Twoja roślina nie chce kwitnąć i rosnąć? Winna może być woda

2023-01-31 9:07

Podlewanie skrzydłokwiatu, paproci czy storczyka nieodpowiednim rodzajem wody może nie tylko spowolnić, czy zahamować wzrost rośliny, ale nawet doprowadzić do poważnych chorób bryły korzeniowej. Sprawdź, jaką wodą najbezpieczniej podlewać rośliny domowe.

Kobieta podlewająca roślinę
Autor: getty images

Jakiej wody nie lubią rośliny?

Większość roślin nie lubi wody zbyt zimnej i twardej, a niestety taka z reguły jest woda płynąca w naszych wodociągach.

Twardość wody możemy sprawdzić za pomocą specjalnych pasków lub analizując stan czajnika bądź łazienkowej armatury. Twarda woda pozostawia charakterystyczny biały osad, który jest dość uciążliwy w usuwaniu.

Rośliny doniczkowe nie lubią twardej wody przede wszystkim przez nadmiar magnezu i wapnia, a także obecność chloru, który hamuje wzrost i rozwój roślin.

Co więcej, większość rośli, np. storczyki czy paprocie preferują podłoże kwaśne, natomiast zawarte w kranówce magnez oraz wapń mogą zmienić pH gleby.

Wody twardej nie znoszą szczególnie rośliny pochodzące oryginalnie z tropików (a takich gatunków mamy w swoich domach najwięcej).

Jaka woda jest najlepsza do roślin?

Najlepszą wodą do podlewania roślin jest bez dwóch zdań deszczówka. Zebraną deszczówką możemy nawadniać swoje rośliny zarówno w domu, jak i w ogrodzie.

Woda deszczowa charakteryzuje się większą czystością i „miękkością”, a także lepszą jakością w porównaniu z twardą wodą z kranu. Co więcej, wykorzystanie deszczówki jest ekologiczne i ekonomiczne!

A co jeśli nie mamy możliwości zbierania wody deszczowej? W przypadku, gdy dysponujemy tylko wodą z kranu, możemy ją odpowiednio przygotować, by nadawała się do podlewania roślin.

Twardą i „podrasowaną” chlorem wodę z kranu możemy zmiękczyć i oczyścić z nadmiaru wapnia i magnezu.

Pierwszym sposobem jest napełnienie pojemnika lub butelki wodą z kranu i zostawienie jej na kilka godzin, a najlepiej dni. W tym czasie większa część chloru zdąży wyparować, a „odstana” woda będzie bezpieczniejsza do użycia.

Jeszcze lepszym pomysłem będzie przefiltrowanie, zagotowanie wody i pozostawienie jej do ostygnięcia. Do tego sprawdzi się zwykły dzbanek filtrujący lub system odwróconej osmozy. Filtry sprawią, że woda będzie bardziej miękka i pozbawiona chloru oraz soli magnezu i wapnia.

Przegotowanie wody sprawi, że znikną z niej wszystkie zanieczyszczenia i szkodliwe substancje. Gdy tak przygotowana woda przestygnie, możemy śmiało zasilić nią nasze rośliny.

Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE