Piekarniki parowe Piekarniki parowe wykorzystują termoobieg w połączeniu z parą. Jak to się przekłada na smak i jakość tradycyjnych polskich potraw oraz wypieków? Dzięki parze mięso pozostaje kruche i soczyste. Ciasto lepiej wyrasta, ma bardziej chrupiącą skórkę i miękki środek. Ponadto para dodana w trakcie pieczenia pozwala wydobyć najlepszy smak każdej potrawy, przy zachowaniu jej soczystości, a także składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Oprócz tego możemy gotować zdrowiej, bo użyjemy mniej tłuszczu. Pieczenie na parze jest też o 20% szybsze niż tradycyjne, co przekłada się na oszczędność czasu, tak cennego przed każdym dużym spotkaniem w gronie rodziny czy przyjaciół. Przyjrzyjmy się piekarnikom parowym Electrolux.
Prawdziwie intuicyjne piekarniki szwedzkiej marki Electrolux wyposażone są w wiele funkcji, które ułatwiają gotowanie, dbając przy tym o najlepsze walory smakowe potrawy. Umożliwiają zarówno tradycyjne pieczenie z termoobiegiem, jak i wykorzystanie pary wodnej. Oprócz tego wyróżniają się przemyślanym, eleganckim, skandynawskim wzornictwem. Intuicyjna obsługa i moc funkcjonalności idą w parze z designem, który spójnie wpisuje się w wystrój nowoczesnej, wymagającej kuchni.
Zalety piekarników parowych Electrolux
Connectivity. W połączeniu z aplikacją MyElectrolux pozwala na zdalne sterowanie procesem pieczenia, a także zmianę czasu pieczenia i temperatury, nawet gdy przebywamy poza kuchnią. Możesz też wybrać swój ulubiony przepis w aplikacji i piekarnik sam dostosuje wszystkie ustawienia pieczenia.
Gotowanie wspomagane. Asystent gotowania może zostać prywatnym szefem kuchni! Wystarczy wybrać jeden ze zdefiniowanych przepisów, a później cieszyć się doskonałymi efektami.
Termosonda. Dzięki niej zyskujemy pewność, że przygotowywane potrawy będą za każdym razem smaczne. Jak to działa? Najpierw określamy, w jaki sposób chcemy przygotować potrawę (jaką ma osiągnąć temperaturę). Termosonda monitoruje temperaturę wnętrza potrawy, co chroni przed ryzykiem niedopieczenia czy przepieczenia. Gdy potrawa jest gotowa, termosonda zasygnalizuje zakończenie pieczenia i wyłączy piekarnik.
Doskonałe posiłki w krótszym czasie. Z piekarnikiem kompaktowym CombiQuick zaoszczędzimy więcej czasu bez straty walorów smakowych dań. Kombinacja działania termoobiegu, mikrofalówki i różnorodnych trybów zapewnia dwa razy szybsze pieczenie w stosunku do standardowych urządzeń.
Intuicyjna obsługa. Skrócone menu to szybki dostęp do trzech najczęściej wykorzystywanych funkcji. Dalsze zaś dostępne są w rozwijanym menu.
Steamify®. Wystarczy tylko określić temperaturę, a piekarnik automatycznie dobierze optymalną ilość pary oraz dostosuje pozostałe parametry pracy, tak aby uzyskać pożądany rezultat.
Bezpieczeństwo. W trosce o najmłodszych domowników drzwi frontowe złożone zostały z kilku warstw szkła, dzięki czemu w trakcie pieczenia pozostają chłodne w dotyku. Z kolei prowadnice teleskopowe chronią gorącą blachę przed wypadnięciem podczas jej wyjmowania z piekarnika.
Czystość. Po zakończeniu gotowania umycie piekarnika ułatwi funkcja pary, która zmiękcza zanieczyszczenia i pozwala bezproblemowo je usunąć.
Co oferują nowe piekarniki Electrolux SteamBoost?
Piekarniki parowe SteamBoost umożliwiają zarówno tradycyjne pieczenie z termoobiegiem, jak i wykorzystanie pary do wypiekania ciast i chleba, pieczenia mięs i zapiekanek, gotowania na parze czy odgrzewania przygotowanych wcześniej potraw. Kluczowe są zaawansowane funkcje, które ułatwiają twórczość kulinarną oraz dbają o jak najlepsze walory smakowe wypieków. Mowa o kontroli temperatury, szybkim nagrzewaniu i równomiernym pieczeniu.
Więcej w artykule: Dobrze wypieczone z parą. Nowoczesne piekarniki SteamBoost >>
oraz w poniższej galerii: