Zastawa stołowa: na co dzień i od święta. Co wybrać? Poradnik

Zastawa stołowa jest stanowi podstawowy element wystroju każdego stołu. Najlepiej, jeśli łączy wysokie walory estetyczne z użytkowymi. Obecnie zanika nieco podział na zastawę obiadową codzienną i od święta, niemniej kierując się tradycją, na uroczyste okazje wyjmujemy najlepsze naczynia. Każdy rodzaj zastawy może być piękny i nowoczesny albo klasycznie elegancki. Czym się kierować przy wyborze zastawy, jakie dotyczą jej reguły oraz trendy aranżacyjne? O tym poniżej.

Zastawa stołowa na różne okazje
Zastawa stołowa na różne okazje
Zastawa stołowa na różne okazje
Zastawa stołowa na różne okazje
Zastawa stołowa na różne okazje

Zastawa stołowa to najważniejszy element praktyczny i dekoracyjny każdego stołu – tym bardziej że ostatnio zapanowała wielka moda na gotowanie w domu, a w rezultacie na ładne aranżacje stołu. W zależności od okazji i miejsca korzystamy z różnego rodzaju nakrycia stołu. Ucztujemy zarówno w kuchni i jadalni, jak i na świeżym powietrzu – na balkonie, tarasie, w ogrodzie. Warto pamiętać, że wyraźny podział na zastawę obiadową codzienną i świąteczną trochę dziś zanika. Mocniej przywiązujemy wagę do tego, czego używamy na co dzień.

Zobacz: Dekoracja stołu w stylu glamour: nakrycie stołu na wieczór panieński >>>

Zastawa stołowa na co dzień

W sklepach znajdziemy ogromny wybór zastawy stołowej oraz dekoracji stołu idealnych do wykorzystania na co dzień. Najprościej kupić jeden, rozbudowany komplet zastawy, który zapewni spójność stylistyczną aranżacji. Ale nie jest to rozwiązanie obowiązkowe, ponieważ wyjątkowo uroczo wygląda autorska zbieranina talerzy i kubków w różnych stylach – połączonych tym samym kolorem lub motywem przewodnim. Podczas domowego śniadania lub kolacji z przyjaciółmi, w jadalni lub na tarasie lubimy też korzystać z uniwersalnych drewnianych desek, podkładek i deseczek. Układamy na nich sery, wędlinę, sałaty i pieczywo. Takie akcesoria doskonale komponują się właściwie z każdą zastawą stołową. Co więcej, wprowadzają do niej nieco więcej swobody i odbierają – niekiedy niepotrzebną – powagę.

Przeczytaj też: Dekoracja stołu karnawałowego w stylu skandynawskim >>> 

Zastawa stołowa świąteczna i na uroczyste okazje

Czasem jednak pojawia się specjalna okazja: święta czy uroczyste przyjęcie w domu. Wtedy zależy nam na tym, by wspólny posiłek był wyjątkowy, a więc zdecydowanie różnił się od „zwykłego”, codziennego. Spędzamy sporo czasu przygotowując wyszukane potrawy, chcemy też, by stół pięknie wyglądał. Co prawda większość kompletów zastawy używanych na co dzień dobrze odnajdzie się także w uroczystej oprawie. Niemniej jeśli chcemy jak najlepiej dostosować stół do uroczystego charakteru spotkania, warto wyjąć najelegantszą, rzadziej używaną zastawę. Czasem jest to zastawa nowoczesna, minimalistyczna, w innym przypadku zaś pamiątka rodzinna – ręcznie malowana porcelana. Jeszcze innym powodem, dla którego rzadko korzystamy z takiej zastawy, jest to, że nie można jej myć w zmywarce.

Polecamy: Efektowna aranżacja stołu w ogrodzie lub na tarasie GALERIA >>>

Biała zastawa stołowa

Biała zastawa stołowa to wybór najbardziej uniwersalny – doskonały zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Co więcej, wcale nie musi to oznaczać jednego kompletu z katalogu. Kolekcja białych naczyń, półmisków i dodatków może się bowiem powiększać z każdym rokiem. Jedyne kryterium to kolor – biel, z kolei w zakresie kształtu czy faktura możemy nieco poeksperymentować.

Niesamowicie ciekawie prezentuje się samodzielnie skompletowana biała zastawa stołowa przy okazji dużych spotkań rodzinnych czy z przyjaciółmi. Patchworkowe, finezyjne zastawy złożone z różnej wysokości solniczek, falowanych cukiernic i obłych półmisków dopełnione kubistycznym mlecznikiem czy kwadratowym talerzem potrafią pozytywnie zaskoczyć gości. A co ważne, wszystkie elementy na przestrzeni lat zawsze będą ze sobą dobrze wyglądać.

Jeśli chcemy odrobinę przełamać dominację białej zastawy, warto wprowadzić do niej jeden kolorystyczny (najlepiej pastelowy) motyw, jak np. miętowy talerzyk deserowy bądź różową filiżankę. Dodatkowe barwy w detalach uzupełniających naczynia wprowadzą ożywczą energię, a także odbiorę sztywnej bieli nieco powagi.

Nie przegap: Ślubna dekoracja stołu: składamy serwetki. Zdjęcia i pomysły na dekoracje ślubne >>>

Zastawa stołowa z motywem kwiatowym

Biała zastawa stołowa z motywami kwiatowymi to jeden z najgorętszych trendów aranżacji stołów. Taka zastawa jest nie tylko urokliwa, ale także nie wymaga już wielu dekoracji stołu. Doskonale sprawdza się zarówno podczas uroczystych przyjęć, jak i codziennych posiłków w gronie domowników. Co ważne, bez problemu znajdziemy zastawę z motywami kwiatowymi w każdym stylu: nowoczesnym, klasycznym, skandynawskim, prowansalskim czy glamour.

Zastawa stołowa w kolorach jesiennych

Jesienią zawsze pojawiają się nowe kolekcje zastawy stołowej z motywem dyni, liści, kasztanów. Kolorystyka też wtedy nawiązuje do ciepłych barw tej pory roku: dominują brązy, żółcienie, energetyczne pomarańcze i kolory lasu. Taka zastawa jest jednak typowo sezonowa i korzystamy z niej najczęściej przed kilka tygodni w roku.

Zastawa obiadowa nowoczesna w eleganckich szarościach i granatach

W trendach stołowych królują także kolekcje zastawy stołowej w eleganckich odcieniach szarości i granatu. Taka zastawa stanowi dobrą alternatywę dla popularnej bieli i zawsze się wyróżnia na stole. Wspomniana kolorystyka zastawy stołowej sprawdzi się zarówno jesienią, jak i zimą czy latem. Szarości i granat wyjątkowo ładnie podkreślają chociażby jesienne potrawy z dyni.

Wspomniany duet barwny może się jednak niekiedy wydawać nieco mroczny. Więcej świeżości wprowadzi za to biała zastawa stołowa z niebieskimi bądź granatowymi akcentami. Nie dość, że to konwencja znana od wieków, to jeszcze wyjątkowo dobrze odnajduje się w nowoczesnych aranżacjach.

Przeczytaj też: Kolory naczyń a smak i apetyt. Z jakich talerzy zjesz mniej? >>>

Zastawa stołowa kreatywnie

A może by tak nieco zmienić przeznaczenia naczyń o ściśle określonej funkcji? Zabawa formą często prowadzi do zachwycających odkryć i nowych sposobów zastosowań starych przedmiotów. Wazon na świeżą pietruszkę do rosołu z białego, okrągłego imbryczka może z powodzeniem wieńczyć świąteczny stół zaraz przy wazie z zupą. Oprócz funkcji czysto praktycznej (łatwy dostęp do świeżych listków przyprawy) pełni również dekoracyjną – jako soczyście zielony bukiet. Sosy do dipów w podstawkach na jajko? Dlaczego nie – można ustawić je w różnych wariacjach, dekorując stół wieloma kolorami sosów.

Aranżacja stołu - GALERIE ZDJĘĆ

Szykujesz przyjęcie, ale nie wiesz, jak zaaranżować stół? Nasze galerie zdjęć z pewnością będą stanowić dla ciebie doskonałe źródło inspiracji.

Ocena: 0
Tekst: Redakcja Zdjęcia: Royal Copenhagen

POLECANE ARTYKUŁY