Czarny blat kuchenny – wady i zalety. Do jakich wnętrz pasuje czarny blat?

2020-04-23 11:14 Barbara Ruppel
Czarny blat kuchenny
Autor: In4mal/GettyImages Czarny blat w kuchni  to intrygujące, ale niezwykle szykowne rozwiązanie

Czarny blat kuchenny wygląda szykownie, intrygująco i nowocześnie. Tak nietypowy kolor blatu roboczego może być nie lada wyzwaniem, dlatego, zanim zdecydujemy się na kuchnię z czarnym blatem, sprawdźmy, do jakich wnętrz pasuje tego typu rozwiązanie. Jakie są wady i zalety czarnego blatu? Lepiej wybrać blat z granitu, laminatu czy konglomeratu?

Czy czarny blat kuchenny to dobry pomysł?

Czarne blaty kuchenne z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Nic dziwnego, lśniący czarny blat przez wielu uważany jest za synonim luksusu, dobrego smaku i elegancji. Wyjątkowość czarnego blatu ma niestety swoją cenę nie tylko w sensie dosłownym – jest on dość trudny w aranżacji i wymaga dokładnego zaplanowania pozostałych elementów kuchennego dekoru. Zazwyczaj projektując kuchnię, najpierw wybieramy szafki, płytki, kolor ścian itd., a dopiero potem blat. Jeśli zależy nam na czarnym blacie, musimy pamiętać, że reszta kuchennego wystroju będzie od niego w ścisłym znaczeniu zależna. Do czego pasuje czarny blat kuchenny? Nic nie przebije klasycznej elegancji w postaci połączenia bieli z czernią. Biało-czarna kuchnia będzie szykowna, minimalistyczna i ponadczasowa. Takie rozwiązanie może wydawać się proste i wręcz banalne, ale nic bardziej mylnego. Biało-czarna kuchnia wymaga dozy kreatywności, poczucia smaku i umiejętnego dobierania dodatków. Ważne jest, by zachować równowagę między bielą a czernią.

Dobrym pomysłem jest wykorzystanie białego koloru jako bazy i uważne dokładanie ciemnych elementów. Białe szafki kuchenne, białe ściany i płytki można zestawić z lśniącym, czarnym granitowym blatem, czarnym zlewozmywakiem, baterią i płyta indukcyjną. Tak zaaranżowany czarny blat pozwoli uzyskać total look, który ujednolici i podniesie walory estetyczne wnętrza. Nie zapominajmy o sile kształtowania przestrzeni, jaką dysponuje kolor biały i czarny. Wykorzystana w kuchni doda wnętrzu lekkości i optycznie powiększy pomieszczenie. Jeśli mamy niewielką kuchnię lub nikły dostęp naturalnego światła, możemy sobie pomóc przez wykorzystanie bieli. Uważajmy, by nie przesadzić z czernią, może ona przytłoczyć i optycznie zmniejszyć pomieszczenie. Ponadto, wybierając czarny blat kuchenny, powinniśmy odpowiedzieć sobie na pytanie, ile czasu będziemy spędzać w kuchni i jak często będziemy korzystać z przestrzeni roboczej? Odpowiedź pozwoli nam określić, czy potrzebujemy blatu solidnego, wykonanego z kamienia, czy ładnie wyglądającego laminatu, którego nie narazimy na zbytnią eksploatację.

Czarne blaty w kuchni: laminat, kamień i konglomerat

Chcąc kupić czarny blat do kuchni mamy kilka możliwości wyboru pod względem materiału, z którego jest on wykonany. Marmur, granit, konglomerat, laminat czy szkło barwione – który materiał na czarny blat jest najlepszy?

1. MARMUR – marmurowy czarny blat do kuchni to kwintesencja luksusu i elegancji. Niewiele materiałów wygląda tak zjawiskowo, jak marmur, jednak oprócz zdecydowanej przewagi walorów estetycznych, pod względem użyteczności, blat marmurowy nie wypada aż tak dobrze. Czy warto zainwestować w czarny blat kuchenny z tego surowca? Marmur, jak przystało na kamień, jest dość wytrzymały i solidny. Nie jest tak odporny na uszkodzenia i zarysowania jak granit, ale w kuchni radzi sobie dość dobrze. Blat marmurowy źle znosi kontakt z kwasami oraz silnymi środkami czyszczącymi, dlatego należy o niego szczególnie dbać i czyścić odpowiednimi dla tego materiału produktami.

2. GRANIT – uważany jest za jeden z najtrwalszych surowców naturalnych. Prawie niezniszczalny, doskonale sprawdza się jako materiał na kuchenny blat. Jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, silne środki chemiczne, a także wysokie temperatury. Czarny blat kuchenny z tego kamienia pasuje do wnętrz w stylu glamour, nowoczesnych i minimalistycznych. Do jego największych wad zaliczyć można wysoką cenę i dużą wagę. Blat z litego granitu wymaga przynajmniej dwóch osób do montażu i specjalnie wzmacnianych szafek kuchennych, które nie ugną się pod jego ciężarem. Mimo wad, jeżeli zależy nam na pięknym i funkcjonalnym blacie do kuchni, warto rozważyć zakup modelu z granitu.

3. KONGLOMERAT - to materiał, który łączy w sobie najlepsze cechy litego kamienia, a jest przy tym od niego lżejszy i tańszy. Konglomerat powstaje z połączenia zmielonego kamienia (najczęściej granitu i marmuru), żywicy epoksydowej i pigmentu, który pozwala uzyskać niemal każdy kolor. Czarny blat do kuchni z konglomeratu pod względem wizualnym prezentuje się równie dobrze, co blok z litego kamienia. Ponadto, blat z konglomeratu jest cieplejszy niż nieprzyjemnie zimny blok kamienny, co również może przeważyć o wyborze tego materiału.

4. LAMINAT – bardzo popularny materiał, który z powodzeniem może imitować kamień, drewno, stal czy aluminium. Ciekawą opcją jest laminat HPL, który jest bardzo wytrzymały, plastyczny, odporny na uszkodzenia, wysokie temperatury i wilgoć. To materiał do zadań specjalnych, dlatego często wykorzystuje się go w kuchniach i łazienkach. Czarny blat z laminatu dobrze będzie udawał granitowy lub marmurowy blat, nie nadwyrężając zbytnio naszego portfela.

5. SZKŁO – na pierwszy rzut oka szkło to dość nietypowy materiał na blat. Szklany blat powstaje ze sklejonych ze sobą szyb ze szkła hartowanego, wzmocnionych dodatkowymi zbrojeniami, które w przypadku uszkodzenia lub zbicia zatrzymają odłamki szkła wewnątrz. Dużą zaletą szkła jest możliwość jego barwienia, co poszerza możliwości aranżacyjne. Czarny blat kuchenny ze szkła będzie wyglądał bardzo atrakcyjnie w nowoczesnej kuchni. Ponadto, blat szklany jest odporny na wysokie temperatury, silne detergenty, kwasy i wilgoć. Niestety, decydując się na blat szklany, musimy liczyć się z uciążliwymi smugami, zaciekami i odciskami, które (zwłaszcza na czarnym blacie) będą dość widoczne.

Zainspiruj się! Urządzamy kuchnię marzeń