Jak dużą lodówkę wybrać?
Wielkość lodówki zależy nie tylko od liczby domowników, lecz również od tego, jak często robimy zakupy. Im rzadziej, tym więcej miejsca potrzebujemy na ich przechowanie. Nie bez znaczenia jest również rodzaj zakupów, czyli to, co chcemy do lodówki włożyć (jeśli na przykład kupujemy dużo warzyw i owoców – powinniśmy poszukać lodówki z dużą dolną szufladą).
Duża czy mała zamrażarka? Duża na pewno przyda się tym, którzy często gotują potrawy „na zapas”, do długiego przechowywania. Powinni o niej pomyśleć również właściciele ogródków warzywnych – z łatwością przechowają zrobione przez siebie mrożonki. Nie warto na pewno kupować 2-metrowej lodówki, jeśli mieszkasz sam, a posiłki przygotowujesz tylko sporadycznie. Zapłacisz dużo i rachunki za prąd będą większe.
Jeden czy dwa agregaty
Chłodziarki-zamrażarki z dwoma agregatami chłodzącymi są o tyle lepsze, że można korzystać tylko z jednej części urządzenia (chłodziarki lub zamrażarki), a drugą wyłączyć. Jest to przydatne na przykład wtedy, gdy wyjeżdżamy na wakacje i zostawiamy zapasy w zamrażarce, ale pustą chłodziarkę. Jeśli wyłączymy agregat chłodziarki, nie będzie pracował „na pusto” i niepotrzebnie nabijał rachunków za prąd. Za model z dwoma agregatami zapłacimy około 10% więcej niż za jednoagregatowy. Lodówki z dwoma agregatami mają także dwa termostaty – możemy osobno ustawić temperaturę w chłodziarce i zamrażarce.
Czytaj także:
Kuchnia z lodówką wolnostojącą: lodówka w roli głównej czy dyskretna?
Porządek w lodówce, czyli co gdzie położyć
Jeśli chłodziarka zaopatrzona jest w wentylator, właściwie obojętne jest, na której półce co będzie leżało, bo w całej komorze panuje jednakowa temperatura. Jeśli nie ma wentylatora, w lodówce są miejsca chłodniejsze i cieplejsze. Jeżeli producent nie zaleci inaczej, zapasy rozmieszczamy na półkach tak, jak to pokazaliśmy na rysunku.
Układając produkty, pamiętajmy, że nie powinny się ze sobą stykać. Jeśli nie są zapakowane próżniowo, przed włożeniem do chłodziarki, trzeba je rozpakować albo przynajmniej wyjąć z folii. Zapakowane w folię lub papier, szybciej się zepsują.