Moździerz kuchenny – jaki wybrać? Moździerze granitowe, kamienne, bambusowe i marmurowe

2021-10-22 10:35

Moździerz kuchenny jest znany każdemu miłośnikowi gotowania. To dzięki niemu możemy przygotować aromatyczne mieszanki ziół, marynaty i przepyszne pesto. Moździerz jest nieocenionym pomocnikiem w kuchni, dlatego warto zaopatrzyć się w niego jak najszybciej. Jak wybrać najlepszy moździerz? Na co zwrócić uwagę? Podpowiadamy.

Moździerz kuchenny
Autor: ma-no Dobry moździerz kuchenny to inwestycja na lata. By wybrać najlepszy model, musimy zastanowić się, do czego najczęściej będziemy go używać

Spis treści

  1. Co to jest moździerz, do czego służy i jak go używać?
  2. Wybieramy moździerz kuchenny – drewniany, kamienny czy ceramiczny?
  3. Zainspiruj się! Urządzamy kuchnię marzeń

Co to jest moździerz, do czego służy i jak go używać?

Moździerz to niewielkie naczynie w kształcie misy wyposażone w gruby tłuczek o zaokrąglonej główce. Do czego służy? Moździerz wykorzystuje się głównie w kuchni do przygotowywania mieszanek ziołowych, marynat, pesto lub mieszanek herbacianych. Naczynie z tłuczkiem doskonale sprawdzi się również w tworzeniu domowych kosmetyków i maści, a także rozdrabiania leków. Moździerz kuchenny kruszy, rozdrabnia, tłucze i uciera nawet najtwardsze ziarna (np. ziele angielskie i ziarna kolendry), orzechy, siemię lniane, sezam itd. Jak używać moździerza? To bardzo proste! Wystarczy do misy wrzucić wybrane składniki, a następnie ocierać nimi o ścianki wewnętrzne przy pomocy tłuczka lub lekko ubijać o dno moździerza.

O czym pamiętać kupując moździerz kuchenny? Przede wszystkim zastanówmy się, do czego będziemy używać moździerza. Czy tylko do suchych mieszanek ziołowych, do rozdrabniania orzechów i leków, a może do przygotowywania marynat i pesto? Drugą istotną kwestią jest wybór tłuczka. Powinien być dobrze wyważony i wyprofilowany, co zapewni nam wysoki komfort użytkowania. Tłuczek musi być zaokrąglony w taki sposób, by swoim kształtem docierał do każdego zakamarka moździerza. Wykonanie misy również nie jest bez znaczenia. Wnętrze moździerza powinno być dobrze oszlifowane, ale jednocześnie lekko chropowate. To pomoże w obróbce składników. Zbyt duża chropowatość może sprawić, że łatwiej będzie osiadał w moździerzu kurz i będzie trudniejszy w czyszczeniu.

Dobry moździerz to inwestycja na lata, dlatego warto dobrze się zastanowić, zanim zdecydujemy się na konkretny model. Misa powinna mieć obłe, dobrze wyprofilowane i wydrążone ścianki oraz stabilną podstawę, by podczas użytkowania moździerz się nie ślizgał. Jeżeli planujemy rozcierać w nim niewielką ilość ziół, mały moździerz powinien nam wystarczyć. Na rynku dostępne są modele standardowe o średnicy 14 cm, chociaż zdarzają się mniejsze, np. o średnicy wewnętrznej 7 cm. Niektóre nowoczesne modele są wyposażone w pokrywki, które zapobiegają wysypaniu się zawartości moździerza. Ciekawym i przydatnym rozwiązaniem są moździerze z dzióbkiem, który ułatwia przesypywanie i przelewanie zawartości.

Wybieramy moździerz kuchenny – drewniany, kamienny czy ceramiczny?

Wybór odpowiedniego moździerza nie jest taki prosty, ponieważ w sklepach możemy znaleźć modele wykonane z różnych materiałów – drewna, stali, marmuru, granitu i ceramiki. Dlatego najlepiej zapoznać się z właściwościami wszystkich dostępnych materiałów i wybrać model, który spełni wszystkie nasze wymagania.

  1. Moździerz kamienny najczęściej wykonany jest z marmuru i granitu. Jest wyjątkowo solidny i trwały, dlatego z łatwością kruszy najtwardsze orzechy i ziarna. Moździerz kamienny jest odporny na zarysowania, odkształcenia, a dzięki swojej wadze nie przesuwają się ani nie ślizgają podczas użytkowania. Granitowe i marmurowe moździerze są bardzo estetyczne i stylowe, cechuje je prosty i minimalistyczny design. Niestety, nie są pozbawione wad. Kamienne moździerze są bardzo ciężkie, przez co nie można ucierać składników, trzymając moździerz w rękach. Granit i marmur to jedne z najdroższych materiałów, dlatego moździerze z nich wykonane kosztują dużo więcej niż modele drewniane lub ceramiczne
  2. Moździerz żeliwny doskonale wpasowuje się we wnętrza rustykalne i vintage. Jest elegancki, estetyczny i bardzo stylowy. Dzięki twardym ściankom jest bardzo wytrzymały, dlatego można w nim rozcierać orzechy i ziarna. Myjąc moździerz żeliwny, nie powinniśmy używać detergentów, ponieważ mogą być dla niego szkodliwe, ponownie jak sok z cytryny i bardzo kwaśne substancje, które wchodzą w reakcję z miedzią
  3. Moździerz ceramiczny i porcelanowy jest tani, lekki, nie pochłania zapachów ani wilgoci, a przy tym nie odbarwia się. Doskonale sprawdza się do rozcierania ziół i tworzenia z nich domowych mieszanek. Niestety nie nadaje się do kruszenia twardych rzeczy, ponieważ nie jest tak wytrzymały jak moździerze z żeliwa czy granitu
  4. Moździerz drewniany często wytwarza się z drzewa akacjowego lub bambusa. Drewno z łatwością pochłania zapachy i smaki produktów, dlatego lepiej nie używać go do przygotowywania marynat lub pesto. Najlepiej zrezygnować z wlewania do drewnianego moździerza płynnych substancji, ponieważ nadmierny kontakt z wodą mu szkodzi. Drewniany moździerz jest za to doskonały do obróbki suchych produktów np. ziołowych i herbacianych mieszanek
  5. Moździerz stalowy uważany jest za najbardziej higieniczny z dostępnych na rynku moździerzy. Jest łatwy w utrzymaniu czystości, można go myć w zmywarce. Moździerz stalowy nie pochłania zapachów, wilgoci, nie odkształca się i nie odbarwia. Jest wytrzymały i odporny na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Jest lżejszy od kamiennych i żeliwnych moździerzy, a jednocześnie cechuje się podobną wytrzymałością

Zainspiruj się! Urządzamy kuchnię marzeń

Sonda
Mieszkasz w mieszkaniu czy w domu?
Kuchnia tajska - czerwone curry z kurczakiem