Dekoracje wielkanocne z rzeżuchą koniecznie powinny pojawić się na świątecznym stole. Delikatne listki rzeżuchy wyglądają świeżo, a ich charakterystyczny zapach wzbogaci wielkanocne śniadanie. Zielona rzeżucha symbolizuje nowe życie, odrodzenie, a także nadejście wiosny.

Jak zrobić rzeżuchę na Wielkanoc, czyli domowa uprawa rzeżuchy

Aby na wielkanocnym stole pojawiła się rzeżucha, należy wysiać jej nasiona tydzień wcześniej. Do tego potrzebujemy najlepiej płaskiego naczynia – może to być talerzyk, salaterka, miseczka. Wielkanocną dekorację z rzeżuchy możemy także przygotować w innym pojemniku – doskonałe do tego będą na przykład skorupki jajek, a właściwie ich połówki.
Wybrane naczynie wypełniamy watą lub ligniną i dobrze nawadniamy (tak, by cały materiał był nasiąknięty wodą). Wcześniej namoczone w wodzie nasiona rzeżuchy (robimy to, by nasiona „puściły” śluz) rozkładamy gęsto, ale równomiernie na przygotowanym podłożu i ustawiamy w jasnym i ciepłym  miejscu (na przykład na parapecie kuchennego okna). Pamiętajmy, by codziennie zraszać kiełkujące nasiona rzeżuchy, by wata stale była dobrze wilgotna. Gdy z nasion wyrosną już rośliny, możemy już podlewać na podłoże.

Zobacz też: Wielkanocne inspiracje: Wielkanoc od A do Z

Co zawiera świeża rzeżucha

Rzeżucha przede wszystkim zawiera witaminy: A, C, K, B2, B6, kwas foliowy oraz składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, potas, jod, miedź i mangan. Rzeżucha ma właściwości oczyszczające nasz organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie, dobrze wpływa na przemianę materii, działa dezynfekująco na jamę ustną i układ pokarmowy.
Najlepiej spożywać świeżą rzeżuchę – można ją dodawać do sałatek bądź surówek albo posypywać nią kanapki. W okresie wiosennym to znakomite źródło witamin!

Rzeżucha jako wielkanocna dekoracja stołu

Rzeżucha, jako wielkanocna ozdoba, ładnie będzie się prezentować w kolorowych skorupkach jajek, białej porcelanie, szklanych naczyniach i w towarzystwie innych wielkanocnych ozdób. Świetnym pomysłem jest posianie rzeżuchy do niewielkich jednakowych miseczek, które pasują do naszej świątecznej zastawy, i ustawienie ich przy nakryciu każdego gościa. Można też zrobić większy stroik, którego podstawę stanowić będzie naczynie ze świeżą rzeżuchą udekorowaną niewielkimi gałązkami bazi i wydmuszkami z przepiórczych jajek. Dodatek świątecznych elementów zależy zresztą od nas samych – piórka, wstążeczki, pisanki, kwiaty – to wszystko może znaleźć się obok rzeżuchy w wielkanocnej dekoracji stołu.

Zobacz ciekawe propozycje wielkanocnych dekoracji w galerii!