Jak przechowywać owoce? Najważniejsze zasady

Wiele owoców najlepiej znosi przechowywanie w chłodnym miejscu, w którym panuje temperatura około 10 stopni Celsjusza. Jeżeli w domu nie mamy piwnicy ani spiżarni, najlepszym miejscem do tego będzie lodówka. Ta zasada nie dotyczy jednak wszystkim owoców. Niektóre, włożone do lodówki, szybciej tracą smak, a nawet zaczynają się psuć. Dzieje się tak przez wydzielany etylen, a więc gazowy hormon stymulujący ich dojrzewanie.

Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, przygotowaliśmy dla was mały przewodnik dotyczący tego, które owoce lubią lodówkę, a które lepiej trzymać w innym miejscu.

Jak przechowywać awokado?

Nie trzymaj awokado w lodówce. Jeżeli jest bardzo twarde, włóż je do miski lub innego naczynia, by mogło spokojnie dojrzewać nawet przez tydzień. To przy okazji piękna ozdoba stołu! Jeśli chcesz opóźnić dojrzewanie awokado, zapakuj je w kawałek gazety, a żeby szybciej zmiękło, połóż je obok bananów.

Przekrojone awokado posmaruj sokiem z cytryny i również przechowuj poza lodówką, dzięki czemu nie będzie czernieć. Nie wyjmuj z niego pestki.

..  Jak przechowywać warzywa w domu? Poradnik >>>

Jak przechowywać banany?

Banany również wolą temperaturę pokojową. Co ważne, nie wyrzucaj bardzo dojrzałych bananów! Są idealne jako baza koktajlów lub ciast. Jeżeli chcesz spowolnić dojrzewanie tych owoców, owiń kiść folią spożywczą.

Jak przechowywać truskawki?

Truskawki przechowuj w lodówce nie dłużej niż dwa dni. Najlepiej, aby znajdowały się w suchym pojemniku. Świetnie nada się do tego wiklinowy koszyk, kartonowe pudełko lub durszlak wyścielony kawałkiem ręcznika papierowego. Uwaga: jeżeli raz wyjmiesz truskawki z lodówki, a następnie włożysz je tam ponownie, będą się psuły jeszcze szybciej. Ta sama zasada dotyczy malin.

Jak przechowywać cytryny?

Cytryny przechowujemy w lodówce – dzięki temu wolniej tracą wilgoć i zachowują świeżość. Pozostawione poza lodówką zaczną twardnieć.

Jak przechowywać jabłka i gruszki?

To owoce, które wydzielają sporo etylenu, dlatego najlepiej trzymać je poza lodówką, w drewnianej skrzynce lub misie.

Jak przechowywać brzoskwinie?

One również w lodówce zaczną szybko się psuć. Brzoskwinie staraj się trzymać oddzielone od innych owoców – szybko miękną, dlatego trzeba je spożyć maksymalnie dwa dni od zakupu.

Jak przechowywać ananasa?

Poza lodówką! Niestety ananas bardzo szybko się psuje, dlatego dobrze zjeść go tego samego dnia, gdy został kupiony (zwłaszcza jeżeli jest dojrzały). Przekrojony ananas trzymajmy na talerzyku wyściełanym ręcznikiem papierowym.

Przechowywanie innych owoców

Których jeszcze owoców nie trzymamy w lodówce? Arbuza, mango, melona, śliwek i moreli. Jeżeli zastanawiasz się, który owoc najbardziej lubi lodówkę, to jest nim kiwi. Nie traci w niej ani smaku, ani aromatu!

..  Czyszczenie lodówki – domowe sposoby >>>

Przechowywanie owoców w lodówce – jak to dobrze zorganizować?

Przede wszystkim owoce powinny otrzymać swoje własne miejsce w lodówce, z dala od wędlin i nabiału. Może to być dolna szuflada lub półka. Postaraj się, aby miejsce było suche i wyściel je papierem lub ręcznikiem papierowym. Jeżeli owoc jest napoczęty, włóż go do papierowej torebki z dziurkami. Ważne: nie trzymaj owoców razem z warzywami (nie powinny się dotykać), bo warzywa zaczną gorzknieć.

Akcesoria do przechowywania owoców – czy warto je mieć?

W sklepach internetowych znajdziemy wiele pojemników przeznaczonych właśnie do przechowywania owoców w lodówce. Przykładem może być pojemnik z wkładem w postaci koszyka. Dzięki temu owoce nie stykają się ze ściankami pojemnika i zachowują świeżość nieco dłużej. Co ciekawe, niektóre pojemniki wyposażone są w filtr z węglem aktywnym, który pochłania nadmiar etylenu i spowalnia proces psucia. Filtr trzeba wymieniać co 90 dni. Tego typu akcesoria kosztują zazwyczaj powyżej 100 zł za sztukę. Jeżeli nie chcesz wydawać tyle pieniędzy, wystarczy zwykły koszyk włożony do lodówki lub plastikowy pojemnik, który będziesz regularnie czyścić.

W trendzie eko warto zwrócić uwagę na woskowane owijki – alternatywę dla plastikowych torebek. W „woskowijkę”, a więc tkaninę nasączoną pszczelim woskiem, zapakujesz napoczęty owoc, który chcesz wziąć ze sobą na przykład do pracy. Zajmuje o wiele mniej miejsca niż pojemnik i nie stanowi obciążenia dla środowiska (starcza na kilka miesięcy, bo można ją myć, i łatwo poddaje się recyklingowi).