W czym podać kawę i herbatę? Dzbanek, filiżanka i srebrna łyżeczka...
Herbata i kawa to sprawdzone sposoby na poprawę nastroju. Szlachetne napoje wymagają jednak odpowiedniej oprawy. Zamiast kubka, porcelanowe filiżanki. Cukiernice tylko srebrne, a łyżeczki złocone. Dopiero teraz wszystko nabiera smaku.
Autor: Marcin Czechowicz
Miód czy cukier? Pojemnik na herbatę z kryształowego szkła, wieczko ze srebra, Francja, pocz. XX w., Connaisseur; filiżanka ze spodkiem, platerowana łyżeczka, Fryderyk Gallery; szklany pojemnik z posrebrzanym wieczkiem, Com40; srebrne sitko do herbaty, Anglia, koniec XIX w., bazar na Kole.
Piękna porcelana jest jak dzieło sztuki. Warto podać herbatę czy kawę w pięknych naczyniach. Rodowe dzbanki, srebrne cukiernice, czy łyżeczki traktujemy jak największe skarby w kuchni.