Robot kuchenny, co warto o nim wiedzieć? Funkcje robotów kuchennych

Robot kuchenny wieloczynnościowy, zwany też multiplekserem, to prawdziwa pomoc dla osób regularnie gotujących. Wszystkie modele robotów kuchennych mieszają i wyrabiają ciasta, a także tną oraz ścierają warzywa i owoce. Z reguły nawet w prostszych typach robotów jest nakładka do ubijania białek i śmietanki. Zobacz, na co zwrócić uwagę kupując robot kuchenny.

Robot kuchenny - jaki wybrać?
Robot kuchenny - jaki wybrać
Robot kuchenny - jaki wybrać
Robot kuchenny - jaki wybrać
Robot kuchenny - jaki wybrać

Blender, malakser, robot kuchenny – każdy z tych terminów oznacza co innego. Blender służy do rozdrabniania i miksowania. Przydaje się do przygotowywania koktajli, past czy zup kremów. Malakser ma nieco więcej funkcji niż blender. Wyrabia i ugniata ciasto, a poza tym przydaje się do siekania, rozdrabniania, krojenia i ścierania. Wyposażony jest najczęściej w hak do ciasta, nóż do rozdrabniania i ewentualnie dodatkowe tarcze zastępujące tarki ręczne. Wielofunkcyjny robot kuchenny to zaś wyższy poziom niż blender i malakser, jeśli chodzi o prace kuchenne.

Nie przegap: Kuchnia - inspiracje - GALERIE ZDJĘĆ >>>

Roboty kuchenne uruchamia się przyciskiem lub pokrętłem. Zależnie od firmy i modelu mają kilka stopni prędkości pracy. Urządzenia sterowane elektronicznie (przez dotyk) same dobierają odpowiednią prędkość, w innych typach robotów trzeba ją ustawiać. Niemal każdy robot kuchenny ma tryb pulsacyjny - przydatny, gdy chcemy coś lekko rozdrobnić lub delikatnie wymieszać, pozwalający kontrolować pracę (działa, gdy trzymamy przycisk) oraz turbo - potrzebny przy cięższych pracach i twardych produktach (bardzo szybkie obroty).

Jak pracuje robot kuchenny?

Wszystkie modele robotów kuchennych mieszają i wyrabiają ciasta, a także tną oraz ścierają warzywa i owoce. Z reguły nawet w prostszych typach robotów jest nakładka do ubijania białek i śmietanki.

Urządzenia bardziej złożone mają w wyposażeniu podstawowym wyciskarkę do cytrusów oraz blender służący do przyrządzania koktajli i miksowania zup. Jest to rodzaj dzbanka z umieszczoną na obudowie podziałką, ułatwiającą dobieranie składników we właściwych proporcjach, i z ruchomymi nożykami wewnątrz.

Sprawdź też: patelnia grillowa jaką wybrać >>>

Najwymyślniejsze roboty współpracują z maszynką do robienia lodów, przystawką do mielenia ziarna na mąkę, nakładką do napełniania kiełbas, nakładką do obierania ziemniaków itp. Jednakże większości tych końcówek i przystawek nie ma w wyposażeniu podstawowym i trzeba je dokupić.

Rady dla kupujących robota kuchennego

  • najlepiej wybrać urządzenie, które można (w miarę potrzeb i zasobności portfela) rozbudowywać, dokupując kolejne przystawki,
  • przydatne jest sterowanie elektroniczne - ułatwia dobór prędkości pracy do rodzaju czynności,
  • dobrze, jeśli robot kuchenny ma schowek na akcesoria,
  • dużą pomocą dla korzystającego są umieszczone na obudowie piktogramy (rysunki), pokazujące, które pokrętło (przycisk) uruchamia daną funkcję lub do czego służą poszczególne końcówki.

