Efektowne i praktyczne kieliszki oraz akcesoria barowe – warto je mieć podczas karnawałowej domówki!

2025-12-15 8:43

Wkrótce karnawał – czas imprez domowych i kameralnych spotkań z przyjaciółmi. Piękne szkło do serwowania napojów wyskokowych oraz praktyczne akcesoria barmańskie uświetnią karnawałowe party i zachwycą gości, a tobie ułatwią ich serwowanie. Efektowne, wysokiej jakości szkło to także element nakrycia stołu, który warto docenić. W galeriach zdjęć poniżej: wybór interesujących kieliszków oraz akcesoriów barowych.

Kieliszki na karnawał i nie tylko – jakie warto wybrać?

Kieliszki w domu przydadzą się nie tylko w okresie karnawału. Co jakiś czas przecież urządzamy spotkania towarzyskie, celebrujemy święta i rodzinne uroczystości. Nawet jeśli nie masz zwyczaju pijać napojów z procentami, to wśród gości możesz mieć amatorów procentów i bąbelków. Warto więc mieć w domu kieliszki, a odpowiednio dobrane szkło to także piękny akcent uzupełniający nakrycie stołu. 

Kieliszki – modne czy uniwersalne?

Kilka lat temu furorę robiły kieliszki (i pozostałe szkło stołowe) w kolorze i – nadal ma się dobrze. Szkło transparentne, barwione w masie, malowane, w całości kolorowe albo z kolorowymi akcentami, rżnięte, odlewane i... to o minimalistycznych kształtach...

Nadal w trenach jest na pierwszym miejscu. Warto takim kieliszkom się przyjrzeć, bo są niezwykle efektowne. Co więcej: komplety o zróżnicowanych kolorystycznie elementach ułatwiają zapamiętanie, z którego kieliszka się pije. 

Kieliszki najbardziej uniwersalne to te z przezroczystego białego szkła o prostych formach, bez zdobień. Te będą pasować do każdej aranżacji stołu. Mają też inną ogromną zaletę: dokupując potem kolejne sztuki podobne, nawet nie tej samej marki, możesz z czasem stworzyć zgrabny komplet. 

ZOBACZ TAKŻE: Jak efektownie udekorować stół na sylwestra i w karnawale? 

NASZA RADA: Jeśli z rozsądku wybierasz kieliszki minimalistyczne, bo do takich najłatwiej dopasować kolejne, np. w przypadku stłuczenia albo dokupując do innych trunków, a masz ochotę kupić modne albo bogato zdobione czy o oryginalnym kształcie – zrób to! Możesz mieć jako bazę kieliszki uniwersalne, a te wyjątkowe będą pełnić rolę efektownego akcentu.

Kieliszki – podstawowe rodzaje

Według zasad savoir-vivre'u zależnie od gatunku każdy trunek należy podawać w przeznaczonym do niego kieliszku lub szklaneczce. Wino czerwone, wino białe, wino różowe, wino deserowe (uwaga! W winach liczy się jeszcze „ciężar”, wiek i siła aromatu trunku itp.), wino musujące, liker, martini, wódka, koktajle... Trudno mieć w warunkach domowych szkło do każdego trunku i to jeszcze w liczbie po dwanaście czy choćby sześć! Zaopatrz się więc w podstawowe – w czym podawać:

  • Wino czerwone – wysokie kieliszki z czaszą płynnie przechodzącą w nóżkę. Czasza powinna być lekko zwężająca się ku górze, by zbierała aromat.
  • Wino białe – są nieco niższe niż te do wina czerwonego, czaszę mają mniejszą, bo wina białego, które podaje się schłodzone, nalewa się mniej, by zachowało właściwą temperaturę). Czasza powinna być bardziej smukła i zwężająca się (jak lekko rozwinięty tulipan). W tych kieliszkach można spokojnie podawać także wino różowe, które według „kodeksu” serwuje się w kieliszkach nieco mniejszych i o węższej czasy od tych do białego.
  • Wino musujące – wysokie i smukłe kieliszki o długiej wąskiej czaszy, lekko zwężającej się ku górze. Taka budowa sprzyja obserwowaniu bąbelków i dłuższemu ich zachowaniu. W takich kieliszkach podaje się też oryginalny szampan. 
  • Wódka – najlepsze są małe, ciężkie kieliszki o poj. 25—60 ml. Te bez nóżki są do białej wódki, a te na nóżce, z lekko zwężoną czaszą (jak miniaturowe do wina) do wódek kolorowych, aromatyzowanych, podawanych w temperaturze pokojowej. 
  • Piwo – zależnie od gatunku podaje się go w kuflach, pokalach, shakerach, gobletach itd., ale nam w domu wystarczy charakterystyczna wysoka szklanka zwężająca się do góry. Można jeszcze mieć dla koneserów radlerów tzw. french jelly glass czy piw typu Ale – tzw. tulip.

Osobny rozdział to wysokie kieliszki ze stożkową czaszą do martini czy z płytką kulistą do koktajli. Koktajle można też podać w wysokich szklankach. Niskie szerokie szklanki zaś przydadzą się do whisky czy rumu albo wódki z lodem. 

Akcesoria barmańskie – jakie warto mieć?

Wybór akcesoriów barmańskich jest bardzo przyprawia o zawrót głowy! Większości z nas wystarczają korkociąg i kuler, czyli wiaderko, które wypełnia się lodem i wstawia weń butelki w winami i napojami podawane schłodzone. Jakie wybrać?

  • Korkociąg – automatyczny albo dźwigowy, który sprawi, że bez użycia siły i kłopotu otworzysz każde wino. Lepiej kupić raz porządny niż zadowalać się produktami niskiej jakości, bo szybko się psują, tną korki itp. Korkociąg powinien być ze stali nierdzewnej i najlepiej ze spiralą z powłoką ułatwiającą wkręcanie. Najlepiej jeśli jest wyposażony w nożyk do folii i otwieracz do kapsli.
  • Kuler (cooler) barowy – najlepszy będzie ze stali nierdzewnej, najlepiej z uchwytami. Lepszy jest  większy niż na pojedyczną butelkę, bo zmieści się więcej... butelek albo lodu'

Jeśli ktoś chcesz bardziej zabłysnąć, zaopatrz się także w inne bazowe akcesoria:

  • Shaker barmański – naczynie do robienia koktajli. Najprostszy jest tzw. bostoński, ale wymaga dokupienia sitka i miarki. Za to łatwo się go używa i myje. Do wyboru są jeszcze shakery francuskie i trzyczęściowe. 
  • Miarka barowa, czyli jigger – pozwala precyzyjnie odmierzyć alkohol.
  • Łyżka barowa – długa łyżka o spiralnym uchwycie do mieszania i rozwarstwiania koktajli.
  • Sitko barowe – małe sitko do odcedzania z drinków niepotrzebnych już składników. v
  • Szczypce do lodu – pozwalają elegancko dodawać lód do napojów.
  • Moździerz barowy – do rozgniatania dodatków do drinków, jak przyprawy, owoce itp.
  • Deseczka do krojenia i nóż – najlepiej sprawdzi się deseczka szklana i ostry nóż. Dzięki nim pokroisz owoce czy zioła. 

Akcesoria barmańskie, które warto mieć w domu – zdjęcia