Spis treści
- Piekarnik do zabudowy: gdzie go umieścić?
- Piekarnik pod zabudowę: wybieramy kolor piekarnika
- Jak wybrać piekarnik do zabudowy?
- Piekarnik pod zabudowę "zdalnie" sterowany
- Wygląd nowoczesnych piekarników pod zabudowę
- Wyposażenie, które warto mieć w piekarniku w kuchni
- Sposoby pieczenia w piekarniku pod zabudowę
- Piekarniki pod zabudowę z dodatkowym wyposażeniem - droższe, ale przydatne
Wybór piekarnika do zabudowy do kuchni to trzy ważne decyzje. Jedna to funkcje jakie spełnia piekarnik, druga to estetyka, trzecia - miejsce zamontowania. Teraz skupimy się na estetyce i ergonomii, bo funkcje piekarnika do zabudowy to przysłowiowy temat rzeka, na osobną publikację. Każdy, kto chociaż trochę gotuje, wie jak ważne w aranżacji kuchni jest miejsce usytuowania piekarnika.
Jeśli tylko miejsce w kuchni pozwala, montujemy piekarnik w wysokiej zabudowie, tam gdzie dostęp jest łatwiejszy i bardziej bezpieczne użytkowanie. Estetyka piekarnika do zabudowy, czyli styl i kolor obudowy to osobna sprawa. Zwłaszcza w kuchniach z salonem, czyli tam gdzie zależy nam by urządzenia kuchenne były jak najmniej widoczne.
Piekarnik do zabudowy: gdzie go umieścić?
Umiejscowienie piekarnika do zabudowy to wbrew pozorom bardzo ważna sprawa. Ma być bezpiecznie i wygodnie. Z gorącymi, często ciężkimi naczyniami nie ma żartów. Poza tym piekarnik nie powinien znajdować się w bezpośrednim sąsiedztwie lodówki, zwłaszcza jeśli często pieczemy. Piekarnik powinien być umieszczony tak, by był do niego łatwy dostęp, dlatego niedobrze, jeśli znajduje się przy ścianie – ogranicza nam to swobodny chwyt gorących naczyń.
Najwygodniejszym miejscem do montażu piekarnika jest wysoka zabudowa. Wtedy piekarnik do zabudowy montujemy na takiej wysokości, z której najwygodniej i najbezpieczniej podnosić ciężkie rzeczy. Dodatkowo nie musimy wtedy nachylać się sprawdzając, jak wygląda potrawa. Mniej komfortowym miejscem do umieszczenia piekarnika w kuchni jest miejsce w dolnych szafkach, zazwyczaj pod płytą kuchenną.
Jeśli piekarnik nie jest sterowany z płyty, co jest zazwyczaj już standardem, nie musimy piekarnika montować pod płytą. Możemy wtedy zgrupować piekarnik z kuchenką mikrofalową lub z urządzeniem do gotowania na parze w jednym miejscu. Urządzeń do wspólnego montażu jest ostatnio coraz więcej, zaczyna nieraz brakować na nie miejsca. Dlatego coraz częściej wybieramy urządzenia typu 2w1, na przykład piekarnik z funkcją mikrofali, piekarnik z możliwością gotowania na parze lub kuchenkę mikrofalową z urządzeniem do gotowania na parze.
Piekarnik pod zabudowę: wybieramy kolor piekarnika
Najczęściej wybieranymi kolorami piekarników do zabudowy są kolory: czarny, biały, szampański i oczywiście metal (inox, aluminium itp.). Kolory piekarników dobieramy do pozostałych sprzętów AGD – dlatego najlepiej kompletować urządzenia z tej samej linii oraz tak by pasowały do frontów szafek kuchennych. I tutaj są dwie szkoły.
Jeśli kuchnia jest połączona z salonem – wtedy zależy nam zazwyczaj, by piekarnik, zwłaszcza umieszczony wysoko, był jak najmniej widoczny. Jeśli kuchnia jest osobnym pomieszczeniem urządzenia AGD mogą być w kolorach kontrastowych do frontów szafek i blatów kuchennych. Do białych kuchni często wybieramy białe oraz stalowe piekarniki i te w wersji nowoczesnej i te w wersji retro. Do czarnych frontów pasują urządzenia stalowe i lakierowane na czarno, do szarych – cały czas najbardziej pasują urządzenia w obudowach metalowych. Coraz częściej do białych frontów dobieramy piekarniki i płyty do gotowania w kolorze szampana (srebrno – beżowe).
Jak wybrać piekarnik do zabudowy?
Standardowo piekarniki mają 40–50 litrów pojemności, ale bywają mniejsze (35 litrów), i większe (80 litrów).
