Jaja zawsze na czasie. Wybieramy urządzenie do gotowania jajek

2008-09-30 2:00

Ugotowanie jajek na miękko jest nie lada sztuką: wystarczy chwila nieuwagi i – już mamy jaja na twardo. Tych kulinarnych katastrof możemy uniknąć, jeśli nasz kuchenny sprzęt wzbogacimy o „gotowalnik”. Sprawdź, co to takiego i jakie daje Ci możliwości...

Jaja zawsze na czasie. Wybieramy urządzenie do gotowania jajek
Autor: Serwis prasowy firmy

W gotowalniku, czyli aparacie do gotowania jajek mieści się od jednego do siedmiu jajek. Ich przyrządzenie jest bardzo proste. Wystarczy jaja włożyć do urządzenia i zalać wodą. Potem ustawiamy dokładny czas gotowania, zamykamy pokrywę „gotowalnika” i włączamy go do sieci elektrycznej; w tej chwili możemy zapomnieć o naszych jajkach. Po ich ugotowaniu, aparat automatycznie się wyłączy i poinformuje nas o tym sygnałem dźwiękowym.

Serwując jajka na śniadanie możemy nie wyjmować ich z podstawki, która jest częścią aparatu. Podstawki niektórych modeli mają funkcję podtrzymywania ciepła – jeśli ją włączymy, te jajka, których nie zjemy od razu, nie wystygną. Większość elektrycznych „gotowalników” jest wyposażona w aparacik z igłą do nakłuwania skorupek jaj – jeżeli nakłujemy je z obu końców – nie będą pękać podczas gotowania.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

Przed Wami lipcowe wydanie M jak Mieszkanie . Zapraszamy gorąco do lektury, jednocześnie zdradzając 19 sposobów na uporanie się z upałem w domu.

Kup dostęp od 1 zł
M jak Mieszkanie - lipiec 2022