPOSAŻENIE

1. Zanim kupisz duże AGD, przemyśl, jakie funkcje będą ci pomocne, a z których nie skorzystasz. Albo czy zmywarka na 24 komplety naczyń spełni zadanie, gdy domowników jest dwójka? Po co przepłacać.

2. Na małe sprzęty, z których często korzystasz, wygospodaruj stałe miejsce w szafkach, na półkach czy ewentualnie blacie tak, by nie przeszkadzały, ale można było do nich szybko sięgać.

3. By nie zaprzątać sobie głowy ciągłym robieniem porządku, skorzystaj z systemów organizacji przestrzeni w szafkach i szufladach. Należą do nich m.in. stojaki na naczynia, organizery na produkty i utensylia, przegródki oddzielające rzeczy, pojemniki.

ILE WODY?

Bateria EVOL-S Volume marki Blanco precyzyjnie to określi w zakresie od 0,1 l do 5 l. Wystarczy ustawić potrzebną ilość na pokrętle baterii i je lekko nacisnąć. Z wyciąganą wylewką, chromowana.

Bateria kuchenna
Autor: serwis prasowy marki Blanco

JASNO W ŚRODKU

Oświetlenie podpółkowe, w witrynach poza stroną praktyczną gra też rolę dekoracyjną. Niezawodną!

Zabudowa kuchenna
Autor: serwis prasowy sigdal.com Na zdj. szuflady z ogródkami ziołowymi projektu Studio Sigdal Horisont.
OŚWIETLENIE, TRIKI

1. Do rozjaśnienia całego wnętrza zaplanuj lampy sufitowe, np. plafon albo spoty na szynach czy montowane w suficie, których światło da się ukierunkować na wybrane miejsca.

2. Najistotniejsze jednak jest odpowiednie oświetlenie blatu. Fachowcy radzą, by pojedyncze oprawy zaplanować co ok. 60 cm. Zamiast nich można sięgnąć po listwy ledowe instalowane na spodzie szafek wiszących. Gdy brak górnej zabudowy, zastosuj kinkiety z ruchomym ramieniem mocowane do półek lub ściany. W tym ostatnim przypadku na wysokości ok. 80 cm nad blatem.

3. Niezbędne jest również oświetlenie nastrojowe w postaci opraw w witrynach czy lampy wiszącej nad stołem (w odległości 60-70 cm).

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE