Sztućce ze stali nierdzewnej, srebrne czy platerowane? Ranking materiałów

 Jakie sztućce kupić?

Wybór sztućców nie jest prostym zadaniem. Sztućce ze stali nierdzewnej są wytrzymałe, ale srebrne wprowadzają atmosferę elegancji i luksusu

Fot. Naim Benjelloun/Unsplash

Sztućce ze stali nierdzewnej, platerowane, srebrne, tytanowe – od tylu opcji może się nam zakręcić w głowie. Wybór sztućców nie jest tak oczywistą sprawą, a każdy materiał, czy jest to stal nierdzewna, czy srebro ma swoje wady i zalety. Które sztućce są najlepsze? Czy srebrne sztućce naprawdę mają lecznicze właściwości? Odpowiadamy.

O czym pamiętać, kupując sztućce?

Sztućce ze stali nierdzewnej są trwałe i wytrzymałe, ale srebrne łyżki i widelce wyglądają ekskluzywnie i doskonale prezentują się podczas przyjęć. Wybór sztućców nie należy do najłatwiejszych, ale oprócz materiału, przed zakupem warto zwrócić uwagę również na inne istotne rzeczy. Przede wszystkim musimy zastanowić się, jak dużego zestawu potrzebujemy. Zazwyczaj zestaw sztućców można kupić w trzech wariantach: 20-częściowy dla 4 osób, 45-częściowy dla 8 osób i 65 częściowy dla 12 osób. Warto rozważyć zakup większego zestawu, by w razie niezapowiedzianych gości mieć zapas wolnych sztućców.

Jeżeli potrzebujemy jedynie łyżek, widelców i noży, nie ma sensu kupować całego zestawu. Sztućce bywają drogie, dlatego, zanim zdecydujemy się na zakup, dobrze jest określić kwotę, którą chcemy przeznaczyć na zakup sztućców. Równie ważne jest wykończenie sztućców. To, czy zdecydujemy się na sztućce z połyskiem, czy satynowe (matowe) zależy od naszych indywidualnych preferencji, ale w pewnym stopniu również od wystroju wnętrza. Do eleganckich, nowoczesnych wnętrz, klasycznych i w stylu glamour świetnie będą pasować sztućce wykończone na wysoki połysk. Satynowe sztućce dobrze prezentować się będą we wnętrzach rustykalnych i minimalistycznych. A jaki materiał będzie najwłaściwszym wyborem? Stal nierdzewna, plater a może srebro?

Sztućce ze stali nierdzewnej, srebrne, platerowane – które są najlepsze?

Sztućce ze stali nierdzewnej wykonane są ze stopu żelaza, węgla, chromu i niklu. To od proporcji tych dwóch ostatnich pierwiastków zależy wytrzymałość i jakość wykonanych ze stali nierdzewnej produktów. Najczęściej proporcje sztućców stali nierdzewnej wynoszą 18/10, czyli 18% chromu i 10% niklu. Niestety, nikiel jest pierwiastkiem, który może uczulać, dlatego alergicy, chcąc kupić sztućce ze stali nierdzewnej, powinni wybrać te oznaczone 18/0, a więc bez dodatku niklu. Trzeba przygotować się jednak na to, że bez niklu, sztućce mogą szybciej się zużyć, ponieważ pierwiastek ten zwiększa wytrzymałość i połysk stopu. Sztućce ze stali nierdzewnej wykazują się dużą odpornością na korozje, wysokie temperatury i kwasy, mimo to nie należy narażać ich na nadmierny kontakt z bardzo kwaśnymi lub słonymi produktami. Niektóre modele sztućców ze stali nierdzewnej pokryte są powłoką PVD, dzięki czemu są nie tylko wytrzymałe, ale mogą przybierać różne kolory, np. czarny, złoty czy miedziany. Sztućce z powłoką PVD można myć w zmywarkach, mają one zazwyczaj dłuższą gwarancję niż zwykłe sztućce ze stali nierdzewnej.

Sztućce srebrne to kwintesencja elegancji, dobrobytu i stylu. Kupując srebrne sztućce, zwróćmy uwagę na próbę srebra, która zwłaszcza w przypadku sztućców jest niezwykle ważna. Im wyższa próba, tym sztućce będą trwalsze i mniej podatne na przecieranie i zniszczenia. Najlepiej wybrać sztućce srebrne próby 925, chociaż próby 875, 850 i 800 również będą odpowiednie dla domowej zastawy. O srebrne sztućce należy dbać, ponieważ zaniedbane mogą czarnieć i wyglądać bardzo nieestetycznie. Po umyciu delikatnym detergentem sztućce srebrne należy dokładnie wytrzeć i włożyć do ciemnego i suchego miejsca, można je również owinąć bawełnianą ściereczką. Co jakiś czas warto przeczyścić srebrne sztućce specjalnym środkiem i miękką szmatką. Niestety, srebrnych sztućców nie wolno myć w zmywarce, ani jeść nimi jajek, majonezu czy ryb morskich. Srebro bardzo źle reaguje na związki siarki i w zetknięciu z produktami zawierającymi ten pierwiastek może czarnieć. Przeciwnicy srebrnych sztućców krytykują je za ich ciężar, nieporęczność i wysoką cenę. Natomiast miłośnicy srebrnej zastawy zwracają uwagę na bakteriobójcze i grzybobójcze właściwości srebra. Jedzenie srebrnymi sztućcami jest więc zdrowe dla ludzkiego organizmu – podczas używania tego typu sztućców wytwarza się srebro koloidalne, które ma właściwości antybakteryjne i grzybobójcze, jest silnym naturalnym antybiotykiem. Według badaczy zamieszanie zupy srebrną łyżką lub chochlą może przedłużyć jej świeżość. Lecznicze właściwości srebra na pewno warto rozważyć, planując zakup nowych sztućców.

Sztućce platerowane nazywane czasem posrebrzanymi do złudzenia przypominają swoich drogich i ciężkich kuzynów. Plater to pokrywanie metalowych powierzchni warstwą srebra lub złota. Platerowane sztućce to świetna alternatywa dla srebrnych modeli, są lżejsze, wygodniejsze w użyciu i tańsze. Sztućce platerowane górują nad srebrnymi również pod względem odporności na korozję i uszkodzenia mechaniczne. Mimo różnic wciąż pokrywa je srebrna powłoka, a to oznacza, że powinniśmy dbać o nie jak o sztućce z czystego srebra, a więc nie myć w zmywarce, przechowywać w ciemnym i suchym pojemniku i czyścić co jakiś czas specjalnym środkiem.

Tytanowe sztućce do złudzenia przypominają te ze stali nierdzewnej, jednak tytan jest stopem bardziej wytrzymałym i lżejszym niż stal. Najczęściej z tytanu produkuje się sztućce turystyczne, które muszą być solidne i poręczne. Tytanowe sztućce to inwestycja na lata, dlatego jeżeli zależy nam na praktycznie niezniszczalnych sztućcach, warto rozważyć zakup modeli z tytanu.

Aluminiowe sztućce były popularne w PRL. Dziś, aluminiowe sztućce odchodzą do lamusa, chociaż wciąż są używane w polskich domach. Aluminiowe sztućce są tanie i bardzo lekkie. Niestety, nie są też wolne od wad: przede wszystkim sztućce aluminiowe łatwo się niszczą, odkształcają i według badaczy mogą być szkodliwe dla zdrowia. Z aluminiowych sztućców lepiej nie korzystać podczas jedzenia kwaśnych lub alkalicznych produktów, ponieważ mogą uwalniać wtedy niezdrowe związki chemiczne. Unikajmy więc używania aluminiowych sztućców do potraw z octem, nabiałem (np. mlekiem) czy kwaśnymi owocami (np. jagodami).

Jak urządzić kuchnię? Podpowiadamy!

NIE PRZEGAP

Ocena: 0
Tekst: Barbara Ruppel Zdjęcia: Naim Benjelloun/Unsplash

POLECANE ARTYKUŁY