Najprostszy patent na sprytne przechowywanie. Zrobisz go samodzielnie i za grosze
Lubisz mieć pod ręką płatki, makarony lub przyprawy, a nie chcesz tracić miejsca na blacie? Proponujemy rozwiązanie – podwiesić słoiki pod górnymi szafkami kuchennymi. To zadanie łatwe do wykonania i niewiele kosztuje

● Skompletuj potrzebne materiały, dostosuj liczbę oraz wielkość słoików do konkretnych produktów i powierzchni dna szafki.
● Na spodzie folii tablicowej narysuj okręgi, korzystając ze szklanki.
● Etykiety wytnij nożyczkami, kredą opisz zawartość. Uwaga: etykiety przyklej do słoików dopiero po ich przykręceniu, żeby opisy znajdowały się na froncie.
● W zależności od wielkości i przewidywanego ciężaru słoika zaznacz na spodzie nakrętki od 2 do 4 miejsc na otwory. Wywierć je.
● Dopasuj długość wkrętu do grubości płyty szafki kuchennej. Zwykle jest to 18 mm. Wkręty muszą być krótsze, inaczej przebiją szafkę na wylot lub spowodują uwypuklenia.
● Na spodzie szafki zaznacz miejsca mocowania słoików oraz miejsce wkręcania wkrętów – najlepiej przez otwory w wieczkach.
● Przykręć wieczka do spodu szafki.
● Wypełnione słoiki wkręć w wieczka. Naklej etykiety.
POTRZEBNE BĘDĄ
Słoiki z nakrętkami (3 szt. o poj. 0,9 l, 3 szt. o poj. 0,5 l), marker, linijka lub miarka, kreda, wkrętarko-wiertarka, wkręty do drewna, samoprzylepna folia tablicowa, szklanka, nożyczki

ETYKIETY
Folię tablicową kupisz w sklepie z artykułami plastycznymi. Przykładając szklankę, narysuj kształt koła.

WKRĘTY
Do przykręcenia słoików są potrzebne wkręty do drewna, 2–4 sztuki na słoik. Wkręty muszą być krótsze przynajmniej o 3 mm od grubości dna szafki.

DLA WYGODY
Ze słoików łatwiej korzystać, jeśli są rozmieszczone na przemian, a nie jeden za drugim. Z tyłu umieszczamy słoje o większej pojemności, mniejsze z przodu.