Piekarnik pod zabudowę "zdalnie" sterowany
Panel sterujący może być podświetlany, a pokrętła – chowane lub zasłaniane. Na panelu – albo za pomocą pokręteł, albo elektronicznego zegara sterującego – ustawiamy odpowiednią temperaturę i wybieramy sposób pieczenia. Zakres temperatury możliwy do ustawienia w piekarnikach to: od +30 do +300°C.
Do niektórych zegarów sterujących pracą piekarników trzeba wprowadzić wagę potrawy i odpowiedni dla niej program pieczenia, a pozostałe funkcje dobrane będą automatycznie. Przed zakończeniem pieczenia piekarnik może się samoczynnie wyłączyć, aby wykorzystać ciepło nagrzanego już wnętrza. Inne zegary można zaprogramować, określając czas rozpoczęcia i zakończenia pieczenia. Wbudowany termostat pozwala rozgrzać się piekarnikowi do określonej przez nas temperatury i utrzymuje ją odpowiednio długo.
Wygląd nowoczesnych piekarników pod zabudowę
Produkowane piekarniki różnią się stylem – od nowoczesnych form w kolorze stalowym – inox i z lustrzanymi drzwiczkami – do piekarników wyglądających jak sprzed wieku, ale wyposażonych w nowoczesne rozwiązania techniczne. Bardziej eleganckie wersje mogą mieć nawet pozłacane pokrętła i rączkę.
Wyposażenie, które warto mieć w piekarniku w kuchni
- Termosonda. Dużym ułatwieniem podczas pieczenia mięs jest termosonda, którą umieszcza się wewnątrz porcji mięsa, aby móc kontrolować jego temperaturę i wiedzieć, kiedy danie jest gotowe.
- Zimne drzwi. Gorące drzwiczki piekarnika pod zabudowę mogą stanowić zagrożenie nie tylko dla dzieci, dlatego niektóre firmy wyposażają piekarniki w „zimne drzwi” i rączki zabezpieczone przed rozgrzaniem. Drzwiczki są kilkakrotnie przeszklone, a ich wewnętrzna szyba odbija ciepło do wnętrza piekarnika.
- Blokada drzwi. Niekiedy stosuje się również blokadę zabezpieczającą drzwiczki piekarnika przed otwarciem przez dzieci. Wokół otworu piekarnika montowane są uszczelki izolujące, co zapobiega przedostawaniu się ciepła przez szczeliny. W niektórych modelach po przekroczeniu określonej temperatury wewnątrz piekarnika drzwi blokują się do czasu ochłodzenia.
- Blachy i ruszty. Wyposażenie piekarników stanowią również blachy i ruszty, a niektóre firmy dodają jeszcze efektowne, estetyczne podstawki ze szkła, na których od razu można podać potrawę, bez przekładania jej do innego naczynia.
- Oświetlenie. Każdy nowoczesny piekarnik wyposażony jest w wewnętrzne światło. Nie ma potrzeby otwierania drzwiczek piekarnika, aby sprawdzić, czy potrawa jest już gotowa.
- Nowe sposoby otwierania. Bardzo wygodnym i bezpiecznym rozwiązaniem jest piekarnik wózkowy lub wyposażony w teleskopowe prowadnice pod blachy. Piekarnik wózkowy wyciąga się jak szufladę razem z potrawą, dlatego jest bezpieczniejszy od tradycyjnej, uchylnej wersji. Nie trzeba sięgać do wnętrza, aby wyjąć potrawę.
Sposoby pieczenia w piekarniku pod zabudowę
Tradycyjne piekarniki gazowe najczęściej mogą piec tylko z góry, od dołu lub z góry i od dołu jednocześnie. Do piekarników gazowych zaliczamy również te wyposażone w grill zasilany elektrycznie. Należy zaznaczyć, że ten typ piekarników jest powoli wypierany przez piekarniki elektryczne, mające zdecydowanie więcej funkcji i zapewniające lepszy komfort pieczenia.
Piekarniki pod zabudowę z dodatkowym wyposażeniem - droższe, ale przydatne
Droższe wersje piekarników mogą być dodatkowo wyposażone w:
- katalizator zapachów – pochłaniający zapachy powstające podczas pieczenia;
- funkcję schładzania oparów z piekarnika, zapobiegającą ewentualnym oparzeniom, a także wydobywaniu się zapachów;
- przegrodę w piekarniku, dzielącą jego wnętrze na dwa obszary, z których tylko jeden może być wykorzystywany do pieczenia; można w ten sposób piec mniejsze porcje; zmniejszenie pojemności zmniejsza również zużycie energii;
- wytwornicę pary, umożliwiającą nie tylko gotowanie wszystkich rodzajów potraw na parze, ale również pieczenie z jej udziałem. Funkcja ta może być również wykorzystywana do rozmrażania żywności i pozwala na zachowanie wszystkich wartości odżywczych, aromatu i smaku przygotowywanych potraw, a także zapobiega ich wysuszaniu.