Jaja zawsze na czasie. Wybieramy urządzenie do gotowania jajek

2008-09-30 2:00 Katarzyna Szymkiewicz (tekst)

Ugotowanie jajek na miękko jest nie lada sztuką: wystarczy chwila nieuwagi i – już mamy jaja na twardo. Tych kulinarnych katastrof możemy uniknąć, jeśli nasz kuchenny sprzęt wzbogacimy o „gotowalnik”. Sprawdź, co to takiego i jakie daje Ci możliwości...

Jaja zawsze na czasie. Wybieramy urządzenie do gotowania jajek
Autor: Serwis prasowy firmy

W gotowalniku, czyli aparacie do gotowania jajek mieści się od jednego do siedmiu jajek. Ich przyrządzenie jest bardzo proste. Wystarczy jaja włożyć do urządzenia i zalać wodą. Potem ustawiamy dokładny czas gotowania, zamykamy pokrywę „gotowalnika” i włączamy go do sieci elektrycznej; w tej chwili możemy zapomnieć o naszych jajkach. Po ich ugotowaniu, aparat automatycznie się wyłączy i poinformuje nas o tym sygnałem dźwiękowym.

Serwując jajka na śniadanie możemy nie wyjmować ich z podstawki, która jest częścią aparatu. Podstawki niektórych modeli mają funkcję podtrzymywania ciepła – jeśli ją włączymy, te jajka, których nie zjemy od razu, nie wystygną. Większość elektrycznych „gotowalników” jest wyposażona w aparacik z igłą do nakłuwania skorupek jaj – jeżeli nakłujemy je z obu końców – nie będą pękać podczas gotowania.