Ekskluzywne - blaty kuchenne z kamienia

2008-03-13 1:00

Blaty z kamienia naturalnego są efektowne i nawet po długim użytkowaniu nie tracą swoich walorów estetycznych. Są niepalne, odporne na wilgoć i wysoką temperaturę. A jeśli kamienny blat się zniszczy, można go z łatwością odnowić. Poznaj zalety i wady blatów z kamienia naturalnego. Dowiedz się, jaki kamień najlepiej nadaje się na kuchenny blat...

Jaki kamień nadaje się na blat kuchenny?

Nie każdy jednak kamień jest dobrym materiałem na blat kuchenny:

  • marmur jest podatny na zaplamienia – pod wpływem soku z cytryny lub octu może się przebarwić – należy go więc zaimpregnować specjalnymi preparatami.
  • blaty granitowe są odporne na uderzenia, działanie wody, wysokiej temperatury, środków spożywczych oraz chemikaliów. Mimo wyższej ceny granit jest więc najczęściej wybieranym materiałem na blat.

Sprawdź: Jak odnowić drewniany blat kuchenny: zrób to sam>>

Zamiast blatu z kamienia - konglomerat

Kamień naturalny czasami zastępuje się konglomeratami kamienia (kamień syntetyczny). Wykonane są one ze zmielonego kamienia – marmuru lub granitu sklejonego żywicą poliestrową z dodatkiem pigmentów. Są lżejsze (o blisko 20%) i tańsze od kamieni naturalnych.

Wszystkie konglomeraty są odporne na wilgoć i działanie środków chemicznych, dostępne w wielu kolorach, ale mniej trwałe niż kamień naturalny. Szczególnie konglomeraty marmurowe szybciej się ścierają oraz tracą połysk. Łatwiej je też zarysować i uszkodzić (szczególnie dotyczy to blatów błyszczących).

Polecamy krótki poradnik: Jakie wymiary ma blat kuchenny? Sprawdź szerokość i wysokość wygodnego blatu>>

Zalety i wady blatów kamiennych

Zalety:

  • kamień jest materiałem niepalnym i długo się nagrzewa, co oznacza, że można go stosować w pobliżu kuchenek gazowych;
  • na blacie z kamienia można bez obaw kroić ostrym nożem, rozbijać kotlety, stawiać gorące naczynia;
  • blat kamienny jest bardzo trwały;
  • jeśli się zniszczy, można go odnowić. Drobne rysy można usunąć samemu, polerując blat kamieniem szlifierskim.

Wady:

  • blaty z kamienia są ciężkie, więc szafki muszą być na tyle wytrzymałe, aby utrzymać ich ciężar;
  • przycinanie i montaż blatu kamiennego są możliwe tylko z użyciem specjalistycznych narzędzi – najlepiej powierzyć to zadanie fachowcowi;
  • niektóre kamienie łatwo się plamią, dlatego blat koniecznie należy zaimpregnować;
  • kamień jest zimny w dotyku;
  • kamień naturalny jest jednym z droższych materiałów na blaty.

Przeczytaj: Blaty kuchenne drewniane - jakie plusy i minusy mają blaty drewniane [PORADNIK]>>