Nowoczesne wyspy kuchenne

2014-03-17 20:08

W nowoczesnych domach wyspy mają gwiazdorski kontrakt. Rozbudowane mogą nawet grać rolę całej kuchni. Prostopadłościenne lub w formie stołu, o jednej lub dwu wysokościach blatu, wykonane z różnych materiałów – wszystkie działają integrująco. Łączą strefy wnętrza i osoby, które gotują.

dw kuchnie
Autor: archiwum

Gotując, lubicie towarzystwo, cenicie komfort pracy w kuchni i podążacie za najnowszymi wnętrzarskimi trendami? Jeśli tak, wyspy są dla was, z jednym zastrzeżeniem – że macie dość dużą kuchnię. Minimum miejsca na sam mebel to 120x100 cm, a jeszcze musi pozostać przynajmniej 90 cm dookoła. – Na wyspę warto się zdecydować na wczesnym etapie projektowania, ponieważ najczęściej konieczne jest poprowadzenie pod posadzką instalacji doprowadzajacych prąd, wodę, gaz – radzi architekt Hernan Gomez. – Wyspa może być multifunkcjonalna, stanowić miejsce robocze, do przechowywania, zmywania, gotowania i jedzenia (jako stół lub bar). Jako element architektury wnętrza organizuje przestrzeń, wyznaczając umowne granice między strefami w otwartych pomieszczeniach – tłumaczą architekci Anna i Marek Lorens. tekst IWONA ŁAWECKA- MARCZEWSKA, zdjęcia serwisy prasowe firm