Ekspert obliczył, co jest tańsze: gotowanie na gazie czy prądzie. Już nie mamy złudzeń!

2024-04-25 11:47

Ekspert postanowił policzyć, czy ugotowanie zupy w 5l garnku będzie tańsze na płycie indukcyjnej, czy kuchence gazowej. Wyniki są jednoznaczne! Jeśli chcesz zaoszczędzić, a jesteś na etapie wymiany kuchennego AGD, dowiedz się, co jest tańsze: gotowanie na gazie czy prądzie.

Co jest tańsze: gotowanie na gazie czy prądzie?
Autor: Getty Images/nensuria Co jest tańsze: gotowanie na gazie czy prądzie?

Spis treści

  1. Co jest tańsze: gotowanie na gazie czy prądzie?
  2. Co się bardziej opłaca: kuchenka gazowa czy elektryczna?

Co jest tańsze: gotowanie na gazie czy prądzie?

Jak gotować taniej? Wyobraźmy sobie, że chcemy ugotować zupę w 5-litrowym garnku. To idealnie rozgrzewające danie bez problemu przyrządzimy na płycie gazowej albo na płycie indukcyjnej. W którym przypadku koszty gotowania będą niższe?

Wyliczając koszty eksploatacyjne, musimy pamiętać nie tylko o aktualnych stawkach za gaz i prąd, ale również o sprawności urządzenia, czyli — mówiąc w uproszczeniu — ilości praktycznie wykorzystanej energii, jaka jest potrzebna do ugotowania dania.

Przyjmijmy, że 1 kW/h gazu kosztuje 0,21 zł, a sprawność płyty gazowej bez płomieni (tzw. gaz pod szkłem) wynosi 42%.

Z kolei 1 kW/h prądu to koszt 0,60 zł, ale sprawność płyty indukcyjnej jest dwa razy większa niż gazowej (szybciej się nagrzewa) i wynosi 84%.

Na pierwszy rzut oka płyta indukcyjna działa szybciej. Jednak koszt 1 kW/h energii elektrycznej jest prawie trzy razy większy niż takiej samej ilości energii pozyskanej z gazu.

Dysponując powyższymi danymi, eksperci marki Solgaz obliczyli, ile będzie nas kosztować przyrządzenia garnka zupy:

- Nasze obliczenia wykazały, że ugotowanie na indukcji większego obiadu dla czteroosobowej rodziny będzie kosztowało około 0,33 zł, a na płycie gazowej bez płomieni będzie to 0,23 zł – mówi Kamila Prałat, jedna z ekspertek marki.

Wspólne gotowanie
Autor: Getty Images/deniskomarov

Co się bardziej opłaca: kuchenka gazowa czy elektryczna?

Z obliczeń wynika, że gotowanie na gazie może być nawet o 43% tańsze niż na płycie indukcyjnej. Jak zaznaczyliśmy wcześniej, kluczowa jest nie tylko cena za 1 kW/h, ale również wydajność urządzenia i sposób jego pracy.

Płyta indukcyjna nagrzewa się dużo szybciej niż gazowa. W wyniku oddziaływania strumienia magnetycznego na metalowy garnek powstają tzw. prądy wirowe. To one są odpowiedzialne za szybki wzrost temperatury na dnie garnka. Prądy wirowe zmieniają energię elektryczną na cieplną.

Warto wspomnieć, że płyta indukcyjna nagrzewa się tylko i wyłącznie w miejscu postawienia garnka. Skupienie energii na naczyniu i jego zawartości przyczynia się do skrócenia czasu gotowania, ale jednocześnie – indukcja pobiera znaczną ilość prądu.

Pewnym kompromisem między wygodą indukcji i oszczędnością, jaką oferują klasyczne kuchenki gazowe, jest płyta gazowa bez płomieni, nazywana również „gazem pod szkłem”.

Jedną z niekwestionowanych zalet korzystania z płyt gazowych są niższe niż w przypadku energii elektrycznej stawki za gaz. Co więcej, w wielu polskich domach paliwo gazowe jest wliczane ryczałtowo w czynsz, co pozwala jeszcze bardziej zniwelować koszty gotowania przy użyciu gazu.

Dobrej jakości nowoczesne płyty gazowe mogą zużywać nawet 50% mniej gazu niż tradycyjne kuchenki. Korzystając z płyt gazowych, trzeba się jednak uzbroić w cierpliwość – urządzenia nie nagrzewają się tak błyskawicznie jak indukcja.

Gaz oddziałuje w pierwszej kolejności na ceramikę, a dopiero później na naczynie i jego zawartość, co znacząco wydłuża proces gotowania. Ale w przeciwieństwie do płyty indukcyjnej, która szybko się wychładza, nagrzana płyta gazowa dłużej oddaje skumulowane ciepło i w efekcie dłużej utrzymuje temperaturę dania.

Zarówno płyta indukcyjna, jak i gazowa mają swoje zalety i wady. Zanim zdecydujemy się na konkretne rozwiązanie, warto zapoznać się z każdą z opcji i zastanowić się, co – w dłuższej perspektywie – bardziej się nam opłaca.

Jeśli np. bardzo rzadko korzystamy z kuchni i raczej jadamy poza domem, płyta indukcyjna może być dobrą opcją, bo oferuje błyskawiczne przyrządzenie danej potrawy, kiedy potrzebujemy coś na szybko podgrzać czy upichcić. Z kolei, jeśli zależy nam na kwestiach finansowych i w kuchni spędzamy dużo czasu, płyta gazowa może okazać się bardziej opłacalną opcją.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak oszczędzić na opłatach za czynsz, wodę i ogrzewanie? [WIDEO]

Kultowe przedmioty PRL Czy wiesz, jak działają? Rozwiąż QUIZ

Pytanie 1 z 14
Do czego służy ten przedmiot?
Przedmiot z PRL
Wysoka kuchnia – jak zaprojektować szafki wiszące? | Webinar: Jak zaplanować niedużą kuchnię