Najlepsze witaminy. Urządzenia, które pomogą ci zdrowo gotować
Zdrowe posiłki to nie tylko ekologiczne jedzenie, ale też odpowiedni sposób gotowania. Pokaż mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś – mawiali już bardzo dawno temu chińscy mędrcy. Współcześni dietetycy głoszą w tym samym duchu – jesteś tym, co jesz. Producenci AGD też zachęcają nas do przyrządzania zdrowych potraw ze świeżych produktów, oferując nowe sprzęty, które mają nam to ułatwić. Sprawdź sama...

Do gotowania - parowar, grill, teflonowa patelnia...
Gotowanie w parowarach pozwala zachować witaminy i nie wypłukuje z żywności minerałów. Smażenie na domowym grillu lub na patelni z powłoką teflonową chroni przed spożywaniem nadmiaru tłuszczu. Smakowity żytni chleb na zakwasie (bez polepszaczy, drożdży i konserwantów) możemy zrobić łatwo i szybko w domowym urządzeniu do pieczenia chleba, w którym da się nawet zaprogramować stopień zrumienienia skórki.
Do przechowywania - lodówki i pojemniki prózniowe...
Zacząć trzeba jednak od sposobów przechowywania. Innych warunków wymagają owoce i warzywa, a innych sery i mięso. Ten problem rozwiązują lodówki z powłoką antybakteryjną i komorami przedłużonej świeżości dla różnych produktów.
Niektórzy producenci mają w ofercie pojemniki próżniowe z pompką jako dodatkowe wyposażenie chłodziarek. Z lodówki można też nabrać przefiltrowanej wody. Do przyrządzania zdrowych potraw potrzeba jest także kuchenna waga.
