Patelnie do zadań specjalnych
2008-03-11
1:00
Grillowanie, pieczenie na ruszcie, zdrowe smażenie w głębokim tłuszczu. Wydawałoby się, że do każdej z tych czynności potrzebujemy specjalistycznego sprzętu kuchennego. Nic bardziej mylnego. Wystarczy zaopatrzyć się jedynie w odpowiednią patelnię. Patelnie do zadań specjalnych są nieodzowne w każdej kuchni. Są nie tylko funkcjonalne, ale również estetyczne. A co najważniejsze, mogą więcej niż zwykła patelnia...
Autor: Serwis prasowy firmy
Patelnia Virgo z nieprzywieralną powłoką ceramiczną i sitkiem w przykrywce (Berghoff)
Rodzaje patelni
- Z rusztem (grillowe), dość płytkie i ciężkie, najczęściej wykonane z żeliwa lub stali, często pokryte powłokami antyadhezyjnymi. Okrągłe lub prostokątne dno patelni jest rowkowane lub groszkowane. Zapewnia to odpowiedni rozkład temperatury w dnie i sprawia, że grillowane potrawy są chrupkie i soczyste.
- Woki do przygotowywania dań azjatyckich. Najczęściej stalowe, albo żeliwne. Charakterystyczny kształt rozłożystej misy umożliwia smażenie mięs, ryb i warzyw w niewielkiej ilości tłuszczu. Aby składniki potrawy były soczyste, chrupkie i nie straciły wartości odżywczych, należy intensywnie smażyć małe porcje. Woki mają przeważnie specjalne nakładki-ruszty ze stalowego drutu. Odkładamy na nie gotowe składniki, które – pozostając nad smażoną potrawą – nie stygną.
- Do smażenia jaj sadzonych – tzw. dołkownice. Mają wgłębienia, pozwalające nadać regularny kształt smażonym jajkom. Pokryte są zwykle powłokami zabezpieczającymi przed przywieraniem, np. teflonem.
- Dzielone, z przegródkami, ich powierzchnia podzielona jest na dwie lub cztery części, co umożliwia przygotowanie różnych potraw jednocześnie.
- Są też patelnie z pogrubionym dnem ze stali szlachetnej, z dwoma uchwytami.