Robot kuchenny: warto wiedzieć przed zakupem

Jeśli chcesz w pełni wykorzystać urządzenie, przeczytaj uważnie instrukcję, czasem trudno się domyślić, do czego służą poszczególne noże, mieszadła i wymienne końcówki. Dzięki temu też nie zniszczysz robota kuchennego. Dokładnie myj wszystkie elementy robota kuchennego po każdym użyciu, inaczej mogą się przebarwić (np. od marchewki czy buraczków), szczególnie jeśli są białe. Uwaga! W obudowie robota kuchennego znajduje się układ napędowy (silnik), dlatego nie wolno zanurzać tej części w wodzie ani nagrzewać powyżej 60oC. Wystarczy przetrzeć ją wilgotną ściereczką, a następnie wytrzeć do sucha, żeby woda nie dostała się do silnika. Lepiej nie chowaj robota kuchennego w szafce, niech stoi na wierzchu - wtedy na pewno będziesz z niego często korzystać.

Robot kuchenny: pojemnik miksera i malaksera

W pojemniku gromadzone są siekane warzywa, ucierane produkty, ubijana piana. Pojemniki są różnej wielkości od 0,25 do 4,3 litra. Można w nich przygotowywać koktajle, zupy i przeciery. Mają kształt dzbanka, o pojemności od 1 do 1,5 litra i zazwyczaj są przezroczyste. Na ściankach mają umieszczoną podziałkę. Pokrywka, którą przykryty jest pojemnik, ma otwór przez który można dolewać na przykład śmietanę lub kefir do koktajlu. Czasem pojemnik miksera spełnia również funkcję sokowirówki.

Tarcze - wyposażenie każdeko kuchennego robota

Tarcze robotów kuchennych wykonane są najczęściej ze stali nierdzewnej, rzadziej z innego metalu. Najczęściej spotyka się tarcze:

  • jarzynową drobną – na niej ucieramy w drobne wiórki;
  • jarzynową grubą – utarte produkty mają postać grubych wiórków;
  • do cięcia w plasterki;
  • do miałkiego ścierania – na przykład do przygotowania placków ziemniaczanych;
  • do frytek;
  • do chipsów;
  • noże do siekania – szatkują cebulę, czosnek czy gotowane jajka, a obracając się jednocześnie mieszają powstającą masę.

Robot kuchenny - mieszadła do ciasta i piany, młynek do kawy czy tarka

Część robotów kuchennych wyposażona jest w mieszadła do wyrabiania ciasta, wkładkę do ubijania piany, wyciskarkę do cytrusów, młynek do kawy, sitko. Niektóre roboty mają pojemnik na części. Większość ma popychacz, ułatwiający ścieranie warzyw do samego końca.

Sterowanie robotem kuchennym

Panel sterowania w robocie kuchennymmoże być ręczny lub elektroniczny, a dodatkowo umieszczone na nim  obrazki ułatwiają obsługę. Przy ręcznym kontrolowaniu pracy urządzenia mamy przede wszystkim możliwość regulacji prędkości. Pokrętło może zmieniać prędkość stopniowo – do 3 stopni, albo płynnie. Niektóre modele mają tak zwaną funkcję pulsacji, dzięki której urządzenie chwilowo osiąga maksymalne obroty.

Przy sterowaniu automatycznym robot kuchenny sam dostosowuje swoją prędkość do wykonywanego zadania, a jeśli nam ona nie odpowiada, możemy ją zmienić przez dotknięcie odpowiedniego przycisku.

Można powiedzieć, że robot kuchenny z powodzeniem zastąpi pracę, co najmniej czterech zmechanizowanych urządzeń z zakresu małego sprzętu AGD, no i oszczędzi wysiłku osobie przyrządzającej potrawy. Takie urządzenie wieloczynnościowe przyda się także w małej kuchni, w której nie ma gdzie ustawiać wielu sprzętów. Jeszcze do niedawna mieliśmy do czynienia z jednym typem robotów kuchennych, a był to wieloczynnościowy „kombajn”. Dziś są ich przynajmniej trzy rodzaje:

  • roboty kuchenne wieloczynnościowe,
  • roboty kuchenne planetarne
  • roboty kuchenne z funkcją gotowania.

