Moździerz kuchenny – jaki wybrać? Moździerze granitowe, kamienne, bambusowe i marmurowe

2021-10-22 10:35

Moździerz kuchenny jest znany każdemu miłośnikowi gotowania. To dzięki niemu możemy przygotować aromatyczne mieszanki ziół, marynaty i przepyszne pesto. Moździerz jest nieocenionym pomocnikiem w kuchni, dlatego warto zaopatrzyć się w niego jak najszybciej. Jak wybrać najlepszy moździerz? Na co zwrócić uwagę? Podpowiadamy.

Moździerz kuchenny

i

Autor: Archiwum serwisu Dobry moździerz kuchenny to inwestycja na lata. By wybrać najlepszy model, musimy zastanowić się, do czego najczęściej będziemy go używać

Spis treści

  1. Co to jest moździerz, do czego służy i jak go używać?
  2. Wybieramy moździerz kuchenny – drewniany, kamienny czy ceramiczny?
  3. Zainspiruj się! Urządzamy kuchnię marzeń

Co to jest moździerz, do czego służy i jak go używać?

Moździerz to niewielkie naczynie w kształcie misy wyposażone w gruby tłuczek o zaokrąglonej główce. Do czego służy? Moździerz wykorzystuje się głównie w kuchni do przygotowywania mieszanek ziołowych, marynat, pesto lub mieszanek herbacianych. Naczynie z tłuczkiem doskonale sprawdzi się również w tworzeniu domowych kosmetyków i maści, a także rozdrabiania leków. Moździerz kuchenny kruszy, rozdrabnia, tłucze i uciera nawet najtwardsze ziarna (np. ziele angielskie i ziarna kolendry), orzechy, siemię lniane, sezam itd. Jak używać moździerza? To bardzo proste! Wystarczy do misy wrzucić wybrane składniki, a następnie ocierać nimi o ścianki wewnętrzne przy pomocy tłuczka lub lekko ubijać o dno moździerza.

O czym pamiętać kupując moździerz kuchenny? Przede wszystkim zastanówmy się, do czego będziemy używać moździerza. Czy tylko do suchych mieszanek ziołowych, do rozdrabniania orzechów i leków, a może do przygotowywania marynat i pesto? Drugą istotną kwestią jest wybór tłuczka. Powinien być dobrze wyważony i wyprofilowany, co zapewni nam wysoki komfort użytkowania. Tłuczek musi być zaokrąglony w taki sposób, by swoim kształtem docierał do każdego zakamarka moździerza. Wykonanie misy również nie jest bez znaczenia. Wnętrze moździerza powinno być dobrze oszlifowane, ale jednocześnie lekko chropowate. To pomoże w obróbce składników. Zbyt duża chropowatość może sprawić, że łatwiej będzie osiadał w moździerzu kurz i będzie trudniejszy w czyszczeniu.

Dobry moździerz to inwestycja na lata, dlatego warto dobrze się zastanowić, zanim zdecydujemy się na konkretny model. Misa powinna mieć obłe, dobrze wyprofilowane i wydrążone ścianki oraz stabilną podstawę, by podczas użytkowania moździerz się nie ślizgał. Jeżeli planujemy rozcierać w nim niewielką ilość ziół, mały moździerz powinien nam wystarczyć. Na rynku dostępne są modele standardowe o średnicy 14 cm, chociaż zdarzają się mniejsze, np. o średnicy wewnętrznej 7 cm. Niektóre nowoczesne modele są wyposażone w pokrywki, które zapobiegają wysypaniu się zawartości moździerza. Ciekawym i przydatnym rozwiązaniem są moździerze z dzióbkiem, który ułatwia przesypywanie i przelewanie zawartości.

Wybieramy moździerz kuchenny – drewniany, kamienny czy ceramiczny?

Wybór odpowiedniego moździerza nie jest taki prosty, ponieważ w sklepach możemy znaleźć modele wykonane z różnych materiałów – drewna, stali, marmuru, granitu i ceramiki. Dlatego najlepiej zapoznać się z właściwościami wszystkich dostępnych materiałów i wybrać model, który spełni wszystkie nasze wymagania.

  1. Moździerz kamienny najczęściej wykonany jest z marmuru i granitu. Jest wyjątkowo solidny i trwały, dlatego z łatwością kruszy najtwardsze orzechy i ziarna. Moździerz kamienny jest odporny na zarysowania, odkształcenia, a dzięki swojej wadze nie przesuwają się ani nie ślizgają podczas użytkowania. Granitowe i marmurowe moździerze są bardzo estetyczne i stylowe, cechuje je prosty i minimalistyczny design. Niestety, nie są pozbawione wad. Kamienne moździerze są bardzo ciężkie, przez co nie można ucierać składników, trzymając moździerz w rękach. Granit i marmur to jedne z najdroższych materiałów, dlatego moździerze z nich wykonane kosztują dużo więcej niż modele drewniane lub ceramiczne
  2. Moździerz żeliwny doskonale wpasowuje się we wnętrza rustykalne i vintage. Jest elegancki, estetyczny i bardzo stylowy. Dzięki twardym ściankom jest bardzo wytrzymały, dlatego można w nim rozcierać orzechy i ziarna. Myjąc moździerz żeliwny, nie powinniśmy używać detergentów, ponieważ mogą być dla niego szkodliwe, ponownie jak sok z cytryny i bardzo kwaśne substancje, które wchodzą w reakcję z miedzią
  3. Moździerz ceramiczny i porcelanowy jest tani, lekki, nie pochłania zapachów ani wilgoci, a przy tym nie odbarwia się. Doskonale sprawdza się do rozcierania ziół i tworzenia z nich domowych mieszanek. Niestety nie nadaje się do kruszenia twardych rzeczy, ponieważ nie jest tak wytrzymały jak moździerze z żeliwa czy granitu
  4. Moździerz drewniany często wytwarza się z drzewa akacjowego lub bambusa. Drewno z łatwością pochłania zapachy i smaki produktów, dlatego lepiej nie używać go do przygotowywania marynat lub pesto. Najlepiej zrezygnować z wlewania do drewnianego moździerza płynnych substancji, ponieważ nadmierny kontakt z wodą mu szkodzi. Drewniany moździerz jest za to doskonały do obróbki suchych produktów np. ziołowych i herbacianych mieszanek
  5. Moździerz stalowy uważany jest za najbardziej higieniczny z dostępnych na rynku moździerzy. Jest łatwy w utrzymaniu czystości, można go myć w zmywarce. Moździerz stalowy nie pochłania zapachów, wilgoci, nie odkształca się i nie odbarwia. Jest wytrzymały i odporny na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Jest lżejszy od kamiennych i żeliwnych moździerzy, a jednocześnie cechuje się podobną wytrzymałością

Zainspiruj się! Urządzamy kuchnię marzeń

Sonda
Mieszkasz w mieszkaniu czy w domu?
Kuchnia tajska - czerwone curry z kurczakiem