Jak rozpoznać trujące grzyby?

2014-09-10 11:19

Sezon grzybowy w pełni. Jednak często nawet doświadczeni grzybiarze nie są w stanie rozpoznać trujących grzybów. Jakie błędy popełniamy przy zbieraniu grzybów? Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?

Jak rozpoznać trujące grzyby?
Autor: Thinkstockphotos.com

Sezon na grzybobranie w pełni, a to oznacza, że wiele osób decyduje się wędrówki po lesie w poszukiwaniu grzybów na marynaty i suszenie. W polskich lasach występuje dość dużo gatunków grzybów. Najpopularniejsze z nich to prawdziwki, rydze, kurki, maślaki, podgrzybki, kozaki, gąski i opieńki. Wszystkie te gatunki doskonale nadają się do marynaty, która jest najpopularniejszym sposobem przechowywania grzybów.

Jak rozpoznać trujące grzyby?

Zbierając grzyby warto pamiętać, że niektóre gatunki jadalne bardzo łatwo pomylić z trującymi. Ich wygląd jest niemal identyczny. Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących? Wiesław Kamiński, grzyboznawca zdradził po czym odróżnić grzyby trujące od jadalnych i na co powinniśmy zwracać uwagę podczas ich zbierania. Przede wszystkim powinniśmy wystrzegać się gatunków tych najbardziej trujących jak muchomor zielony (sromotnikowy) czy muchomor jadowity. Główną zasadą, dzięki której możemy odróżnić jadalne grzyby od trujących, jest sprawdzanie kapelusza. Grzyby jadalne mają pod kapeluszem gąbkę, a trujące blaszki.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE