Lodówki - jakie powinno być ich wyposażenie?

2008-09-30 2:00

Zanim pójdziesz do sklepu i kupisz lodówkę, odpowiedz sobie na pytanie, czego tak naprawdę potrzebujesz. Od wyposażenia lodówki wiele zależy, m.in. świeżość produktów, czas ich przechowywania, cena urządzenia. Zobacz, jakie funkcje lodówki są niezbędne, a które warto mieć...

Lodówki - jakie powinno być ich wyposażenie?
Autor: Michał Glinicki, Jacek Kucharczyk

Od wyposażenia lodówki wiele zależy. Nie tylko komfort korzystania z urządzenia, ale też świeżość produktów, czas ich przechowywania i... cena urządzenia - im więcej ma udogodnień, tym więcej kosztuje... Są jednak elementy, bez których naprawdę nie można się obejść i takie które dodatkowo ułatwiają korzystanie z lodówki.

Funkcje i wyposażenie, które musi mieć każda lodówka

  • duże szuflady na warzywa;
  • nóżki o regulowanej długości – znacznie ułatwiają poziomowanie lodówki przy jej ustawianiu, zaś kółka – przestawianie sprzętu z miejsca na miejsce;
  • zdejmowane drzwi – możemy je zamontować tak, aby otwierały się na prawo lub na lewo – znacznie ułatwia to funkcjonalne ustawienie lodówki w kuchni;
  • balkoniki (półki) na drzwiach – powinniśmy mieć możliwość regulacji wysokości ich zawieszenia; dobrym rozwiązaniem jest również szeroki balkonik na duże butelki.

Funkcje dodatkowe, które warto mieć w swojej lodówce

  • zewnętrzny panel sterujący – alarmuje, gdy temperatura w lodówce niebezpiecznie wzrośnie, np. gdy zostawimy niedomknięte drzwiczki;
  • energooszczędna konstrukcja – eksploatacja lodówki pracującej w klasie efektywności energetycznej "A" (najwyższa) będzie tańsza o około 50 zł rocznie – w porównaniu z urządzeniem klasy "C" (średnia)
  • półka wstępnego mrożenia – umożliwia wstępne mrożenie drobnych owoców i warzyw, które następnie można przesypać do foliowych worków i schować do innej szuflady. Dzięki temu owoce się nie posklejają;
  • dozowniki lodu i zimnej wody w drzwiczkach – dzięki nim możemy nalać sobie wody lub nasypać kostek lodu, nie otwierając lodówki;
  • akumulatory zimna – utrzymują chłód w lodówce nawet przy braku zasilania. Można je wyjąć z lodówki i stosować w turystycznych torbach chłodzących;
  • szybkie zamrażanie – nawet do 18 kg/24 godziny (najsłabsze zamrażarki mają zdolność zamrażania 2 kg/24 godziny) – przydaje się to szczególnie latem, gdy chcemy szybko schłodzić napoje lub przygotować lód;
  • system bezszronowy (no-frost) – wewnętrzne ścianki zamrażarki nie pokrywają się szronem, a przechowywane produkty nie sklejają się ze sobą;
  • podwieszana półka na butelki – dzięki niej oszczędzamy miejsce w lodówce.
  • automatyczne rozmrażanie – woda z rozmrożonego lodu spływa po ściankach komory do rynienki i wyparowuje.
    Czynność odbywa się automatycznie, co jakiś czas. Podczas rozmrażania temperatura w chłodziarce pozostaje bez zmian.
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE