Jak powstaje czad? Proces niecałkowitego spalania się paliw, który wynika z niedostatecznej ilości tlenu, jest odpowiedzialny za wytwarzanie się czadu, czyli tlenku węgla. Czad ma to do siebie, że jest bezbarwny i bezwonny, miesza się z powietrzem i szybko rozprzestrzenia. Co roku w sezonie grzewczym zbiera swoje śmiertelne żniwo – z powodu nieodpowiedniego ogrzewania i braku kontroli kominiarskiej umiera ponad 100 osób, a 2000 ulega podtruciu przez czad. Jak chronić się przed czadem?

Jak zapobiegać zaczadzeniu?

Odpowiednia ilość tlenu jest niezbędna do prawidłowego procesu spalania. Do zatruć tlenkiem węgla dochodzi wtedy, gdy tego tlenu jest za mało, za co odpowiedzialna jest słaba wentylacja. Powoduje to nagromadzanie się czadu i utrudnia jego odpływ. Zasada zapobiegania zaczadzeniu zdaje się być prosta – tyle spalin wypłynie z pomieszczenia na zewnątrz, ile świeżego powietrza wpłynie do środka. Oznacza to, że w przypadku posiadania kuchni węglowej, pieca czy kuchenki gazowej należy zapewnić możliwość stałego dopływu świeżego powietrza oraz regularnie kontrolować stan techniczny urządzeń będących potencjalnymi źródłami tlenku węgla.

..  Biokominki – nowoczesna alternatywa dla tradycyjnych kominków >>>

Oprócz regularnej kontroli i odpowiedniej wentylacji należy pamiętać o:

  • czyszczeniu przewodów kominowych (gdy używasz węgla i drewna, należy to robić raz na 3 miesiące) oraz sprawdzaniu odpowiedniego ciągu (ciąg powietrza najłatwiej jest sprawdzić, przykładając kartkę papieru do kratki wentylacyjnej);
  • odpowiednim użytkowaniu pieców gazowych zgodnie z zaleceniami producenta;
  • rozszczelnianiu okien w pomieszczeniach, gdzie odbywa się spalanie;
  • korzystaniu wyłącznie z usług wykwalifikowanych fachowców przy instalacji systemów grzewczych.

Dla zapewnienia optymalnych warunków bezpieczeństwa warto zamontować czujniki czadu w tej części mieszkania lub domu, w której śpi rodzina. A żeby jeszcze zwiększyć bezpieczeństwo, można także zamontować czujniki tlenku węgla w każdym pomieszczeniu.

Uwaga! Zatrucie czadem w początkowej fazie objawia się dusznością, kołataniem serca, zaburzeniami widzenia i bólem głowy. W takiej sytuacji należy natychmiast przewietrzyć pomieszczenie i skorzystać z porady lekarskiej. Dłuższe wdychanie tlenku węgla prowadzi do zaburzeń oddychania, drgawek i śmierci!

..  Funkcjonalne kuchenki gazowe – co wybrać? >>>

Czujnik czadu – jak wybrać odpowiedni?

Jeśli korzystamy z urządzeń gazowych, dobrze jest rozważyć zainstalowanie czujnika gazu, którego alarm informuje nas o przekroczeniu stężenia gazu w powietrzu powyżej 15%. Najlepiej zamocować go tam, gdzie znajduje się instalacja gazowa.

Czujniki czadu działają na podobnej zasadzie i montuje się je w tych samych pomieszczeniach: kotłowni, łazience czy kuchni. Sygnał świetlny oraz dźwiękowy czujnika informuje nas nawet o niewielkim stężeniu tlenku węgla w powietrzu.

Istotne przy wyborze czujnika czadu jest to, aby zwrócić uwagę na certyfikat potwierdzający jego zgodność z normami: PN-EN 50291 oraz PN-EN 50194. W drugiej kolejności warto zwrócić uwagę na głośność alarmu – najlepiej, żeby jego dźwięk był jak najbardziej donośny. Optymalne w przypadku mieszkań czy domów będą czujniki emitujące dźwięk na poziomie 80-90 dB.