Święta całe w złocie. Ze świąteczną wizytą w domu projektantki wnętrz

2022-11-30 14:02

Uwielbiamy Boże Narodzenie – mówi Marta. – Miłe oczekiwanie zaczyna się już na początku grudnia, kiedy to pojawiają się u nas złote dekoracje.

Boże Narodzenie
Autor: Igor Dziedzicki

Nasza rodzina to Wojciech, mąż i tata (architekt), synowie: 11-letni Antoni i 7-letni Leon oraz ja, czyli żona, mama, dziennikarka i początkująca projektantka wnętrz. Całej naszej czwórce przygotowania do świąt sprawiają wiele radości. Dekoracje wyjmujemy z pudeł już na początku grudnia i powoli ozdabiamy dom. Dzieci zapalają świece, zdobią choinkę, pomagają pakować prezenty i szykować przysmaki – to rodzinna tradycja, po prostu kochamy magię świąt!

Mieszkamy tu siedem lat, ale już kilkukrotnie zmienialiśmy kolory ścian i dodatków. Po okresie białym i szarym przyszedł czas na… turkusowy! Dlaczego? Potrzebowaliśmy odmiany, zastrzyku energii. A to wszystko zapewniły nam właśnie intensywne barwy. Rozpoczęło się polowanie na nowe dodatki w morskich odcieniach.

Bibeloty i akcesoria kuchenne przywozimy z każdej podróży – wyszukujemy je w sklepach i na targach staroci. Gdy rok temu przyszedł grudzień, okazało się, że wraz ze zmianą koloru przewodniego trzeba pomyśleć o nowym świątecznym wystroju, bo dekoracje z poprzednich lat nie bardzo pasują. Co roku też staram się kupić „prezent domowi” w postaci czegoś turkusowego lub złotego do salonu i kuchni.

Przyjaciele śmieją się, że u nas święta są inne niż wszędzie, bo nie ma klasycznej zieleni i czerwieni. Do pakowania prezentów też przywiązujemy dużą wagę, starając się dobrać papier i wstążkę lub sznurek. Nie przesadzamy z tym jednak, by nie tworzyć niepotrzebnie góry śmieci. Wolimy skromnie, ale gustownie oraz w naszym stylu, bo u nas wszystko musi się zgadzać!

Na czas jesieni i zimy pojawiają się u nas aksamitne zasłony i poduszki (Leroy Merlin), zastępując lekkie szare lny. Bardzo lubię tę mięsistą tkaninę, bo sprawia, że wnętrze staje się zaciszne i przytulne. Łączę odcienie granatu, zieleni i turkusu, by było ciekawiej. W tych samych kolorach, z dodatkiem złota, jest też zresztą nasza choinka.

Boże Narodzenie
Autor: Igor Dziedzicki
Ładnie na portalu

Aby bibeloty efektownie prezentowały się na portalu, trzeba je starannie dobrać. Najprościej jest kierować się zasadą symetrii, czyli ustawić np. dwie podobne lampki albo wazony, a między nimi dodać coś drobnego. Ale moim zdaniem ta francuska reguła jest dosyć nudna. Lepiej wybierz jeden większy przedmiot, np. popiersie, które będzie główną atrakcją, i uzupełnij niższymi rzeczami.

Dobre miejsce dla dekoracji? Każde! No, może prawie każde. Kominek to nasze marzenie, ale w bloku musi nam wystarczyć jego namiastka. Portal zrobił ze sklejki Wojtek i ozdobił drewnianym dekorem. Farba o odcieniu Ciepły Bałtyk (Clean & Color, Dekoral) ujednoliciła go z tłem. Na tych chmurnych niebieskościach świetnie wyglądają dekoracyjne drobiazgi, które zmieniają się zależnie od pory roku i okazji – w grudniu pojawiają się lśniące złociście detale oraz gałązki jedliny.

 

Rada Marty: nad portalem kominkowym dobrze prezentuje się lustro, duży obraz lub kilka mniejszych, albo np. medalion jelenia, oczywiście, wyłącznie jego alegoria, a nie prawdziwy (nie popieramy polowań!). Ten, z drobnych gałązek (można zrobić samodzielnie podobny), to prezent od mamy. Pochodzi z TK Maxx i pierwotnie był w odcieniu naturalnym, ale i jego nie ominęły pędzel i farba.

Boże Narodzenie
Autor: Igor Dziedzicki

Szczególnie lubię transparentne barwione szkło. Doskonale dopełnia aranżację stołu, wśród blasku świec wygląda wręcz zjawiskowo (podobnie jak podane potrawy i napoje). Odkąd nasz dom opanowała faza niebieskości, główną rolę grają naczynia utrzymane właśnie w tej kolorystyce. Łączę je ze złotymi sztućcami – tak według mnie jest szykowniej,srebro za bardzo wychłodziłoby nakrycie.

Boże Narodzenie
Autor: Igor Dziedzicki

Kolorystyczna metamorfoza nie ominęła również naszego świątecznego drzewka. Stroimy je bombkami w odcieniach złota oraz granatu, szafiru i turkusu. Dodatkowo zawieszamy na nim kokardy zrobione ze wstążek oraz sztuczne kwiatym.in. hortensji – są dobrej jakości i do złudzenia przypominają prawdziwe okazy.

