Okap wyspowy do kuchni – jaki kupić? Wybieramy najlepszy okap nad wyspę

2020-08-19 10:56 Barbara Ruppel
Okap wyspowy w kuchni
Autor: materiały prasowe Globalo Okap wyspowy może przybierać bardzo dekoracyjne formy, tak jak cylindryczny model marki Globalo

Okap wyspowy to istotny element wyposażenia każdej kuchni, zwłaszcza kuchni otwartej, połączonej z salonem. Bez niego para wodna, tłuszcz i nieprzyjemne zapachy pieczonych lub gotowanych potraw z łatwością rozprzestrzeniają się po całym pomieszczeniu i osiadają na meblach, ścianach oraz sprzętach. Jak wybrać najlepszy okap wyspowy do kuchni? Na co zwrócić uwagę, kupując okap nad wyspę? Podpowiadamy.

Kupujemy okap wyspowy – na co zwrócić uwagę?

Okap wyspowy, w zależności od tego, czy zdecydujemy się na wyciąg, czy zwykły pochłaniacz będzie wymagał innego przygotowania kuchennej przestrzeni, zwłaszcza sufitu. Wyciąg, dużo skuteczniejszy niż pochłaniacz musi mieć osobne wejście do wentylacji. Montując okap wyspowy z wyciągiem, należy ukryć przewody wentylacyjne – sufit podwieszany sprawdzi się w tej roli doskonale. Pamiętajmy, że w przypadku tego typu okapu sufit powinien być szczególnie wytrzymały i solidnie wykonany. Z kolei okap z pochłaniaczem przymocujemy do sufitu za pomocą wkrętów, haków lub linek, jest on zazwyczaj lżejszy niż okap z wyciągiem.

Jak dopasować okap wyspowy do kuchni? Przyjęło się, że okap nad wyspę nie może być węższy niż płyta grzewcza. Nie dotyczy to jedynie okapów cylindrycznych, które wyposażone są w system pochłaniania szczelinowego. Dobrą praktyką jest wybieranie okapów, które są o 10 cm szersze (z każdej strony) od kuchenki gazowej lub płyty indukcyjnej. Na jakiej wysokości należy zamontować okap nad wyspą? Warto dobrać okap do wzrostu, by nie przeszkadzał podczas gotowania i krzątania się po kuchni, jednak optymalna odległość między okapem a wyspą to 65-70 cm.

Kupując okap wyspowy powinniśmy również zwrócić uwagę na jego wydajność, czyli ilość powietrza, jaką jest w stanie przefiltrować w ciągu jednej godziny. Wydajność okapu liczymy w m3/h i różni się ona w zależności od powierzchni kuchni (lub salonu i kuchni, jeśli są połączone). Jak obliczyć wydajność okapu nad wyspę? Dobry okap wyspowy powinien oczyścić kuchnię sześć razy w ciągu godziny, pracując na najmniejszym biegu, a dwanaście razy na najwyższym. Jeśli nasza kuchnia ma powierzchnię 30 m3, to w sklepie szukajmy okapu wyspowego o wydajności 180 m3/h – 360 m3/h.

Okap nad wyspę – jaki będzie najlepszy?

Idealny okap wyspowy jest dość cichy i nie przeszkadza domownikom, gdy pracuje. Wybierając model do swojej kuchni, zwróćmy uwagę na jego głośność. Najlepiej, by okap wyspowy generował hałas mniejszy niż 50 dB, pracując na średnim biegu. Inną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę są przydatne funkcje dodatkowe. Jedną z nich są czujniki czyszczenia filtrów, które informują nas o konieczności wyczyszczenia lub wymiany filtrów. Ciekawą opcją są również sensory zapachu. Gdy sensor w okapie wykryje dym lub zapachy powstające podczas gotowania, automatycznie się włączy i rozpocznie filtrowanie powietrza.

Dużą zaletą okapów wyspowych jest ich różnorodność pod względem wizualnym. Możemy dobrać kształt, styl i kolor do wystroju kuchni. Okapy nad wyspę często są bardzo dekoracyjne i nietrudno pomylić je z nowoczesną lampą czy ozdobą. Co ciekawe, okapy mogą też pełnić funkcję dodatkowego oświetlenia w kuchni. Wyposażone w LEDowe diody zapewniają solidne i energooszczędne źródło światła. Wybierając okap wyspowy, zwróćmy również uwagę na jego klasę energetyczną – klasa A i A+ to opcje, które zapewnią nam najwięcej korzyści podczas użytkowania.

Jaki okap wyspowy wybrać? To zależy od naszego gustu i stylu, w jakim urządzona jest kuchnia. Na rynku spotkamy okapy wyspowe tradycyjne, w kształcie odwróconej litery T. Znajdziemy także minimalistyczne sześciany na cienkich linkach lub okapy cylindryczne, w formie długiego walca ze stali w różnych kolorach. Tego typu okapy idealnie wpasują się w nowoczesne, minimalistyczne wnętrza. Jeśli zależy nam na dyskrecji i nie chcemy eksponować obfitego okapu, wybierzmy płaski okap sufitowy, który ukryjemy w podwieszanym suficie. Okapy wyspowe o obłych kształtach przypominające lampy czy ozdoby sprawdzą się i we wnętrzach retro, i w nowoczesnych.

Ciekawą grupą okapów wyspowych są okapy blatowe, które możemy ukryć bezpośrednio w blacie. Okap blatowy przybiera kilka form – może być wysuwanym urządzeniem, które na czas gotowania wysuwamy z blatu, a po skończonej pracy, chowamy z powrotem. Może być również podłużną kratką wentylacyjną montowaną w blacie lub w płycie grzewczej. Zaletą okapu blatowego jest jego cichy silnik, schowany w szafce.

Jak urządzić kuchnię marzeń? Porady i inspiracje