Przygotowanie przetworów to zajęcie angażujące, ale dające wielką satysfkację. Domowe dżemy, konfitury, kompoty, soki czy pikle mają niezwykłą wartość, często kojarzą się nam z dzieciństwem. Jeśli ktoś jeszcze pamięta, jak dawniej drylowało się np. wiśnie czy czereśnie na przetwory, ten wie, że zajęcie to było niezwykle żmudne, a do tego wszystko dookoła było skąpane w owocowym soku. W tamtych czasach pestki z wiśni wyjmowało się najczęściej za pomocą… agrafki czy szpilki do włosów. A jeśli trzeba było usunąć pestki z 5 kg owoców, to był to istny horror. Wprawdzie niektóre panie nadal korzystają ze starych sposobów drylowania owoców (współczesnym narzędziem, które wyparło szpilkę, jest... spinacz do papieru). Jednak wyspecjalizowane akcesoria z dobrych gatunkowo materiałów, jakimi są stal oraz tworzywa sztuczne, które mogą mieć kontakt z żywnością (mają atesty), są zdecydowanie bardziej godne polecenia.

..  Pasteryzacja, czyli jak pasteryzować przetwory na zimę – poradnik >>>

Dobra rada: robiąc domowe przetwory z owoców, pamiętajmy, że owoce ułożone w słoikach powinny być przykryte płynem, np. zalewą, sokiem. Inaczej będą się psuć. Należy pozostawić trochę wolnego miejsca u góry słoika (wystarczą 2 cm).

Domowe przetwory: dlaczego usuwamy pestki?

Zdania na temat szkodliwości pestek, choćby moreli czy wiśni, są podzielone. Jedni twierdzą, że zawierają bardzo groźne dla zdrowia substancje, inni, że... wręcz przeciwnie, w ogóle nie szkodzą. Często zresztą dodaje się kilka pestek wiśniowych do nalewki, bo podkręcają jej smak i dodają wytrawności. Z innymi przetworami jest inaczej, bowiem mało kto lubi niespodzianki w postaci nieoczekiwanego nagryzienia pestki znajdującej się konfiturze, co może się skończyć złamaniem zęba. Na szczęście teraz drylowanie jest zdecydowanie łatwiejsze dzięki niewielkim, a przydatnym urządzeniom, jakimi są drylownice. Bardzo istotne jest także to, że nie narażamy kuchni na zachlapanie sokiem.

..  Robimy przetwory na zimę! Kilka dobrych rad >>>

Drylownica elektryczna i ręczna

Drylownice elektryczne wykorzystywane są przede wszystkim w przemyśle. Na potrzeby przetworów robionych w domu wystraczy zwykła, ręczna drylownica. Najczęściej takie akcesoria wykonane są ze stali lub stali oraz tworzywa, mogą mieć elementy antypoślizgowe.

Jaką wybrać drylownicę? Wszystko zależy od ilości owoców, jaką zamierzamy pozbawić pestek, a także od rodzaju samych owoców. Najpopularniejsze są drylownice do wiśni i czereśni, a nawet do śliwek. Drylownice można podzielić na dwie zasadnicze grupy:

  • Do pierwszej owoce wkłada się pojedynczo, naciska, uwalnia pestkę i ją wyrzuca.
  • Do drugiej można wsypać od razu więcej owoców, aczkolwiek każdy trzeba nacisnąć osobno. Takie drylownice wyposażone są w pojemnik na wypadające pestki i spust (dobrze jest podstawić pod niego naczynie), z którego wypadają uwolnione od pestek owoce. W tej grupie są też drylownice, do których trzeba włożyć określoną liczbę wiśni czy czereśni, a działają w podobny sposób, tyle że jednorazowo usuwamy np. pestki z 7 owoców.

Nieco inaczej, choć także ręcznie, usuwa się gniazda nasienne z jabłek czy środki pomidorów. Drylownice do tego przeznaczone dostępne są ze stalowym ostrzem, najczęściej ząbkowanym. Wkłada się je w środek owocu (warzywa), obraca się nim, by wykroić zawartość, i wyciąga razem z zawartością, którą chcemy usunąć.

Jaką wybrać drylownicę? To warto wiedzieć

Przed drylowaniem dojrzałe owoce należy przebrać, oderwać szypułki i dokładnie umyć, by potem nie wypłukać z nich soku. Większość firm dołącza do drylownic dokładną instrukcję obsługi, w tym zalecenia dotyczące konserwacji. Niektóre drylownice można myć w zmywarce, ale większość wystarczy opłukać pod bieżącą wodą.

Korzyści z posługiwania się drylownicą to: oszczędność czasu przy przygotowywaniu owoców do wekowania lub deserów, a przede wszystkim czysta kuchnia (sok nie pryska dookoła), łatwa obsługa i opróżnianie pojemnika z pestek oraz łatwość przechowywania. Wybór jest bardzo prosty: kupujemy taki model drylownicy, który w naszym gospodarstwie domowym przyda się najbardziej.

Przeczytaj koniecznie: Sokownik: jaki wybrać? Sokowniki i domowe przetwory >>>

Drylownice do wiśni, czereśni, śliwek - przegląd produktów

Drylownica Biowin Plum do śliwek, bakelit i stal nierdzewna, z atestem, cena ok. 35 zł

Drylownica Domik Ciliegia do wiśni, tworzywo i stal nierdzewna, cena ok. 36 zł

Drylownica OXO Good Grips (leduvel.pl) do wiśni i oliwek, z osłonką, zapobiegającą rozpryskiwaniu się soku, którą można po użyciu umieścić z drugiej strony obręczy, by zablokować mechanizm. Drylownicę można myć w zmywarce, kauczukowy uchwyt zapobiega ślizganiu się narzędzia podczas pracy, mechanizm amortyzujący nie męczy dłoni, ułatwiając drylowanie przez dłuższy czas, cena 49 zł

Drylownica Lurch do wiśni, tworzywo i stal nierdzewna, cena od ok. 120 zł

Drylownica Lurch Roulette do wiśni, dryluje jednocześnie 7 owoców, cena od ok. 150 zł

Drylownica Leifheit 03154 do śliwek, trwały odlew z cynku, chromowana, z dźwignią do blokowania i przechowywania, cena od ok. 90 zł

Drylownica Leifheit Cherrymat do wiśni, gumowe nóżki, pozwala wydrylować do 12 kg wiśnie w godzinę, cena od ok. 90 zł

Drylownica Leifheit 37300 do śliwek, tworzywo i stal nierdzewna, cena od ok. 100 zł

Drylownica OXO Good Grips do jabłek i gruszek, tworzywo i stal nierdzewna, ząbkowane ostrze, cena 37 zł

Przygotuj przetwory - zainspiruj się naszymi GALERIAMI ZDJĘĆ

Nie ma przetworów bez... słoików! W naszych galeriach zdjęć znajdziesz dizajnerskie słoiki, dekoracje, a także gadżety, bez których trudno obyć się w kuchni.