Bambusowe, drewniane, a może z plastiku? Sprawdzamy, które naczynia kuchenne są najlepsze

2022-07-25 14:13

Akcesoria kuchenne wytwarzane są z różnych materiałów. Niektórzy cenią sobie drewniane łyżki, inni silikonowe formy do ciast, a jeszcze inni bambusowe deski do krojenia. Który materiał jest najlepszy i najbezpieczniejszy dla zdrowia i środowiska? Jak wybrać wytrzymałe akcesoria kuchenne? Oto zestawienie materiałów, z których produkowane są kuchenne akcesoria.

Akcesoria kuchenne
Autor: serwis prasowy marki Bloomingville W kuchni nie może zabraknąć akcesoriów, które ułatwiają gotowanie i przygotowywanie posiłków. Czy najlepsze są drewniane, silikonowe, plastikowe, a może wykonane z bambusa?

Spis treści

  1. Bambusowe, drewniane i metalowe akcesoria kuchenne
  2. Silikonowe i plastikowe akcesoria kuchenne
  3. Jak urządzić kuchnię? Oto nasze propozycje

Bambusowe, drewniane i metalowe akcesoria kuchenne

1. Bambusowe akcesoria kuchenne zyskały w ostatnim czasie dużą popularność. Nic dziwnego, bambus jako materiał ma praktycznie same zalety. Z bambusa produkuje się nie tylko przybory kuchenne, ale również naczynia, meble, podłogi i tkaniny. Podobno łatwiej jest wymienić rzeczy, których nie można zrobić z bambusa niż te, które można. Jakie zalety mają bambusowe przybory kuchenne? Przede wszystkim akcesoria kuchenne wykonane z bambusa są lekkie i wytrzymałe. Dzięki właściwościom tej rośliny nie wchłaniają zapachów, nie odbarwiają się i są odporne na wilgoć, a przy tym schną szybciej niż drewno.

Bambus jest odporny na wysokie temperatury i działanie pleśni, grzybów i bakterii. Bambusowe akcesoria kuchenne są tanie i biodegradowalne. Bambus jest neutralny dla żywności, dlatego nie wpływa na smak i zapach produktów spożywczych. Jedyną wadą bambusowych przyborów kuchennych jest to, że nie można ich myć w zmywarkach. Nadmiar wody może uszkodzić ich powierzchnię, najlepiej umyć bambusowe produkty ciepłą wodą i płynem, a następnie wytrzeć.

2. Drewniane akcesoria kuchenne są obecne w domach od wielu wieków, a nawet tysiącleci i nic nie zapowiada, że w najbliższej przyszłości się to zmieni. Mimo dużej popularności i zaufania, jakim cieszą się przybory kuchenne wykonane z drewna, mają one dużo więcej wad niż zalet. Oprócz tego, że drewno jest materiałem naturalnym i biodegradowalnym, jest miękkie, dzięki czemu nie zarysuje powierzchni teflonowej ani emaliowanej.

Niestety, drewno źle znosi nadmierną wilgoć, dlatego wszystkie drewniane akcesoria kuchenne należy bezzwłocznie wycierać do sucha po umyciu. Wilgotne, porysowane drewno jest dobrym środowiskiem dla bakterii i grzybów. Ponadto, drewniane akcesoria kuchenne nasiąka tłuszczem, absorbują zapachy produktów spożywczych (np. ryb czy mięsa), łatwo się odbarwiają i nie nadaje się do mycia w zmywarce.

Na szczęście, istnieje kilka sposobów, by zahartować i wzmocnić drewniane przybory kuchenne. Przed pierwszym użyciem warto drewnianą łyżkę, deskę lub tłuczek zaimpregnować olejem jadalnym (np. rzepakowym lub oliwą z oliwek) i zostawić do wyschnięcia. Warstwa impregnatu sprawi, że drewno nie będzie tak wchłaniać wilgoci, zapachów i się odbarwiać. Jeżeli nasze akcesoria kuchenne brzydko pachną po kontakcie z żywnością, warto moczyć je przez całą noc w occie jabłkowym lub natrzeć świeżą cytryną.

Jak pozbyć się odbarwień z drewnianych przyborów kuchennych? Należy skropić je obficie sokiem z cytryny i posypać gruboziarnistą solą, a następnie przetrzeć czystą szmatką. Jeżeli na powierzchni drewnianej łyżki czy deski do krojenia zauważymy drzazgi, dobrze jest oszlifować ten fragment papierem ściernym, a potem zaimpregnować olejem jadalnym i zostawić do wyschnięcia.

3. Metalowe akcesoria kuchenne najczęściej wykonywane są ze stali nierdzewnej, która jest bardzo wytrzymała. Stalowe przybory wyglądają efektownie, zwłaszcza w nowoczesnych i industrialnych kuchniach. Do ich zalet zalicza się łatwość w czyszczeniu, odporność na wysokie i niskie temperatury.

Ponadto, stalowe przybory kuchenne nie wchłaniają zapachów i nie wpływają na smak i jakość potraw. Niestety, metalowe akcesoria kuchenne nie są wolne od wad. Ponieważ są dość ostre i twarde, nie zaleca się używać ich do teflonowych i emaliowanych patelni i garnków, ponieważ z łatwością mogą je porysować. Niektóre produkty metalowe mają w sobie śladowe ilości niklu, który może wywoływać uczulenie.

Silikonowe i plastikowe akcesoria kuchenne

4. Równie często co drewniane i metalowe w polskich kuchniach pojawiają się plastikowe akcesoria kuchenne. Są tanie, estetyczne, nie nasiąkają wodą i nie wchłaniają zapachów. Akcesoria plastikowe można myć w zmywarkach, a te wykonane z polietylenu są odporne na wysokie temperatury. Nie wszystkie plastikowe przyrządy, które znajdziemy w kuchni, są odporne na wysokie temperatury. Niektóre z nich, zwłaszcza najtańsze i pochodzące od nieznanych producentów mogą zawierać w sobie bisfenol A, szkodliwy związek chemiczny, który uwalniany jest w wysokich temperaturach.

Bisfenol A powoduje zaburzenia hormonalne, a w niektórych przypadkach zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór. Podobnie jest z chińskimi produktami wykonanymi z czarnego nylonu, który w wysokich temperaturach wydziela MDA, niebezpieczną substancję rakotwórczą. Decydując się na plastikowe akcesoria kuchenne, pamiętajmy, by w nich nie smażyć, nie gotować ani nie piec.

5. Dobrą opcją dla osób, które lubią wyroby z materiałów syntetycznych, są silikonowe akcesoria kuchenne. Silikon ma wiele zalet, a do największych z nich należą: odporność na wysokie i niskie temperatury, elastyczność i właściwości nieprzywierające. Silikonowe akcesoria kuchenne nie wchłaniają zapachów, nie wpływają na smak i zapach potraw, a przy tym są bezpieczne dla żywności.

Silikon nie jest szkodliwy dla zdrowia, nie wydziela toksyn, a do jego produkcji nie wykorzystuje się chemikaliów. Akcesoria kuchenne wykonane z tego materiału są bardzo wytrzymałe i łatwe w utrzymaniu czystości. Do wad silikonu można zaliczyć jego cenę – jest droższy niż plastik i drewno, ponadto wykazuje praktycznie zerową odporność na uszkodzenia mechaniczne, dlatego bardzo łatwo jest go przeciąć.

Jak urządzić kuchnię? Oto nasze propozycje

Elegancka kuchnia w bieli, architekci WZ Studio