My skupimy się jednak na dwóch pierwszych kategoriach, podpowiadamy na co zwrócić uwagę kupując robot kuchenny.

Robot kuchenny: urządzenia wieloczynnościowe

Taki robot kuchenny potrafi miksować, mieszać, zagniatać ciasto, rozdrabniać, a także szatkować. Roboty wieloczynnościowe mają moc 500-1100 W, choć mogą też mieć mniejszą, już nawet od 250 W. Pracują z prędkością ok. 15 000 obr./min.

Główne elementy robotów wieloczynnościowych to:

1. Korpus – to w nim umieszczony jest silnik, na korpusie zaś znajduje się gniazdo napędu (lub dwa), jak również panel sterowania – rodzaj pracy można ustawiać ręcznie lub automatycznie, a służą do tego często ikony, informujące o tym, którego przycisku należy użyć do danej czynności. Liczba stopni prędkości wynosi zwykle od dwóch do pięciu stopni, jest też przycisk pracy pulsacyjnej jak i turbo, coraz częściej możemy znaleźć model z tzw. płynną regulacją. Coraz częstszym rozwiązaniem jest wprowadzanie tzw. regulacji płynnej.

2. Malakser i blender – najczęściej wykonane z tworzywa, akrylu lub szkła, mają one pojemność od 1 do 3 l oraz podziałkę lub oznaczenie „min., max”. Na malakserze umieszcza się tarcze, noże, ubijaki itp. Kielich blendera ma wewnątrz noże, a także pokrywkę z otworem, przez który można dodawać składniki w trakcie pracy. Warto dodać, że są roboty wieloczynnościowe z dwoma gniazdami napędu, które mają możliwość pracy jednocześnie.

3. Przystawki – wśród nich w zestawie znajdziemy m.in. wyciskarkę do cytrusów, tarki do warzyw i owoców, noże, mieszadła do ciast, sokowirówkę i młynek. Maszynkę do mielenia mięsa, przystawkę do robienia lodów czy makarony zwykle trzeba dokupić. 

Roboty kuchenne planetarne

Roboty kuchenne planetarne wykonują w zasadzie te same czynności, co urządzenia wieloczynnościowe, a różnią się od nich m.in. budową oraz tym, że podczas mieszania (np. ciasta) wykorzystują tzw. ruch planetarny (mieszadła obracają się wokół własnej osi i zataczają krąg w przeciwnym kierunku po wewnętrznym obwodzie misy), co pozwala na dokładne mieszanie i napowietrzanie składników.

Główne elementy robotów kuchennych planetarnych to:

1. Korpus – na nim jest ruchoma głowica oraz gniazda (główne, wolnych obrotów, wolnych/średnich oraz szybkich). Każde z gniazd odpowiada za uruchamianie innego rodzaju akcesoriów, w głównym (na ruchomej głowicy) mocuje się końcówki podstawowe (hak do wyrabiania ciasta, mieszadła i trzepaczkę). W części przedniej korpusu jest gniazdo wolnych obrotów (dla przystawek wymagających dużej mocy, a nie prędkości, m.in. maszynki do mięsa, młynka, przystawki do tarcia i szatkowania, do makaronu). Pod pokrywką w górnej części korpusu są gniazda obrotów szybkich oraz wolnych/szybkich, odpowiadających za pracę malaksera, blendera i sokowirówki.

2. Misa – zwykle jest stalowa lub z hartowanego szkła, ma 4-7 l pojemności. Jej stabilność zapewnia specjalny pierścień w jej podstawie, często jest do niej silikonowa pokrywa, chroniąca przed wychlapywaniem, ale też kurzem. Pokrywa ma specjalny otwór, przez który można dodawać składniki, a może też mieć podziałkę.

