Zamiast wyspy w kuchni, kuchenny półwysep

2008-09-26 2:00

Zalety kuchennego półwyspu w kuchni są prawie takie same jak wyspy. Większość czynności związanych z przygotowywaniem posiłków może odbywać się w obrębie półwyspu, ale z niektórych urządzeń, na przykład piekarnika,  korzysta się wygodniej, jeśli są umieszczone wyżej. Poznaj zalety i wady półwyspu w kuchni...

Rozwiązaniem łatwiejszym technicznie od wyspy i wymagającym mniej miejsca jest półwysep. Można o nim pomyśleć, jeśli do wyspy trudno podłączyć odpowiednie instalacje, a także gdy kuchnia jest na wyspowe rozwiązanie po prostu za mała.

Instalację wodno-kanalizacyjną, gazową i elektryczną do półwyspu można podłączyć z sąsiedniej ściany i przeprowadzić nad podłogą pod szafkami do kolejnych odbiorników: kuchenki, zlewozmywaka i ewentualnie młynka na odpady. Okap podłączamy wtedy do komina w najbliższej ścianie, przeprowadzając przewód pod sufitem.

Półwysep kuchenny: zalety

Zalety półwyspu są prawie takie same jak wyspy w kuchni. Większość czynności związanych z przygotowywaniem posiłków może odbywać się w obrębie półwyspu, ale z niektórych urządzeń – na przykład piekarnika – korzysta się wygodniej, jeśli są umieszczone wyżej.

Półwysep może być dobrym rozwiązaniem, kiedy program kuchni ograniczymy do minimum. Producenci proponują takie minikuchnie: jest to jeden ciąg mebli kuchennych, wyposażony w niezbędne urządzenia. Do kuchenki lub zlewozmywaka można mieć dostęp z dwóch albo z trzech stron i dzięki temu, podobnie jak przy wyspie, może tam pracować kilka osób.

Półwysep kuchenny umożliwia bardziej zdecydowany niż wyspa podział pomieszczenia: dzieli kuchnię na funkcjonalne części albo oddziela kuchnię od pokoju dziennego.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE