Patelnia żeliwna – tradycyjna solidność w kuchni

2019-07-16 13:00

Patelnia żeliwna to naczynie, które posłuży przez długie lata. Dobrze przewodzi ciepło i długo utrzymuje temperaturę, nie deformuje się ani nie przegrzewa. Co najlepiej smażyć na patelni żeliwnej i jak o nią dbać? Przeczytaj nasz poradnik.

Patelnia żeliwna
Autor: GettyImages Patelnia żeliwna dobrze i równomiernie rozprowadza ciepło, a także długo je podtrzymuje

Spis treści

  1. Co to jest żeliwo?
  2. Czym się wyróżnia patelnia żeliwna?
  3. Jakie patelnie żeliwne znajdziemy na rynku?
  4. Jakie są zalety patelni żeliwnych?
  5. Jakie są wady patelni żeliwnej?
  6. Co najlepiej smażyć na patelni żeliwnej?
  7. Pierwsze użycie patelni żeliwnej
  8. Jak dbać o patelnię żeliwną?

Co to jest żeliwo?

Żeliwo to stop żelaza z węglem – bardzo wytrzymały i odporny na korozję materiał. Żeliwo głównie wykorzystuje się w produkcji grzejników, ale wykonuje się z niego również sprzęty gospodarstwa domowego, m.in. patelnie i brytfanny.

Czym się wyróżnia patelnia żeliwna?

Patelnie żeliwne są bardzo trwałe i solidne. Naczynia wykonane z żeliwa służą w kuchni wiele lat – nie rdzewieją ani nie niszczą się pod wpływem działania wysokiej temperatury. Nawet gdy na zewnętrznej warstwie pojawi się rdza, nie wnika ona w głąb materiału. Patelnie żeliwne i brytfanny są zatem dobrą inwestycją.

Dlaczego warto kupić patelnię żeliwną? Bo bardzo dobrze przewodzi ciepło – tego typu naczynia szybko nagrzewają się do bardzo wysokiej temperatury. Co ważne, nagrzewanie odbywa się równomiernie, a patelnie długo utrzymują ciepło. Potrawy przygotowywane na patelniach żeliwnych są soczyste i smaczne.

Jakie patelnie żeliwne znajdziemy na rynku?

W sklepach kupimy dwa rodzaje patelni żeliwnych:

Zwykłe – solidne, ciężkie. Nie rysują się, nie deformują, szybko nabierają ciepła. Nie można ich myć w zmywarce.

Emaliowane patelnie żeliwne – droższe, ale łatwiejsze w użytkowaniu. Można je myć w zmywarce. Nagrzewają się wolniej od tradycyjnych patelni żeliwnych.

..  Tadżin – poznaj marokańskie naczynie do gotowania >>>

Jakie są zalety patelni żeliwnych?

  • są solidnie wykonane;
  • dobrze przewodzą ciepło;
  • równomiernie się nagrzewają;
  • nie niszczą się wraz z użytkowaniem;
  • nie podlegają korozji.

Jakie są wady patelni żeliwnej?

  • Jest bardzo ciężka. Dlatego kupując patelnię żeliwną, warto zwrócić uwagę na to, czy ma wygodną, drewnianą rączkę. Duże patelnie (o średnicy większej niż 30 cm) powinny mieć nawet dwie rączki.
  • Po użyciu trzeba ją wycierać do sucha – inaczej na powierzchni pojawi się rdza.

Co najlepiej smażyć na patelni żeliwnej?

Na patelni żeliwnej można usmażyć wszystko. Naczynie dobrze sprawdza się do smażenia mięs w głębokim tłuszczu (kotletów, potrawek), racuchów, przygotowywania warzyw. Potrawy przyrządzane na patelni żeliwnej są soczyste i smaczne.

Pierwsze użycie patelni żeliwnej

Patelnie żeliwne, które nie są emaliowane, wymagają tzw. sezonowania. Przed pierwszym użyciem należy dokładnie wyczyścić patelnię – można użyć płynu do naczyń, który pozwala usuwać m.in. woski nałożone na patelnię. Po dokładnym oczyszczeniu i wysuszeniu patelni za pomocą ręcznika papierowego nakładamy na nią olej roślinny i smalec – ważne, by robić to z obydwu stron (czyli także z wierzchniej).

Następnie przez mniej więcej godzinę „wypalamy” patelnię w piekarniku w wysokiej temperaturze (200-250 stopni). Patelnię kładziemy do góry nogami. Warto też podłożyć pod spód folię aluminiową – zbierze tłuszcz, który będzie skapywał z patelni żeliwnej.

Jak dbać o patelnię żeliwną?

Patelnię żeliwną trzeba konserwować, żeby długo nam posłużyła. Po każdym użyciu należy dokładnie ją umyć oraz wytrzeć do sucha. Mycie tradycyjnej patelni żeliwnej nie należy do najprostszych czynności – porowata powierzchnia dobrze wchłania tłuszcze. Taką patelnię trudno doczyścić, ale warto robić to bardzo dokładnie – inaczej szybko pojawi się rdza, która zacznie zżerać zewnętrzną powierzchnię naczynia.

..  Wybieramy patelnię grillową >>>