Praktyczne - blaty kuchenne z kompozytów

2008-03-07 1:00

Kompozyty to mieszanki minerałów używane do produkcji przede wszystkim zlewozmywaków, umywalek i wanien. Są również bardzo popularnym materiałem, z którego wykonuje się blaty kuchenne. Poznaj zalety i wady blatów kuchennych z kompozytów mineralnych...

Kompozyty mogą być matowe lub błyszczące – rodzaj powierzchni nie wpływa na łatwość utrzymania w czystości. Dobrze sprawdzają się w miejscach najbardziej narażonych na zabrudzenia, na przykład wokół zlewozmywaka.

Najpopularniejszy, corian, to mieszanka miału kamiennego, pigmentów i syntetycznych żywic – poliestrowej połączonej z akrylową. Materiały o podobnych właściwościach to marlan, kerrock, top stone.

Zalety i wady blatów kompozytowych

Zalety:

  • blaty z kompozytów można dowolnie uformować, na przykład z podwyższoną krawędzią albo z „kołnierzem” nachodzącym na ścianę. Blat może też tworzyć całość ze zlewozmywakiem;
  • są ciepłe w dotyku (dopasowują się do temperatury otoczenia);
  • są odporne na zarysowania (blatu można użyć jako deski do krojenia), uszkodzenia mechaniczne, kwasy;
  • łatwo je odnowić – jeśli się zniszczy, można po prostu przeszlifować jego powierzchnię;
  • elementy kompozytowe można łączyć tak, że spoiny są niewidoczne. Można też z nich układać mozaiki w tym samym lub innym kolorze;
  • wszystkie krawędzie można zaokrąglić, dlatego blaty są przyjazne w użytkowaniu.

Wady:

  • wysoka cena;
  • przycinanie i montaż blatów z corianu wymaga pomocy fachowca.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE