Płyta elektryczna czy gazowa? Czyli gotowanie na płycie grzejnej

 Gotowanie na płycie grzejnej. Którą wybrać - elektryczną czy gazową?

Fot. Piotr Mastalerz

Kiedy kuchnia jest mała albo otwarta, wtedy najlepszym rozwiązaniem są sprzęty dyskretnie wtapiające się w zabudowę. Jednak oferta płyt kuchennych do zabudowy jest tak olbrzymia, że trudno się podjąć decyzję i wybrać najlepszą opcję. Zobacz, jakie masz możliwości i na co zwracać uwagę, wybierając płytę grzejną do kuchni.

Płyty wpuszcza się w blat kuchenny, który musi mieć przynajmniej 30 mm grubości. Przedtem trzeba zrobić, według dołączonego do płyty szablonu, wycięcie. Urządzenia te mogą mieć różne kształty, choć najczęściej spotykane są prostokątne lub kwadratowe. Typowe wymiary to: szerokość od 30–90 cm i głębokość – ok. 55 cm. Na płytach znajduje się od jednego do sześciu palników (pól grzewczych) oraz panel sterujący – pokrętła, przyciski albo pola (wystarczy ich dotknąć). Są też na rynku płyty sprzedawane razem z piekarnikami. Urządzenia montuje się w słupku – jedno pod drugim – mają one wspólne sterowanie, umieszczone zwykle na piekarniku. Biorąc pod uwagę rodzaj zasilania, urządzenia te można podzielić na dwie zasadnicze grupy.

Płyta gazowa

Są ze stali inox lub emaliowanej, bywają też szklane i ceramiczne lub witroceramiczne (rodzaj ceramiki). Ich palniki mają zróżnicowaną wielkość oraz moc (od 1 do 3 kW), zawsze jest też palnik (lub dwa) do szybkiego gotowania oraz z podwójną lub potrójną koroną. Niektóre modele mają palnik owalny (pośrodku), na którym można stawiać podłużne brytfanny. Do sterowania najczęściej służą pokrętła. Płyty te wyposażone są w:

  • zapalarkę (w pokrętle)
  • systemy przeciwwypływowe (dotyczą gazu)
  • zabezpieczenia uniemożliwiające włączenie przez dzieci
  • stabilizację płomienia (nawet maksymalnie przykręcany sam nie zgaśnie)
  • ekologiczny system spalania (minimalna ilość gazu trafia do atmosfery).

Płyta elektryczna

Większość to płyty ceramiczne, witroceramiczne lub szklane, chociaż bywają również stalowe. Modele ceramiczne mają pola grzewcze (stalowe – palniki) o różnej mocy (od 1,2 do 2,4 kW), najczęściej tzw. szybkogrzejne (Hi-Lighte). Może być też pole owalne czy podłużne (na brytfannę) i jedno z rozszerzeniem, o zmiennym zasięgu (podwójne lub potrójne, zwiększające moc). Steruje się pokrętłami lub sensorami (przez dotyk). Płyty elektryczne mogę mieć:

  • timer (dźwiękowy sygnał oznajmujący wyłączenie się pola)
  • zabezpieczenie przed niepożądanym włączeniem
  • wskaźnik pracy pola (widzimy, z jaką mocą pracuje) oraz dołączenia dodatkowej strefy
  • strefy szybkiego gotowania (dodatkowa dawka energii sprawia, że pole szybciej się nagrzewa)
  • awaryjne wyłączanie npole dzielone (nagrzewa się fragmentami)
  • automatyczne zagotowanie (po zagotowaniu potrawy moc pola spada)
  • wskaźnik zalegania ciepła (pokazuje, czy pole jest jeszcze ciepłe)
  • zatrzymanie pracy pola w trakcie
  • możliwość programowania pracy poszczególnych pól (same się włączą lub wyłączą o określonym czasie)
  • czujnik gotowania zapobiegający wykipieniu (działa na podczerwień i utrzymuje temperaturę wewnątrz naczynia na stałym poziomie).

Płyta indukcyjna - droga, ale tania

Taka właśnie jest płyta indukcyjna (rodzaj płyty elektrycznej). Jej cena jest wprawdzie wysoka, lecz w trakcie eksploatacji szybko się zwraca. Zamontowane pod blatem cewki indukcyjne wytwarzają pole elektromagnetyczne. Cała energia cieplna przenoszona jest więc wprost na potrawę. Nie nagrzewa się ani garnek, ani płyta, a zatem nie ma żadnych strat energii elektrycznej. Pole włącza się samo w momencie postawienia naczynia i samo rozpoznaje jego wielkość. Gdy garnek zdejmujemy – wyłącza się. Na takich płytach można gotować tylko w naczyniach ze stali ferromagnetycznej.

Czyszczenie płyt grzejnych

Najlepiej jest używać mleczek przeznaczonych do konkretnych powierzchni – metalowych, emaliowanych czy ceramicznych. Płyty szklane oraz ceramiczne trzeba też wycierać do sucha, by nie zostawały smugi.

Montaż płyty grzejnej - z fachowcem bezpieczniej

Powinno się powierzyć go fachowcowi, zwłaszcza gdy instalujemy płytę gazową, ale i przy elektrycznej warto postąpić podobnie z uwagi na wymogi bezpieczeństwa i gwarancji. Płytę grzejną można umieścić prawie w każdym miejscu blatu roboczego. Prawie w każdym, gdyż w przypadku urządzenia gazowego będziemy zobligowani przebiegiem instalacji gazowej. Wprawdzie można ją przedłużyć, ale rur gazowych nie wolno zabudowywać, co najwyżej można je „zamaskować”. W przypadku płyty elektrycznej należy, przed zakupem, zorientować się, czy mamy dojście do siły (prąd trójfazowy), bo większośc tych płyt siły wymaga. Gdybyśmy zaś skorzystali z prądu dwufazowego, nie moglibyśmy używać innych urządzeń.

Wyposażenie dodatkowe płyt elektrycznych

Pola grzejne czasami zaopatrzone są w termowyłącznik. Po uzyskaniu określonej temperatury zasilanie jest odłączane i włączane jest jedynie w celu jej utrzymania, co znacznie zmniejsza zużycie energii. Bywają też płytki wyposażone w czujnik reagujący na obecność naczynia. Jeśli na włączonej płytce nie postawimy naczynia – nie zacznie grzać. Czujniki dotykowe nie ragują na dotknięcie, na przykład ściereczką podczas czyszczenia.

Sterowanie elektryczną płytą grzejną

Niektóre płyty wyposażone są w programator umożliwiający ustawienie czasu gotowania oraz określenie rodzaju i mocy pola grzejnego. Gdy płyta posiada czujniki dotykowe, włączanie pół grzejnych można blokować odpowiednią kombinacją przyciśnięć, co zabezpiecza przed niepożądanym włączeniem kuchenki np. przez dziecko. Moc płytek elektrycznych jest regulowana skokowo od 1 do 6. Krążki grzejne powinny być czyszczone i okresowo smarowane specjalnym środkiem konserwującym.

Jaką płytę grzejną wybrać? Płyta elektryczna, gazowa, indukcyjna [INSPIRACJE]

W galeriach znajdziesz podpowiedzi, jaką płytę grzejną wybrać do kuchni. W nowoczesnej kuchni najlepiej wyglądają płyty elektryczne i indukcyjnej. W kuchni w stylu retro świetnie wpasowują się płyty gazowe. Zajrzyj do naszych galerii!

Ocena: 0
Tekst: Magda Lewandowska Zdjęcia: Piotr Mastalerz

POLECANE ARTYKUŁY