Wyciskarka czy sokowirówka: co wybrać. Wyciskarki, sokowirówki OPINIE

 Soczyste możliwości. Co wybrać - wyciskarkę czy sokowirówkę?

Fot. Radosław Wojnar

Sokowirówka a wyciskarka, które z urządzeń AGD wyciskających sok wybrać? To proste. Wyciskarki są tańsze, ale za ich pomocą możesz wycisnąć sok wyłącznie z cytrusów. Sokowirówki są droższe, ale umożliwiają przyrządzenie smakowitego nektaru praktycznie ze wszystkiego, co dojrzewa na krzakach i drzewach. Poznaj opinie dotyczące sokowirówek!

Sokowirówki powinny znaleźć się w każdej kuchni, bo nie ma nic lepszego niż sok świeżo wyciskany! Określić go można za pomocą dwóch słów – samo zdrowie, bo nie ma absolutnie żadnych konserwantów, a robi się go naprawdę szybko, nie brudząc przy tym kuchni. Taka porcja witamin przyda się zwłaszcza u progu zimy każdego dnia. W sprzedaży jest wiele soków, nawet tzw. 100 proc., ale nie przetrwałyby na półkach sklepowych nawet kilku dni, gdyby nie były zakonserwowane, np. cukrem albo metodą pasteryzacji (w wysokich temperaturach). Jeśli ktoś znajdzie w sklepie sok świeży, to na pewno będzie na nim adnotacja, że jest „jednodniowy”, czyli powinien zostać wypity najlepiej tego samego dnia. Lepiej jednak przygotować swój własny sok. Jaką więc warto kupić sokowirówkę?

Zobacz: Kuchnia w stylu... no właśnie. Jak urządzić kuchnię? 25 KUCHNI od nowoczesnej po retro >>>

Sokowirówki: łatwo i szybko

Dziś nie trzeba ścierać jabłek, a nawet ich kroić czy obierać, by napić się soku. Nowoczesne wyciskarki są tak zaprojektowane, że wymagają od nas minimalnego wysiłku. Można zrobić sok klarowny albo z drobinkami owoców, to już zależy od tego, co wolimy. I praktycznie wyciskać można niemal wszystkie owoce oraz warzywa (soki warzywne są zresztą bardzo polecane), a także łączyć je, by osiągnąć oryginalny smak. Urządzenia do przyrządzania soków można podzielić na: sokowirówki, wyciskarki oraz wyciskarki do cytrusów.

Przeczytaj: Wyciśnięte z lata. Kiedy przyda się sokowirówka, a kiedy wyciskarka? >>>

Sokowirówki: do cytrusów

Tego typu wyciskarki są bardzo proste w obsłudze i pobierają niewiele (od 40 W do 250 W) energii elektrycznej. Urządzenie zazwyczaj się składa z podstawy (tu znajduje się silnik), na której stoi pojemnik z „dziobkiem”, który ułatwia przelanie soku do szklanki lub rodzaj dzbanka (również z dziobkiem), na nim zaś umiejscowione jest sitko na miąższ oraz stożek, na który nakłada się odpowiednio dużą nakładkę, zależnie od tego czy wyciskamy sok z limonki lub cytryny czy z pomarańczy albo grapefruitów. Przekrojony owoc na pół przykłada się do odpowiedniej wielkości nakładki i włącza przyciskiem. Najczęściej stożek obraca się w dwie strony dokładnie wyciskając zawartość, a miąższ zostaje na sitku. Niektóre mają możliwość regulacji gęstości soku, więc można uzyskać bardziej lub mniej gęsty, z większą lub mniejszą zawartością miąższu. Poszczególne elementy łatwo można zdemontować i opłukać pod bieżącą wodą, a jeśli robi się to systematycznie, urządzenie nie wymaga intensywnego szorowania. Są również sokowirówki z funkcją wyciskania cytrusów, z których sok spływa do dołączonego specjalnego dzbanka z pokrywką. W przypadku większości wyciskarek możemy uzyskać sok z regulowana zawartością miąższu. I znowu po zakończone pracy, dobrze jest opróżnić i opłukać pojemnik, do którego wpadają tzw. resztki.

Polecamy: Jaki blender wybrać: stojący, ręczny, do koktajli. Ceny blenderów, funkcje i przegląd firm - ułatwiamy wybór >>>

Sokowirówki i wyciskarki

Pierwsze z nich składają się z pojemnika wyposażonego w ostrza oraz sito z otworami po bokach. Do pojemnika wkłada się owoce i (lub) warzywa (gdy trzeba także rozdrobnione), włącza urządzenie przyciskiem i czeka aż powstanie sok, który przesączy się przez otwory w sicie i za pomocą lejka wpłynie do dołączonego rodzaju dzbanka albo wprost do szklanki. Taki sok jest klarowny i nie ma drobin, resztki zaś wpadają do specjalnego, wyjmowanego pojemnika, który po skończonej pracy należy opróżnić i wypłukać. Wyciskarki natomiast mają w swojej konstrukcji specjalny ślimak z ostrzami (albo dwa, tzw. dwuślimakowe), który najpierw zawartość miażdży. Choć pracują nieco wolniej niż klasyczne sokowirówki, to zachowują poza witaminami także enzymy.

