Nudne mieszkanie z czasów PRL przeszło niesamowitą metamorfozę! Tak w Gdańsku wyczarowano prowansalskie wnętrze

2024-06-06 9:28

Poznaj historię gdańskiego niespełna 50-metrowego mieszkania, które zyskało nowy, prowansalski charakter dzięki kreatywnym rozwiązaniom. Przekonaj się, jak prostymi krokami można zmienić PRL-owską przestrzeń w prowansalski azyl pełen uroku.

Spis treści

  1. Metamorfoza 50-m mieszkania w Gdańsku
  2. Kuchnia i salon: prowansalskie klimaty i klasyka
  3. Łazienka i sypialnia. Zdjęcia przed i po
  4. Metamorfoza łazienki
  5. Zobacz więcej zdjęć genialnej metamorfozy gdańskiego mieszkania:

Metamorfoza 50-m mieszkania w Gdańsku

Mieszkanie, o którym dziś opowiadamy, znajduje się w Gdańsku, w dzielnicy Strzyża. Przez jakiś czas było wynajmowane przez 3-osobową rodzinę, ale gdy lokatorzy się wyprowadzili, właścicielka mieszkania postanowiła sama w nim zamieszkać.

Był tylko jeden problem – mieszkanie wymagało gruntownego remontu. By zrealizować swoje marzenie o przytulnym i w pełni funkcjonalnym gniazdku, właścicielka niespełna 50-metrowego mieszkania poprosiła o pomoc Martynę Szulist z Pracowni Bueno.

Zadanie nie było łatwe, ponieważ mieszkanie nie było remontowane od lat. Ponadto, trzeba było zmienić układ pomieszczeń i wyburzyć kilka ścian. Zgodnie z życzeniem właścicielki, z dwóch niezależnych pokoi, kuchni i łazienki powstała przestronna część dzienna z otwartym salonem oraz aneksem kuchennym, a także sypialnia i łazienka z prysznicem.

Kuchnia i salon: prowansalskie klimaty i klasyka

Przed metamorfozą zarówno salon, jak i kuchnia były oddzielnymi, wąskimi i całkiem nieustawnymi pomieszczeniami. W starym salonie na ścianach królowała jaskrawa zieleń, a podłogę zdobiła drewniana jodełka. Tuż nad wejściem do pokoju wisiał dumnie biały pawlacz – relikt budownictwa doby PRL.

W kuchni przed remontem również dużo się działo. Odrapane ściany w beżowym kolorze eksponowały biegnące przez nie rury. Linoleum na podłodze pod wpływem lat i wilgoci uległo deformacji i wyglądało jak wydmy na jednej z gdańskich plaż.

Dzięki wyburzeniu ścianek dzielących kuchnię i dawny salon, możliwe było stworzenie klimatycznej i przestronnej części dziennej. W salonie i aneksie kuchennym zagościł również nowy styl — Martyna Szulist połączyła prowansalskie klimaty z klasyką. Wyjątkowy klimat we wnętrzu twory również stonowana paleta barwna – pojawiają się tu róże, beże, błękity, a nawet kojąca zmysły mięta.

Podłogę w części dziennej pokryto wodoodpornymi i wytrzymałymi panelami winylowymi, które w odróżnieniu od linoleum nawet po latach użytkowania nie będą wyglądem przypominać ruchomej wydmy.

Metamorfoza mieszkania w Gdańsku
Autor: Martyna Szulist

W części salonowej po remoncie stanęła niewielka sofa w beżowym kolorze, biała szafka RTV z telewizorem. Na najbardziej widocznej ścianie przyklejono natomiast fototapetę o fakturze tkaniny, która podkreśla kobiecy charakter wnętrza.

Z kolei w aneksie kuchennym zaaranżowanym teraz na kształt litery U pojawiły się meble w kolorze delikatnego beżu, jasny blat oraz płytki na ścianie w pastelowych kolorach. Regał z książkami, który został „dostawiony” do kuchni, pełni również rolę przedłużenia dla szafek.

Łazienka i sypialnia. Zdjęcia przed i po

W sypialni przed metamorfozą, podobnie jak w salonie królował jaskrawy kolor ścian i drewniana jodełka na podłodze. Patrząc na zdjęcia sprzed i po remoncie, aż trudno uwierzyć, że to te same pomieszczenia.

W nowej sypialni ściany pomalowano na delikatny odcień pudrowego różu, dzięki czemu pokój wydaje się jaśniejszy i wizualnie większy. Jodełkę zastąpiły panele winylowe w ciepłym odcieniu drewna. Jedną ze ścian w dolnych partiach ozdobiono sztukateriami podkreślającymi elegancki i stylowy charakter wnętrza.

W centrum sypialni stanęło duże łóżko. Oprócz niego w pomieszczeniu znalazły swoje miejsce także dwie duże szafy z lustrami na drzwiach, komody, regał na książki i wygodny fotel w szarym kolorze.

Metamorfoza mieszkania w Gdańsku
Autor: Martyna Szulist

Metamorfoza łazienki

Na koniec warto wspomnieć o zmianie, jaką przeszła łazienka. Przed remontem było to nieustawne pomieszczenie, po którym trudno się było poruszać. W wersji zaprojektowanej przez Martynę Szulist łazienka stała się miejscem estetycznym i co najważniejsze – komfortowym w użytkowaniu.

Pomysłowa doniczka na kwiaty domowe.

W łazience po remoncie pojawiła się wygodna, w pełni przeszklona kabina prysznicowa, mała umywalka o modnym, obłym kształcie, a także miska WC z funkcją bidetu. W pomieszczeniu zmieściła się nawet pralka! Na podłodze ciemne płytki zastąpiono płytkami o ciekawym geometrycznym wzorze i pastelowej kolorystyce nawiązującej do reszty mieszkania.

Projekt: Martyna Szulist, Pracownia Bueno

Zobacz więcej zdjęć genialnej metamorfozy gdańskiego mieszkania:

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Uwierzysz, że to to samo mieszkanie? Metamorfoza mieszkania z PRL w Białymstoku

Quiz. Jak się mieszkało w czasach PRL-u?

Pytanie 1 z 11
Co w latach 80. przeważnie zdobiło ściany polskich przedpokoi?
Nasi Partnerzy polecają