Mieszkanie przy alei Wilanowskiej zaprojektowane zostało dla trzyosobowej rodziny. Projekt wnętrz mieszkania stanowi harmonijną mieszankę stylów – skandynawskiego, minimalistycznego oraz prowansalskiego. W efekcie powstało piękne i przejrzyste mieszkanie, odzwierciedlające pasje i styl właścicieli. Klasyczne wnętrza są przytulne i efektowne autorstwa pracowni EG Projekt.

Projekt wnętrz mieszkania: prostota i piękno ukryte w tradycji

Biel oraz drewno na ścianach w aranżacji wnętrza mieszkania przywołuje na myśl klimat skandynawski. Ciemny fornir pojawia się na niektórych meblach (w salonie i gabinecie) oraz pod postacią mocnych akcentów kolorystycznych - fotel w intensywnie niebieskim kolorze oraz turkusowe zasłony w gabinecie i sypialni córki właścicieli. Głównym założeniem projketu wnętrz było stworzenie wygodnej i funkcjonalnej przestrzeni mieszkania, która sprzyja relaksowi i celebracji życia rodzinnego.

Zobacz też: Aranżacja mieszkania w stylu prowansalskim >>>

W początkowym etapie, kiedy powstawała koncepcja projektu wnętrza mieszkania, konkretna stylistyka nie została ściśle narzucona. W aranżacji wnętrza mieszkania miały przewijać się elementy skandynawskie, prowansalskie, a także akcenty charakterystyczne dla stylu amerykańskiego. Celem było stworzenie niepowtarzalnego wnętrza, które pasowałoby do charakteru i osobowości domowników. Projektanci starali się skupić na potrzebach właścicieli, tak by stworzyć spójne przestrzenie skierowane zarówno do każdego z członków rodziny z osobna, jak również strefę wspólną - w której czuliby się dobrze razem.

Projekt wnętrz mieszkania w wielofunkcyjnym wydaniu

Opracowując projekt wnętrz mieszkania postawiono na funkcjonalność i jak najlepsze wykorzystanie przestrzeni. Niewielka kuchnia zyskała na funkcjonalności dzięki przedłużeniu blatu roboczego o węższy blat jadalniany, oparty na delikatnych nóżkach. Wygospodarowane dodatkowo siedzisko na parapecie kuchennym - umożliwia wspólne spędzanie czasu podczas przygotowywania posiłków. Sprytnie pomyślana toaleta dla gości spełnia jednocześnie funkcję pralni. Ciemnoszara boazeria na ścianach w łazience kryje zamaskowane fronty, za którymi znajduje się pralka, suszarka oraz przestrzeń gospodarcza. Jednym z ciekawszych pomieszczeń jest pokój kąpielowy przy sypialni rodziców - do którego wchodzi się przez podwójne, białe drzwi. Skąpany w dziennym świetle - dzięki obecności dużych okien, jest wykończony naturalnymi materiałami – drewnem na ścianie, podłodze oraz drewnianymi meblami. Charakteru łazience nadają czarne dodatki, w postaci kinkietów, uchwytów oraz lamp, które podkreślają naturalny charakter łazienki. Wolnostojąca wanna jest dopełnieniem całego pomieszczenia, dzięki czemu całość jest idealnym miejscem do relaksu i wyciszenia.

Autor projektu: www.egprojekt.pl

Galerie zdjęć: inne projekty pracowni EG Projekt