Boże Narodzenie
Autor: Igor Dziedzicki

Metalowy zwierzak przyjechał z nami aż z Kapadocji, gdzie kilka lat temu byliśmy na wakacjach. Wypatrzyliśmy go na pchlim targu i od razu wiedzieliśmy, że jest nasz! Ma stałe miejsce na sekretarzyku, ale podczas świąt trafia czasem na stół, dodając mu egzotyki i budząc miłe wspomnienia.

Boże Narodzenie
Autor: Igor Dziedzicki

Rada Marty: jeśli masz małe dzieci, zrezygnuj ze świec w zwykłych lichtarzach. Wstaw je do zamykanych ażurowych lampionów i szklanych latarenek. Wtedy ich blask zapewni cudowny nastrój, a maluchy (oraz dom) będą bezpieczne.

Bez umiaru, to jedna z reguł, które nam towarzyszą podczas świąt! Choć na co dzień bliski jest mi stylowy miks z dużą dozą skandynawskiej praktyczności, w święta na stole aż roi się od dekoracji, gwiazdek niczym konfetti i świec. Dzięki temu wszyscy czujemy się podczas wigilii wyjątkowo.

Stół świąteczny, Boże Narodzenie
Autor: Igor Dziedzicki

Pomarańcze i mandarynki świetnie podbijają odcienie błękitu, dodając im ciepła.

Talerze i miski oraz inne elementy zastawy kupowałam w różnych miejscach, ale dobierałam je tak, by tworzyły spójną całość. Duże półmiski i małe miseczki znalazłam w sklepie KiK, a talerze wyszukałam na Allegro.pl.

Boże Narodzenie
Autor: Igor Dziedzicki

Uznałam, że jednorodna zastawa będzie nudna. Dlatego kubki i filiżanki oraz inne kuchenne skarby różnią się wielkością, formą, materiałem, odcieniem, a nawet sposobem wykończenia – niektóre są gładkie, inne zaś matowe. Dzięki temu całość staje się dość intrygująca.

Boże Narodzenie
Autor: Igor Dziedzicki
Drobiazgi ze złota

Jeżeli nie masz gotowych złotych mini gwiazdek, możesz wraz z dziećmi zrobić je ozdobnym dziurkaczem (np. Empik.com, Loveart.pl) ze złotego papieru. Można też wybrać inny motyw na konfetti, np. śnieżynkę, sanie. Złote liście lub wieniec wyczarujecie zaś, malując „zwykłe” złotą farbą w spreju. Można też posprejować papier do pakowania i nieładne bombki.

Szara, minimalistyczna zabudowa kuchenna widzi się z ciemniejszą, niebieskoturkusową częścią salonu, idealnie ją równoważąc. Jest też dobrym tłem dla świątecznego napisu rozpiętego między lampami.

Boże Narodzenie
Autor: Igor Dziedzicki

Rada Marty: murek oddzielający część kuchenną od pokojowej to rozwiązanie godne polecenia. Nie dość, że ukrywa kuchenne to i owo, to jest także miejscem ekspozycji sezonowych ozdób. Komponując je, zadbaj, by optycznie tworzyły całość z tymi umieszczonymi z obu stron ścianki, np. na sekretarzyku czy konsoli od strony pokoju.

Od dzieciństwa pijałam zakwas buraczany (oraz domowej roboty octy) nie tylko z okazji świąt. Ten zwyczaj przyjął się w mojej rodzinie. Wspólnie z synami robimy hektolitry zakwasu buraczanego według przepisu babci. Oczywiście cała kuchnia jest wtedy czerwona, ale co tam!, ważniejsze zdrowie i cudowne świąteczne wspomnienia.

Zakwas z buraków
Autor: Igor Dziedzicki

Polecam proste i łatwe do zrobienia, nawet dla małych dzieci, dekoracje z pomarańczy i mandarynek, w które wbijamy goździki albo gwiazdki anyżu. Nie tylko mogą ozdobić stół czy kuchenną półkę, lecz także pięknie pachną!

Boże Narodzenie
Autor: Igor Dziedzicki

Jeśli maluchom deser wyda się zbyt cierpki, dodaj do miseczki pół łyżeczki miodu. Dorosłym dla kurażu można wlać po kropelce nalewki wiśniowej, rumu lub brandy.

Dser
Autor: Igor Dziedzicki

Owoce czarnego bzu na surowo są niejadalne, ale ugotowane mają działanie prozdrowotne. Ich wyjątkowy smak sprawia, że każde danie zyskuje inny wymiar. Sama robię galaretki i nalewki, a jeśli nie mam czasu, po prostu kupuję je z zaufanego źródła.

Kompot, Boże Narodzenie
Autor: Igor Dziedzicki
Przepis Marty na świąteczny rarytas

2 l kompotu z wiśni (mogą być mrożone), 2-3 banany, ananas w puszce, kilka łyżek owoców czarnego bzu (albo syropu), garść płatków migdałowych

Do dużego garnka wlej kompot, dołóż pokrojone banany (w plasterki) i ananas (w kawałki), dodaj owoce bzu. Wymieszaj całość i pozostaw na dobę, by smaki się przegryzły. Podawaj w kompotierkach z dużą ilością owoców, posypane płatkami migdałowymi. Możesz też wypróbować wersję z rodzynkami albo pokrojonymi pomarańczami.

Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE