Zardzewiała tortownica? Tak pozbędziesz się brzydkiego nalotu! Domowe sposoby na rdzę

Jak usunąć rdzę z kuchennych akcesoriów? Choć stal węglowa, z której często wykonane są noże, blachy czy foremki, jest trwała i funkcjonalna, ma jedną wadę — łatwo ulega korozji. Brunatna, chropowata warstwa rdzy to efekt naturalnego procesu utleniania żelaza, jednak w przypadku przedmiotów mających kontakt z żywnością nie można stosować agresywnych środków dostępnych w sklepach. Na szczęście istnieją skuteczne i bezpieczne domowe sposoby na usunięcie rdzy z akcesoriów kuchennych.

Tortownica

i

Autor: MilaLebedewa/ GettyImages

Pojawienie się rdzy na akcesoriach kuchennych nie jest katastrofą. To niestety normalny, przewidywalny proces, podczas którego stal zmienia się na skutek reakcji chemicznych. Prawda jest jednak taka, że nikt nie ma ochoty używać zardzewiałych przedmiotów.

Nie jest to ani estetyczne, ani przyjemne, a do przygotowywanych dań może przenikać charakterystyczny posmak żelaza. Co zatem zrobić w sytuacji, gdy rdza się jednak pojawi? Istnieje kilka domowych sposobów na usuwanie rdzy z akcesoriów kuchennych.

Jak usunąć rdzę za pomocą soli i kwasu cytrynowego?

Z usuwaniem rdzy najlepiej radzą sobie kwas i sól. Dlatego też, jeśli chcemy wyczyścić nóż, blachę czy foremki do ciasta z warstwy rdzy, najlepiej jest użyć mieszanki soli kuchennej i kwasku cytrynowego.

Łączymy oba te składniki z niewielką ilością wody, aż powstanie gęsta zawiesina. Następnie nakładamy ją na zardzewiałą powierzchnię i zostawiamy na około pół godziny. Po upływie tego czasu dokładnie szorujemy naczynie ostrą stroną gąbki, płuczemy i osuszamy.

Czym usunąć rdzę: soda oczyszczona, cola i... cebula z cukrem!

Jeśli nie dysponujesz kwaskiem cytrynowym, możesz zastąpić go sodą oczyszczoną. Dość nietypowym, ale bardzo skutecznym produktem usuwającym rdzę jest... coca-cola! Wystarczy zanurzyć w niej przedmiot ze śladami rdzy na kilka minut, a następnie dokładnie wyszorować, umyć i osuszyć.

Starym sposobem na czyszczenie zardzewiałych akcesoriów kuchennych jest natomiast nacieranie ich posypaną cukrem pudrem połówką cebuli. Również po tym zabiegu musimy wszystko dokładnie umyć oraz osuszyć.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Farba na rdzę: czym pomalować rdzę?

Zardzewiała blacha do ciasta

i

Autor: Archiwum serwisu

Zabezpieczanie akcesoriów kuchennych przed rdzą

Aby zabezpieczyć akcesoria kuchenne przed ponownym (lub pierwszym) pojawieniem się rdzy, musimy pokryć je cieniutką warstwą tłuszczu.

Robimy to przed pierwszym użyciem (w przypadku nowo zakupionych akcesoriów) i po każdym kolejnym zastosowaniu. Najlepiej jest użyć w tym celu kawałka słoniny – porządnie smarujemy nią naczynie lub akcesorium, zostawiamy na kilka chwil, a następnie przecieramy nasmarowaną powierzchnię ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Domowe sposoby na usuwanie rdzy. Zdjęcia

Elegancka kuchnia w bieli_WZ_Studio