Spis treści
Świąteczne naczynia – warto mieć choć kilka sztuk
Jeśli zdecydujesz się kupić talerze, miski, patery czy salaterki inspirowane jesienną przyrodą, to potraktuj je także jako elementy dekoracyjne.
Nie chowaj w szafkach tych cudeniek – niech zdobią kuchnię! Będą naturalnym dodatkiem, który swobodnie wprowadzi świąteczny nastrój do wnętrza.
- Paterę czy duży talerz ustaw na blacie lub na stole, wypełnij jabłkami, śliwkami czy orzechami.
- Talerz ze świątecznym motywem oprzyj o ścianę nad blatem roboczym – zabezpiecz go ciężką deską, oprzyj go na stojaku do książek kucharskich albo do eksponowania talerzy dekoracyjnych.
- Kubki czy filiżanki ustaw jedno w drugim na dwóch talerzykach.
- Jeśli masz miejsce w kuchni i półki, ustaw całą zastawę albo większą część na nich – będą pięknie wyglądały.
- Masz podświetlne, przeszklone szafki? To będzie idealne miejsce dla jesiennych naczyń.
ZOBACZ TAKŻE: Poduszki świąteczne – niezbędny element dekoracji
Naczynia świąteczne to także świetny pomysł na prezent. Wybierając je dla bliskiej osoby, pamiętaj o jej upodobaniach estetycznych i staraj się w nie wpasować. Jeżeli do końca nie jesteś ich pewien, bezpieczniej jest wybrać wariant nowoczesny, czyli proste formy z oszczędnymi zdobieniami, bo takie naczynia są bardziej uniwersalne i zwykle się dopasowują do każdej konwencji.
Naczynia stołowe na Boże Narodzenie – świąteczne kolory
Boże Narodzenie w naszej tradycji łączy się z bielą, czerwienią, zielenią oraz srebrem i złotem. Utrzymane w nich naczynia, nawet bez motywów świątecznych będą odpowiednie. W wersji bliskiej naturze także te beżowe czy szare się odnajdą – wystarczy, że np. będą miały np. czerwoną czy zieloną obwódkę albo jakiś mały motyw w tych kolorach. Warto pamiętać, że jednolite są bardziej uniwersalne, spokojniejsze, łatwiejsze do aranżacyjnego ogrania i wpasowania w świąteczną dekoracje wnętrza. Można je urozmaicić stołowymi wzorzystymi tekstyliami czy dodając tak zdobione pojedyncze naczynia, np. kubki, tacę, wazon.
Świąteczne naczynia w tradycyjne motywy
Osobny rozdział stanowi zastawa stołowa nie tylko w barwach świątecznych, ale także we wzory zaczerpnięte z tej tradycji.
Wśród świątecznych motywów te najczęściej wykorzystywane to choinki, bombki, kokardy, mikołaje, renifery, bałwanki, prezenty, gwiazdki, dziadki do orzechów, gałązki jemioły i ostrokrzewu oraz scenki rodzajowe związane z obchodzeniem świąt. Dekory na naczyniach mają różny charakter – od delikatnych, subtelnie przetworzonych, po wyraziste, gęste, dosłowne. Wzorzyste naczynia są odbierane jako bardziej dekoracyjne od gładkich, ale są też bardziej wymagające, jeśli chodzi o dobór dodatków. Zdarzają się też połączenia wzorów świątecznych z geometrycznymi czy kwiatowymi, ale są raczej rzadkie.
Osobnym zjawiskiem są naczynia z fakturą, np. reliefami, wytłaczanymi wzorami, oraz w kształcie choinek, bombek, bałwanków, gwiazdek itp. Przyciągają oko i fantastycznie prezentują się na stole.
ZOBACZ TAKŻE: Jak udekorować świątecznie drzwi wejściowe i okna
W jakim stylu wybrać świąteczne naczynia?
Jeżeli skłaniasz się ku tradycyjnym rozwiązaniom, wybierz klasyczne naczynia, okrągłe, białe czy kremowe w delikatnie zdobione, np. złotymi, srebrnymi, zielonymi czy czerwonymi lamówkami z delikatnymi motywami świątecznymi. Te z porcelany będą najbardziej eleganckie.
Wolisz estetykę nowoczesną? Wybierz naczynia z kamionki, fajansu, dolomitu. Mogą mieć nieregularne formy, wzory bardziej abstrakcyjne albo graficznie przetworzone.
W duchu rustykalnym, boho, eko, skandynawskim będą też naczynia ręcznie robione, tzw. craftowe, niepowtarzalne. Warto „mieć na stanie” choć zestaw śniadaniowy, paterę czy kubki. Prezentują się doskonale i dodają kuchni artystycznego sznytu.