3. Niektóre modele robotów kuchennych planetarnych mogą mieć też płytę indukcyjną, pozwalającą na podgrzewanie (20-140 st. C).

4. Przystawki –  najczęściej spotykanych należą m.in. sokowirówka, wyciskarka do cytrusów, młynek, przystawki do tarcia oraz szatkowania, robienia makaronu, do lodów, maszynka do mięsa, do przecierania owoców i warzyw.

Roboty planetarne mają moc od 300 do 1600 W, a prędkość ich pracy wynosi od 22 do 300 obr./min.

Wybieramy sprzęt AGD: to warto wiedzieć

Do większości robotów kuchennych przystawki można dokupować, a należą do nich zazwyczaj: maszynka do mięsa czy makaronu i przystawka do lodów.
Wiele modeli robotów ma zwijany kabel oraz schowek na akcesoria i dobrze jest wziąć to pod uwagę, kupując urządzenie. Wszelkie przystawki należy wykorzystywać tylko do tych czynności, do których są przeznaczone, co można przeczytać w instrukcji.

Ucierając ser na sernik trzeba korzystać z trybu pulsacyjnego lub wolniejszych obrotów, za szybkie (zwłaszcza w robocie wieloczynnościowym) nadmiernie ser rozrzedzą.

Nie można przekraczać pojemności maksymalnej misy czy pojemnika, gdyż po pierwsze składniki nie będą dobrze wymieszane (połączone), a po drugie urządzenie może ulec uszkodzeniu.

Bezpieczeństwo korzystania z robotów kuchennych

Gdy silnik robota przegrzeje się albo uszkodzony zostanie jakiś element wyposażenia (na przykład narzędzie), automatycznie uruchamia się blokada wyłączająca sprzęt. Niektóre modele nie mogą pracować, gdy pojemnik jest źle założony. Prawie wszystkie mają antypoślizgowe zabezpieczenia w postaci przyssawek lub gumowych podkładek od spodu.

Robot kuchenny można rozłożyć na części, co ułatwia mycie i czyszczenie. Podczas czyszczenia trzeba wyłączyć urządzenie z gniazdka. Nie wolno zanurzać w wodzie części mechanicznej robota. Jeśli ubrudziliśmy obudowę, wystarczy przetrzeć ją wilgotną ściereczką z detergentem. Tarcze i większość elementów można myć w zmywarce.

Co potrafi wielofunkcyjny robot kuchenny?

Roboty wielofunkcyjne, inaczej roboty kuchenne, można podzielić na dwie grupy:

Pierwsza to roboty kuchenne z misą. Służą przede wszystkim do miksowania i wyrabiania ciasta. Jeśli są wzbogacone o dodatkowe akcesoria, można w nich również siekać, ścierać, a nawet wałkować ciasto. W tej grupie AGD znajdują się nowoczesne roboty planetarne. Nazwa pochodzi stąd, że mieszadła obracają się wokół własnej osi, a także „wędrują” wokół misy. Taki ruch przypomina krążenie planet wokół gwiazdy, stąd też nazwa: robot planetarny. Są to urządzenia najwyższej jakości, które najlepiej wyrabiają ciasto. Przekłada się to jednak na dość wysoką cenę urządzeń.

Druga grupa urządzeń to roboty z malakserem, czyli pojemnikiem do miksowania, rozdrabniania i wyrabiania ciasta. Zwykle dodatkowo wyposażone są w blender kielichowy. Wielofunkcyjne roboty kuchenne z tej grupy mogą też zastępować wiele innych kuchennych akcesoriów, takich jak tarki, wyciskarki do cytrusów, a nawet parowary.

Najlepsze wielofunkcyjne roboty kuchenne: ranking top 10

1. Robot kuchenny pracujący za sześciu: Avance HR7974/00 firmy Philips jest przede wszystkim robotem kuchennym do mieszania, zagniatania ciasta i ubijania piany. Ale też sprawdza się jako maszynka do mięsa, blender, młynek do kawy, wyciskarka do cytrusów oraz robot, który sieka, szatkuje, kroi w słupki.

