Spis treści
Blachy i formy do pieczenia
To, czy ciasto będzie rajem dla podniebienia, czy wstydliwym zakalcem zależy nie tylko od przepisu, doświadczenia czy dobrego piekarnika. Również istotną rolę pełnią blachy i formy, w których przygotowujemy nasze wypieki.
W sklepach znajdziemy mnóstwo naczyń, które mogą ułatwić pieczenie i zapewnić najlepsze warunki dla rosnącego w piekarniku ciasta. Oto kilka z nich:
1. Forma silikonowa
Jednym z najpopularniejszych obecnie materiałów, z których wykonuje się formy do pieczenia jest silikon. Naczynia wykonane z silikonu są nie tylko wygodne w użyciu (łatwe w czyszczeniu i giętkie, więc można je zwinąć i schować), ale również bezpieczne – silikon bardzo szybko stygnie, więc nie musimy obawiać się poparzeń po wyjęciu formy z piekarnika.
Dużą zaletą form silikonowych jest bogaty wybór kształtów i kolorów – jeśli zamarzy się nam na przykład ciasto o nietypowej formie, np. w kształcie ogromnych ust – wystarczy zaopatrzyć się w formę do ciasta Bacio. Finezyjne babeczki w kształcie zakręcanych rożków przyrządzimy dzięki formie Soffice Incanto, a tradycyjne babki i mazurki zyskają estetyczny twist m.in. dzięki formie Bon Ton i Vinille. Wszystkie formy dostępne są na stronie Fabryki Form.

i
2. Blachy ze stali węglowej
Do wielkanocnych wypieków świetnie nadają się również blachy ze stali węglowej – są dużo bardziej wytrzymałe niż modele z aluminium. Ponadto, wybierając formy ze stali węglowej, mamy pewność, że nasze wypieki się nie przypalą i nie będą przywierać do ścianek naczynia. Bonus? Formy ze stali węglowej nie wymagają wcześniejszego natłuszczenia!
Wybierając naczynia ze stali węglowej, warto zaopatrzyć się m.in. w formę do babki Easy Baking, która pozwoli na przygotowanie dużej babki wielkanocnej z kominem. Nie może też zabraknąć tortownicy Classic ani praktycznej keksówki Crusty Bake z otworami, które zapewniają stała cykulację powietrza. W efekcie ciasto z keksówki będzie chrupiące i równomiernie upieczone.
Jeśli planujemy przyrządzić na Wielkanoc tartę, wybierzmy okrągłe lub prostokątne modele blach (np. Masterclass lub Crusty Bake).
Ciekawym wielkanocnym akcentem na stole jest też ciasto-baranek. By je przygotować, wystarczy użyć praktycznej foremki w kształcie baranka marki Birkman. Foremka dostępna jest na stronie Fabryki Form.

i
3. Formy do chleba
Wielkanocna celebracja to nie tylko słodkie ciasta i babeczki. To również pyszny, domowy chleb z chrupiącą skórką... By móc cieszyć się świeżym chlebem bez spulchniaczy i innych szkodliwych dodatków, warto upiec go samodzielnie.
Niezbędne do tego będzie odpowiednie naczynie. W Fabryce Form znajdziemy m.in. prostokątne formy do chleba Eva Trio o różnych pojemnościach (1.85l, 2l i 3.3l). Warto również zapoznać się bliżej z oryginalnym wielofunkcyjnym naczyniem do pieczenia chleba – Bread Maker hiszpańskiej marki Lekue. Specjalna konstrukcja naczynia zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza i maksymalnie ułatwia proces pieczenia. Nie musimy być certyfikowanymi piekarzami, by przyrządzić pyszny bochenek w domowym zaciszu.

i
Jeśli na Wielkanoc oprócz chleba chcemy poczęstować najbliższych mini bagietką lub minichlebkiem, warto wybrać specjalne formy do pieczenia Laib & Seele. Natomiast domowe bajgle przyrządzimy z pomocą specjalnej formy z silikonu, a bułeczki o średnicy 6 cm upieczemy z łatwością dzięki silikonowej macie z mikroperforowanym dnem (zapewnia dobrą cyrkulację powietrza).
Z odpowiednimi akcesoriami, naczyniami i formami do pieczenia przygotowywanie wielkanocnych ciast i smakołyków będzie nie tylko proste, ale i przyjemne! Po więcej inspiracji i przydatnych gadżetów zapraszamy na stronę Fabryki Form: www.fabrykaform.pl/formy-do-pieczenia