Nowoczesne AGD w praktyce. Funkcje pomagające przygotować obiad

2019-05-27 14:15
Nowoczesne AGD w praktyce. Funkcje pomagające przygotować obiad
Autor: materiały prasowe Electrolux Piekarniki parowe pozwalają przygotować m.in. pyszne, puszyste wypieki, a także soczyste i aromatyczne dania mięsne

Innowacyjne piekarniki, płyty indukcyjne czy zmywarki są wyposażone w rozmaite, coraz bardziej wymyślne funkcje. Na ogół używamy jedynie tych najpotrzebniejszych i najprostszych. Podpowiadamy, które z innowacyjnych funkcji proponowanych przez producentów sprzętu AGD warto wykorzystywać w swojej kuchni, aby przygotowanie obiadu było szybkie i przyjemne, a samo danie smaczne jak w najlepszej restauracji.

Piekarniki parowe, czyli pieczenie z użyciem pary wodnej

Dzięki wykorzystaniu pary przy pieczeniu zarówno mięso, ryby i warzywa, jak i pieczywo oraz ciasta są aromatyczne i smaczne. Jak to działa? W piekarnikach parowych piekarnikach marki Electrolux do funkcji tradycyjnego termoobiegu dodano dystrybucję pary. Gorące powietrze nadaje wyjątkową kruchość na zewnątrz, podczas gdy para otacza potrawę, chroniąc naturalne smaki w jej wnętrzu. W efekcie potrawy są soczyste i smaczne. Ponadto użycie pary pozwala zachować więcej składników odżywczych, witamin i mikroelementów, soczystość potraw, używać mniej tłuszczu i oleju do gotowania, a także – co niezwykle istotne – przygotowywać potrawy do 20% szybciej. W zależności od modelu piekarniki parowe marki Electrolux są wyposażone w różne opcje pieczenia z wykorzystaniem pary. Dzięki temu możemy dobrać urządzenie odpowiednio do gustów kulinarnych – przygotowujące świetne ciasta, idealne mięsa (chrupkie z zewnątrz, soczyste w środku) czy inne pieczone przysmaki. Warto też korzystać z pieczenia wspomaganego, tzn. wybrać jeden z wielu gotowych przepisów, a piekarnik sam dobierze odpowiednie parametry. Urządzeniem można również sterować za pomocą aplikacji mobilnej MyElectrolux (funkcja Connectivity) z szerokim wyborem przepisów. Co zaś z kontrolą temperatury podczas pieczenia? Tu przydaje się termosonda, która na bieżąco sprawdza temperaturę wewnątrz dań. Nie ryzykujemy więc ani niedopieczenia, ani przepieczenia.

Piekarniki Electrolux
Autor: materiały prasowe Electrolux

Płyta indukcyjna idealnie dopasowana do potrzeb

Wybierając płytę indukcyjną, warto zwrócić uwagę na „elastyczność” pól grzewczych. Na przykład wybrane modele marki Electrolux mają pola grzewcze Infinite™, które automatycznie dopasowują się do rozmiaru i kształtu naczyń. Z kolei funkcja FlexiBridge pozwala stworzyć duże pole grzewcze (cztery segmenty można łączyć na trzy różne sposoby: w dwa większe pola, połączenie trzech segmentów, połączenie czterech segmentów w jedno duże pole). Istotne są także funkcje pomagające w prosty sposób sterować temperaturą. W płytach marki Electrolux dba o to funkcja SenseFry® z wyświetlaczem TFT, na którym wystarczy wybrać rodzaj potrawy i poziom smażenia, a płyta utrzyma stałą temperaturę na powierzchni naczynia. Dania będą przygotowane dokładnie tak, jak powinny, bez konieczności regulacji ustawień. A co z garnkami, w których potrawy mogą wykipieć? Tu doskonałe rozwiązanie stanowi funkcja SenseBoil® (kontrola temperatury wody i w razie potrzeby zmniejszenie mocy grzewczej). Z kolei SensePro® to zaawansowana bezprzewodowa termosonda, która podczas gotowania kontroluje temperaturę wewnątrz potraw i przesyła odpowiednie informacje do płyty indukcyjnej.

Niezwykle wygodne jest automatyczne uruchamianie okapu po włączeniu płyty indukcyjnej. Takie cuda zapewnia funkcja Hob2hood w produktach marki Electrolux. Zadba ona również o dostosowanie siły wyciągu okapu do intensywności gotowania – podczas smażenia, kiedy opary unoszące się znad patelni są intensywne i mają wyraźny zapach, siła wyciągu zostanie zwiększona. Natomiast podczas powolnego gotowania ulegnie zmniejszeniu, aby zapewnić bardziej delikatne i cichsze działanie okapu.

Wygodna i wydajna zmywarka

Przyjemność, jaką jest jedzenie pysznego obiadu, kończy prozaiczny obowiązek pozmywania naczyń lub wstawienia ich do zmywarki. O ułatwienie tej czynności (zwłaszcza osobom starszym lub mającym problemy z kręgosłupem) zadbała marka Electrolux. Jako pierwsza na świecie wprowadziła ComfortLift – zmywarkę, której dolny kosz można łatwo i płynnie podnieść na ergonomiczną wysokość, zyskując dostęp do wszystkich naczyń bez schylania się. Z kolei technologia AirDry sprawia, że drzwi zmywarki otwierają się automatycznie w ostatniej fazie cyklu zmywania. To naturalny sposób na idealne wysuszenie naczyń przy jednoczesnym pozbyciu się zacieków i obniżeniu zużycia energii. Sama obsługa urządzeń jest niezwykle prosta zwłaszcza z rozwiązaniem QuickSelect. Cykl zmywania wybieramy, jedynie przesuwając palcem po ekranie, a czas trwania – za dotknięciem.

Nowoczesne AGD w praktyce. Funkcje pomagające przygotować obiad
Autor: materiały prasowe Electrolux Zmywarka wyposażona w system ComfortLift jest wyjątkowo wygodna – podnoszenie dolnego kosza jest komfrotowe i gwarantuje dostęp do wszystkich naczyń.

Artykuł przygotowany we współpracy z firmą Electrolux, www.electrolux.pl