Nie przegap: Herbata na czas. Jak wybrać dobry czajnik elektryczny? >>>

Sokowirówki: jak wybierać urządzenie

Wszystko zależy od potrzeb oraz upodobań rodziny. Jeśli jest liczna i lubi soki, warto zwrócić uwagę na wielkość pojemnika na sok, a także na sposób wyciskania, a co za tym idzie zawartość (lub nie) miąższu. Niektórzy radzą, by brać pod uwagę także objętość pojemnika na  resztki (im większy, tym rzadziej można go opróżniać). My jednak radzimy, by po każdym użyciu resztki wyrzucać, żeby nie fermentowały zamknięte w urządzeniu, stojącym w ciepłym (zwłaszcza zimą) pomieszczeniu. Natomiast to, na co warto zwrócić uwagę, to średnica otworu, do którego wyrzuca się produkty, zwłaszcza owoce, gdyż im jest większa, tym większe owoce można do niej wkładać, bez potrzeby rozdrabniania, co ewidentnie oszczędza czas.

Przeczytaj: Urządzenia wielofunkcyjne - doskonale sprawdzą się w małej kuchni >>>

Wyciskarka - tylko do cytrusów

Jeśli lubisz soki wyłącznie z pomarańczy, grejpfrutów czy cytryn, zdecyduj się raczej na wyciskarkę, przeznaczoną wyłącznie do owoców cytrusowych. Jest mniejsza i tańsza od sokowirówki. Jednak nie uzyskamy z niej klarownego soku, ponieważ nie ma ona funkcji odwirowywania miąższu (w soku zawsze będą kawałki owoców).

Niektóre modele wyposażone są w dwie nakładki o różnych wielkościach – do mniejszych i większych owoców (np. DeLonghi KS 407, MPM Product RY-18). Są również takie, które włączają się automatycznie po przyciśnięciu owocu do nakładki (np. Philips Comfort HR 2737) albo mają funkcję zmiany kierunku ruchu tarcz tnących (np. Philips „De Luxe” HR 2744, MPM Product RY-18). Ta ostatnia funkcja pozwala na dokładniejsze wyciśnięcie soku. Przydatna jest funkcja regulowania zawartości miąższu w soku – działa dokładnie tak samo jak w sokowirówkach.

Sokowirówki trochę nietypowe

  • Wbudowana w robot kuchenny
    Jest to rozwiązanie tańsze, niż gdybyśmy kupili obydwa urządzenia osobno. Jednak sokowirówka w robocie nie jest tak wydajna jak „samodzielna”. Z 1 litra owoców uzyskamy w niej tylko 0,45 l soku i aż 0,55 l wytłoczyn (w modelu „samodzielnym” – 0,6 l soku i 0,4 l wytłoczyn).
  • Z wyciskarką
    Jeśli masz ochotę i na sokowirówkę, i na wyciskarkę, a brakuje ci miejsca w kuchni na oba urządzenia – przyjrzyj się modelom, które łączą te dwie funkcje.

Co zrobić, żeby sokowirówka służyła jak najdłużej?

Oto kilka prostych zasad, których przestrzeganie zapewni naszej sokowirówce długie życie, a nam – przyjemność z jej obsługi.

  • Twarde owoce i warzywa trzeba kroić na małe kawałki. W przeciwnym razie silnik może się „zadławić” – spali się wówczas bezpiecznik. Gdy wyczujemy, że silnik jest przeciążony i zwalnia obroty, koniecznie zróbmy przerwę w pracy.
  • Nie wolno zamykać pokrywy sokowirówki na siłę. Łatwo wówczas uszkodzić lub nawet wyłamać klamry przy pokrywie, spinające poszczególne części urządzenia.
  • Lepiej nie myć elementów sokowirówki w zmywarce. Możemy to zrobić tylko wtedy, gdy mamy program myjący w temperaturze do 60°C. W wyższej – plastik może się odkształcić.

Kuchenne akcesoria bez których ciężko się obyć - zobacz GALERIE ZDJĘĆ

Niektóre fantazyjne i dizajnerskie, inne po protu niezbędne - zobacz, co musi się znaleźć w każdej nowoczesnej kuchni! Oto przedmioty i gadżety, które ułatwiają życie.

Ocena: 0
Tekst: Dominika Pluskota (tekst) Zdjęcia: Radosław Wojnar

POLECANE ARTYKUŁY