Moda na pieczenie chleba – co warto mieć w kuchni, gdy planujemy domowy wypiek pieczywa

2020-09-17 9:43 Danuta Awolusi
Domowy wypiek chleba
Autor: Unsplash.com @wesual

Domowe pieczenie chleba - wspaniała tradycja i masa korzyści. Domowy chleb to gwarancja zdrowia, bo mamy pełną kontrolę nad składnikami. Pieczywo kupowane w sklepie pozostawia często wiele do życzenia – choć to temat na osobny tekst. Nie zapominajmy o ogromnej oszczędności, bo wysokiej jakości chleb na zakwasie kosztuje nawet kilkanaście złotych za kilogram. Jak więc zabrać się za pieczenie chleba? Co warto mieć pod ręką? Podpowiadamy!

Zakwas na chleb czy chleb na drożdżach?

Każdy miłośnik domowego chleba powie, że zakwas na chleb to najlepsza metoda na pyszne, zdrowe bochenki. Przede wszystkim: takie pieczywo powstaje wyłącznie z naturalnych składników, dłużej zachowuje świeżość, jest wyraziste, a sam zakwas ułatwia trawienie glutenu. Nie warto jednak demonizować drożdży: to idealna opcja dla osób, które szybko i łatwo chcą upiec smaczny chleb, bez długiego czekania na efekty. Do przygotowania zakwasu będziecie potrzebować mąki żytniej (lub innej), przegotowanej wody i wyparzonego słoika. Proporcje wody i mąki to 1:1, a zakwas trzeba dokarmiać raz na dobę, przez pięć kolejnych dni.

Domowy wypiek chleba
Autor: Unsplash.com @wstn

Odmierzanie składników na domowy chleb

Nie ma tu wielkiej filozofii. Potrzebna będzie waga - elektroniczna lub zwykła, z odważnikiem. Bardzo użyteczne jest również naczynie z miarką, w którym z łatwością odmierzymy ilość mąki, wody i zakwasu lub drożdży, potrzebnych do przygotowania chleba.

W czym powinien wyrastać chleb?

Najprostszym i najtańszym rozwiązaniem biedzie duża, plastikowa miska. Jeżeli jednak wkręcicie się w domowe pieczenie, bardzo przydatnym gadżetem stanie się koszyk do wyrastania chleba. Świetna sprawa, bo w takim wiklinowym naczyniu chleb wyrasta równomiernie, przyjmując formę idealnego bochenka. Po przeniesieniu ciasta do garnka lub na blachę, zachowa on swój kształt, aż do wypieczenia. W ten sposób wasz chleb będzie wyglądał, jak z najlepszej, profesjonalnej piekarni!

Domowy wypiek chleba
Autor: Unsplash.com @moniqa

W czym piec chleb?

Opcji jest wiele. I każda się sprawdzi! Oto kilka metod, które zyskały na popularności.

  • Garnek do chleba - do tego zadania sprawdzi się duży garnek żeliwny z pokrywą. Żeliwna powierzchnia idealnie rozprowadza ciepło i długo je utrzymuje. Bochenki wychodzą rumiane i idealnie wypieczone. Co ważne: pod ciasto nie trzeba podkładać papieru do pieczenia. Równie dobrą opcją będzie garnek rzymski do pieczenia chleba. Pamiętajcie, że przed włożeniem do piekarnika, trzeba namoczyć go w wodzie i rozgrzać.
  • Foremka do ciasta, czyli keksówka - to dobra opcja dla chlebów z mąk pełnoziarnistych, gdzie masa nie staje się sprężysta i potrzebuje formy. Tu warto użyć papieru do pieczenia, bo chleb może przylec do ścianek.
  • Naczynie ceramiczne do wypieku chleba - działa na tej samej zasadzie, co garnek. Mamy tu jednak dużo większy wybór kształtów, w tym również praktyczny kształt keksówki. Aby pieczywo nie przywierało do dna i ścianek, warto wybrać naczynie szkliwione.
Domowy wypiek chleba
Autor: Unsplash.com @mitifotos

Wypiekacz do chleba - czy warto?

To rozwiązanie już dawno temu podbiło serca wszystkich tych, którym pieczenie chleba na zakwasie wydaje się zdecydowanie zbyt skomplikowane. Najtańsza maszyna do wypieku chleba kosztuje ok. 250 złotych, najdroższa - ponad tysiąc. Urządzenie daje naprawdę wiele możliwości: upieczemy w nim różne rodzaje chlebów (w tym również bezglutenowe), słodkie ciasta, a nawet ciasto na pizzę. Wystarczy wsypać do maszyny odpowiednią ilość składników (mąki, droższy i dodatków), aby uzyskać puszysty wypiek. Dodatkowym plusem jest możliwość ustawienia maszyny w taki sposób, aby świeżutki chleb czekał na nas tuż po przebudzeniu. Idealne śniadanie!

Domowy wypiek chleba
Autor: Unsplash.com @hector_farahani

Piekarnik do pieczenia chleba?

Jeżeli jesteście miłośnikami domowych wypieków, obowiązkowo postawcie na piekarnik z funkcją pary. To naprawdę robi różnicę! Para zapewnia idealne warunki do wypieku chleba, który będzie miękki w środku, a chrupiący na zewnątrz. Co więcej: niektóre piekarniki mają specjalną funkcję „wyrastanie ciasta“, co zapewnia świetne efekty.

W przypadku pieczenia chleba na zakwasie, podstawę będzie stanowiło naczynie i koszyk do wyrastania. W te gadżety warto zainwestować, choć sam koszyk jest niedrogi, kosztuje zaledwie kilkadziesiąt złotych. Garnek żeliwny to wydatek rzędu 150-200 zł. Mając taki pakiet i odrobinę cierpliwości, szybko zakochacie się w swojej domowej piekarni!