Praktyczne - blaty kuchenne z kompozytów
Kompozyty to mieszanki minerałów używane do produkcji przede wszystkim zlewozmywaków, umywalek i wanien. Są również bardzo popularnym materiałem, z którego wykonuje się blaty kuchenne. Poznaj zalety i wady blatów kuchennych z kompozytów mineralnych...
Autor: Andrzej Szandomirski
Kompozyty mogą być matowe lub błyszczące – rodzaj powierzchni nie wpływa na łatwość utrzymania w czystości. Dobrze sprawdzają się w miejscach najbardziej narażonych na zabrudzenia, na przykład wokół zlewozmywaka.
Najpopularniejszy, corian, to mieszanka miału kamiennego, pigmentów i syntetycznych żywic – poliestrowej połączonej z akrylową. Materiały o podobnych właściwościach to marlan, kerrock, top stone.
Zalety i wady blatów kompozytowych
Zalety:
- blaty z kompozytów można dowolnie uformować, na przykład z podwyższoną krawędzią albo z „kołnierzem” nachodzącym na ścianę. Blat może też tworzyć całość ze zlewozmywakiem;
- są ciepłe w dotyku (dopasowują się do temperatury otoczenia);
- są odporne na zarysowania (blatu można użyć jako deski do krojenia), uszkodzenia mechaniczne, kwasy;
- łatwo je odnowić – jeśli się zniszczy, można po prostu przeszlifować jego powierzchnię;
- elementy kompozytowe można łączyć tak, że spoiny są niewidoczne. Można też z nich układać mozaiki w tym samym lub innym kolorze;
- wszystkie krawędzie można zaokrąglić, dlatego blaty są przyjazne w użytkowaniu.
Wady:
- wysoka cena;
- przycinanie i montaż blatów z corianu wymaga pomocy fachowca.