Kamień solny do grillowania i smażenia. Właściwości i zastosowanie płyty solnej w kuchni

2020-03-10 10:13

Kamień solny wykonany w stu procentach z różowej soli himalajskiej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego grillowania, smażenia i pieczenia. Oprócz funkcjonalności, płyta solna ceniona jest również za swoje walory estetyczne, które uświetnią każde przyjęcie i spotkanie przy grillu. Jak używać kamienia solnego? Czy można na nim piec w piekarniku? Jak czyścić płytę solną?

Kamień solny w kuchni
Autor: Murzik Nata/GettyImages Kamień solny wykonany z różowej soli himalajskiej doskonale nadaje się do grillowania, smażenia i pieczenia

Spis treści

  1. Co to jest kamień solny, ile kosztuje i jakie ma właściwości?
  2. Kamień solny w kuchni – smażenie, pieczenie, grillowanie
  3. Jak myć kamień solny?
  4. Jak wyposażyć kuchnię? Oto nasze propozycje

Co to jest kamień solny, ile kosztuje i jakie ma właściwości?

Kamień solny to blok czystej soli himalajskiej używany do celów gastronomicznych. Wyglądem przypomina grubą prostokątną deskę, niektóre modele wyposażone są w specjalną metalową konstrukcję, do przenoszenia płyty solnej. Ile kosztuje kamień solny? Cena kamienia solnego wykonanego z himalajskiej różowej soli waha się od 30 do 350 zł. Wszystko zależy od wielkości i grubości płyty solnej, a także ewentualnych dodatków, jak na przykład wspomniana metalowa konstrukcja. Blok, który dobrze sprawdzi się w kuchni, mający wymiary zbliżone do tradycyjnych desek, to koszt rzędu 30-70 zł. Kamień solny do grillowania, pieczenia i smażenia to inwestycja, która starczy na długo. Szacuje się, że jeden blok płyty solnej wystarczy na kilkanaście użyć. Podczas jednego grillowania lub pieczenia kamień solny traci około 5% swojej objętości.

Dlaczego warto korzystać z płyty solnej? Kamień solny wykonany z soli himalajskiej ma mniej sodu niż tradycyjna sól, ponadto jest bogaty w naturalne pierwiastki i minerały, które podczas użytkowania przechodzą do grillowanych i smażonych produktów. Korzystając z kamienia solnego, nie musimy dodatkowo solić i przyprawiać potraw, ani dodawać tłuszczu, dzięki czemu potrawy grillowane, pieczone lub smażone na płycie solnej są zdrowsze. Kamień solny wykazuje dużą odporność na wysokie i niskie temperatury – z łatwością poradzi sobie z 400 stopniami, można go również trzymać w zamrażarce bez obaw, że pęknie. Dzięki temu doskonale nadaje się do grillowania, smażenia na kuchence gazowej i elektrycznej, pieczenia w piekarniku, a także chłodzenia w lodówce lub zamrażarce. Płyta solna wykonana z soli himalajskiej doskonale kumuluje i rozprowadza ciepło, dlatego rozgrzana do wysokich temperatur będzie wolno oddawać ciepło, dzięki czemu nie będziemy musieli martwić się, że potrawy chwilę po wyjęciu z piekarnika czy rusztu będą chłodne.

Kamień solny w kuchni – smażenie, pieczenie, grillowanie

Dzięki swoim właściwościom kamień solny jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnego grillowania, pieczenia i smażenia. Na kamieniu solnym możemy smażyć jajka, grillować mięso, warzywa i owoce morza, a nawet piec ryby. Płyta solna może posłużyć nam również do serwowania zimnych przystawek, takich jak sushi, tatar, carpaccio, sałatki i owoce.

Kamień solny najchętniej wykorzystuje się do grillowania. Wystarczy położyć kamień na rozgrzanym ruszcie, a następnie na nim poukładać cienko pokrojone mięsa, ryby, warzywa. Dużą zaletą grillowania z kamieniem solnym jest brak styczności potraw z płomieniem, dzięki czemu nie zwęglą się, będą za to soczyste i dobrze wypieczone. Zamiast patelni możemy do smażenia użyć płyty solnej. Wystarczy 15-30 minut, by cieszyć się smakowitymi potrawami bez tłuszczu. Kamień solny możemy położyć bezpośrednio na kuchence gazowej, jeśli dysponujemy kuchenką elektryczną, warto zaopatrzyć się w specjalny pierścień dystansujący – nakładkę, która będzie stanowić barierę między płytą grzewczą a kamieniem solnym, jednocześnie dostarczając do niej ciepło.

Płyta solna jest w stanie wytrzymać temperaturę 400 stopni, dlatego świetnie nadaje się do pieczenia w piekarniku. W piekarniku użyć jej możemy na dwa sposoby. Możemy włożyć kamień solny z produktami do zimnego piekarnika i stopniowo zwiększać temperaturę aż do osiągnięcia maksymalnej, albo możemy nagrzać samą płytę, a następnie wyjąć ją z piekarnika i smażyć potrawy na jej powierzchni już bez udziału piekarnika. Kamień solny to agent do zadań specjalnych, dlatego nie dziwi fakt, że może przydać się również do serwowania zimnych przekąsek. Te właściwości możemy docenić zwłaszcza podczas letnich upałów, gdy schłodzoną płytę solną zapełnimy zimnymi kawałkami arbuza, ananasa czy mango.

Jak myć kamień solny?

Kamień solny jest bardzo prosty w użyciu i jeszcze prostszy w utrzymaniu czystości. Jako produkt wykonany w całości z soli himalajskiej, jest antybakteryjny, dlatego nie musimy martwić się o grzyby i bakterie. Po każdym użyciu płyty solnej należy zostawić go do ostygnięcia, a następnie usunąć wszystkie resztki jedzenia. Potem przy użyciu miękkiej szczoteczki lub gąbki należy umyć kamień zimną wodą bez detergentów. Następnie warto zostawić go do całkowitego wyschnięcia, zazwyczaj zajmuje to dobę. Jeżeli zauważymy, że nasz kamień solny ciemnieje, nie przejmujmy się, to naturalny proces wynikający z użytkowania.

Jak wyposażyć kuchnię? Oto nasze propozycje