2. Poręczny i wielofunkcyjny mikser: SM 3740 Severin to mniejszy brat robota kuchennego – wielofunkcyjny mikser. Idealny do robienia koktajli, shake’ów, sosów, zup, dipów, mleka roślinnego, dań dla dzieci, sorbetów oraz wyrabiania ciasta, kruszenia lodu itp.

3. Do krojenia i rozdrabniania: jeśli masz już kultowy mikser stojący Kitchen Aid, może wyposażysz go w rozdrabniacz 5KSM2FPA? Szybko i perfekcyjnie pokroi warzywa czy owoce – w kostkę, słupki, większe i mniejsze wiórki.

4. Wszechstronny robot planetarny: KMC 050 Kenwood to superurządzenie wyposażone w końcówki mieszające i szklany blender. Można do niego też dokupić opcjonalne przystawki, np. obieraczkę do ziemniaków, maszynkę do lodów czy wałkowarkę do makaronu.

5. Do wyrabiania chleba: w 5-litrowej misie robota kuchennego KM3323 Clatronic przygotujesz nawet 2 kg ciasta. I to trudnego w wyrabianiu (drożdżowego, chlebowego, na pizzę). Z łatwością ubijesz też pianę i wymieszasz krem. Urządzenie ma elektroniczną regulację obrotów oraz przykrywkę chroniącą przed pryskaniem.

6. Planetarny ruch mieszadeł: czyli jaki? Trójwymiarowy, po eliptycznym torze. Dzięki czemu mieszadła docierają do każdego zakamarka misy, szybko i perfekcyjnie łączą składniki ciasta. Właśnie tak pracuje robot ZFP1100C Zelmer. Ma aż 12-stopniową regulację prędkości oraz moc 1000 W.

7. Dobry design i wielofunkcyjność: słodki kolor to nie wszystko, co wyróżnia robot planetarny STM41GR Sencor. Poza mieszadłem i trzepaczką do ubijania oraz hakiem do ugniatania, ma też młynek do mięsa, końcówkę do napełniania wędlin, tarkę i krajalnicę.

8. Asystent kuchenny: Kitchen Assistent EKM4200 Electrolux wyręczy cię w wyrabianiu ciasta, ubijaniu, ucieraniu czy ugniataniu purée. Wyposażony jest w dwie miski (o poj. 4,8 l i 2,9 l) z podświetleniem LED. A gdy to za mało, możesz dokupić tarkę, krajalnicę, wykrojniki do makaronu, przystawkę do mielenia mięsa.

9. Gotowanie na parze: jeden sprzęt i mnóstwo możliwości! W Cuisine Companion FE800 firmy Tefal przygotujesz zdrowe potrawy na parze, zagnieciesz ciasto, ubijesz białko na bezy, pokroisz cebulę, nie roniąc łez. W urządzeniu znajdziesz timer z funkcją programowania czasu pracy, wyświetlacz LCD, regulację temperatury.

10. Moc plus łagodność: robot kuchenny MaxxiMUM MUMXL20W Bosch pracuje z dużą mocą 1600 W, ale ma też silikonowe końcówki perfekcyjnie zbierające ciasto ze ścianek misy. W pojemnej misie (5,4 l) zmieści się ciasto o wadze nawet 3,5 kg. Wyposażenie obejmuje też mikser kielichowy do miksowania gorących zup i mrożonych koktajli owocowych?

Gadżety do kuchni: siekanie i obieranie
camera

Gadżety do kuchni: wybieramy akcesoria kuchenne

LISTA ZAKUPÓW

Ocena: 0
Tekst: Małgorzata Nadziejko-Stefanowicz (tekst) Zdjęcia: Philips Polska, Serwis prasowy firmy

POLECANE ARTYKUŁY